Sånn lager du et trygt passord

Bruker du 123456 eller password som passord på innloggingstjenester? Det er du ikke alene om - og det gjør deg mindre trygg på nett!

En kodelås ligger oppå et tastatur. Ved siden av ligger 2 sim-kort.

Mange av oss bruker passord som kan være enkle å gjette seg til for de som har onde hensikter. Kanskje bruker du navnet til ungene dine, gata du bor i, favorittlaget ditt eller fødselsdatoen din? 

Det er ikke bare bare å komme på nye passord, så mange av oss tyr til passord vi allerede bruker på andre tjenester. Derfor har vi laget en sjekkliste med tips til passordbruk! 

Hendene og overkroppen til en kvinne som jobber på en Mac. Ved siden av ligger en telefon.
  1. Det aller beste er at passordet ditt er en setning som ikke gir mening. Verken “Hesten la to egg” eller “Fiskekaker hopper i sivet” er særlig enkelt å gjette seg til. 

  2. Snakker du dialekt, kan du gjerne bruke et dialektord i setningen. “Bringebærdrops hopper på hukkukuln”, for eksempel? 

  3. Bruk gjerne et spesialtegn i passordet også, for eksempel slik: “Hunden gikk under skibakken!” eller “Skal wienerpølsa henge i taket?

  4. Husk å bytte passord med jevne mellomrom; kanskje hvert år. Vi skjønner at det er kjedelig, men det er garantert verdt den halvtimen det tar!

  5. Ikke bruk samme passord mange steder. Har noen først gjettet passordet ditt, får de tilgang til mange tjenester på én gang. 

  6. Bruk totrinnbekreftelse der du kan. Det betyr at du i tillegg til passordet får tilsendt en kode på e-post eller telefonen som du må skrive inn på nettsiden. 

  7. Ikke skriv ned passordet ditt på telefonen eller PC-en din. Har du store vanskeligheter med å huske passordene, er det bedre om du noterer dem ned på en fysisk lapp som du legger et sted du klarer å huske hvor er. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.