Ser alt i et nytt lys

Danske eikegulv, sirkuslaken i taket og utsøkt lyssetting. At Julie og Jørgen har lagt sjela si i oppussingen av barndomshjemmet til Julie, er det ingen tvil om.

Bilde fra en stue med balkong

– Hva vi er mest fornøyde med? Helheten. Og at vi klarte å få til de runde formene vi er så glade i. 

Allerede før du svinger opp gårdsveien til småbruket i Beitstad, ser du at dette er et hus noen er glad i. Store vindusflater inviterer deg inn, og tuntreet på gårdsplassen lyser opp i den vårmørke kvelden. 

Et opplyst tuntre utenfor et bolighus

– Det var gøy å pusse opp, men jammen er det deilig å være ferdig også, smiler Jørgen Røliaunet. – Mange av løsningene vi har valgt er litt utradisjonelle, og jeg har virkelig fått prøvd meg som håndverker. 

Sammen med samboeren Julie Grønnesby Heir, som mange kjenner både som arkitekt og sirkusartist, har han brukt de siste månedene på å forvandle ferdighuset fra 1980-tallet til et hus som rommer alt de to og barna Lotte (6 år) og Frida (5 måneder) har bruk for både i dag og i fremtiden. 

Smilende dame og smilende mann som holder en baby

Julie Grønnesby Heir og Jørgen Røliaunet med Frida (5 måneder)

Yin og yang

Allerede når du kommer over dørstokken, legger du merke til materialene som er valgt. På gulvet ligger terrazzobasert epoxy side om side med brede eikegulv fra Danmark. Taket på stua og kjøkkenet er eikespiler av beste kvalitet. Lyssettingen tenker du først over når du blir gjort oppmerksom på den. 

– Vi har valgt med hjertet, smiler Julie. – Slitesterke, tidløse materialer som vi vet kommer til å vare lenge, og som vi ikke kommer til å gå lei av. 

inngangsdør inn til en gang med spiler i taket

Det gjelder særlig for gulvene. Det å bytte gulv er en omfattende prosjekt, og det fører ofte med seg mer arbeid enn man ser for seg. 

– Nettopp derfor er det lurt å velge gulv som holder seg fine i år etter år, sier hun. 

Et annet slående trekk ved huset, er todelingen de har skapt ved hjelp av lys- og fargevalg. Det svarte kjøkkenet med eiketak har fått selskap av svarte spotlights som får frem fargespillet i treet. I den hvite stua med hvitt tak, er også spottene hvite og nærmest usynlige - helt til tussmørket faller på. Da vasker spottene veggene i et behagelig lys og forsterker følelsen av at du sitter i et hus hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene. 

Kjøkken og stue

Gjennomtenkt lyssetting

Når det oppstår søt musikk mellom en arkitekt og en tømrer, er det ingenting ved oppussingen som ikke er gjennomtenkt; ei heller valget av håndverkere og samarbeidspartnere. 

– Vi hadde bestemt oss for hvem vi ville bruke på prosjektet før vi satte i gang, forteller Jørgen. - Vi har valgt håndverkere vi har jobbet med tidligere, og som vi visste at kunne realisere løsningene vi hadde landet på, og kanskje også gjøre dem enda bedre.

Tre menn, to kvinner og en baby i samtale rundt et stuebord

Brede Rostad og Tor Morten Lorvik sammen med paret

Prosjekteringen og monteringen av lyssettingen i huset var det Stokkan Lys og NTE Elektro som ble bedt om å ta. Det har ikke Julie og Jørgen angret på en dag. 

Det er Tor Morten Lorvik, lysdesigner i Stokkan Lys, som har stått for utformingen av lyssettingen. Han har mange års erfaring og vet hva som er med og bygger opp under god design - og hvor lite som skal til for å ødelegge det. I tett samarbeid med elektrikeren fra NTE og huseierne har Julie og Jørgen fått en lyssetting som er med og forsterker arkitekturen i huset. 

– Riktig lys løfter opplevelsen av huset, sier Tor Morten. 

lampe over spisebord

Det lille ekstra

I tillegg til å montere alt det elektriske i huset, har NTE også hatt ansvaret for å montere varmepumpa og fiberbredbåndet.

– Ikke bare er det praktisk å ha én leverandør å forholde seg til, men vi vet at de er dedikerte fagfolk, sier Julie. – For oss har det også vært en stor fordel at de var så fleksible de gangene vi fant ut at vi måtte gjøre litt tilpasninger underveis. 

– Det må være lov å ombestemme seg, smiler Brede Rostad, som er markedsområdeleder i NTE. -–Selv Julie og Jørgen, som hadde planlagt alt og hadde fått både Stokkan Lys og oss til å gjøre en helhetsvurdering av lyssettingen, oppdaget at de hadde andre behov etter hvert som oppussingsprosjektet skrider fram. Da skulle det bare mangle om ikke vi skulle klare å snu oss rundt så de fikk det slik de ville ha det.

tv i forkant av et kjøkken

Julie og Jørgen er ikke i mål med oppussingen. Ennå mangler kjelleren og noen detaljer som ikke en gang er på tegnebrettet; men bare inne i hodene deres. Og når huset er ferdig, står låven for tur.  – Det baller på seg, ler Julie. – Men vi har god tid. Nå skal vi bo oss inn og nyte det vi har skapt sammen. Disse små glimtene av noe vakkert i de forskjellige rommene gis oss både hverdagsglede og trivsel.

Detaljbilde av balkong i eikespiler

Alle foto: Interiørfoto/Stokkan Lys

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.