Ser du mørkt på det?

På denne tiden av året er vi mange som savner bedre belysning inne. Det er mørkt store deler av døgnet, og feil belysning kan gjøre oss trøttere enn nødvendig.

Elektriker installerer lysbryter på en vegg

Hvis vi tenker at et 20-åring har perfekt syn, vil en 40-åring trenge dobbelt så mye lys for å ha samme synsopplevelse. En 60-åring trenger ytterligere dobbelt så mye lys, forklarer Ketil Berg, lysekspert ved NTE. Det er dermed helt vanlig å ønske mer lys etter hvert som tiden går.

Lyseksperten forklarer at samtidig som vi trenger mer lys etter hvert som årene går, blir vi også mer vare for blending – det er med andre ord ikke bare å pøse på med mer lys. — Kunsten er å bruke mye indirekte lys, lys mot tak eller vegg gir mye lys uten at det blender, sier Berg. Han forklarer at både for lite lys og for mye blending gjør oss trøtte.

Ketil Berg foran flere lamper som henger fra tanket

Direkte og indirekte lys

De fleste rom trenger en blanding av «teknisk belysning» og «interiørbelysning», eller brukslys og koselys for å bruke andre ord. Rådgiverne i NTE Elektro hjelper ofte kunder med å planlegge belysning i forbindelse med bygging og oppussing. Mange tenker på lys først når huset nærmer seg ferdigstillelse, men lysekspertene kan gi bedre og mer helhetlige råd om de kan være med fra starten av.

Å planlegge belysning innebygd i tak, vegger og bak lister, er langt enklere om vi er med tidlig. Det finnes nå flere muligheter for å bygge inn «usynlige» skinner i tak og vegger. Ekstra uttak og moderne styringssystemer er også enklere å få på plass når det planlegges tidlig. Bevegelsessensorer eller automatisk slukking av lys når ytterdøra låses er eksempler på løsninger som mange ønsker seg, sier Berg.

NTE Elektro tilbyr nå belysningsrådgiving hjemme hos deg, til en fast pris. Du får forslag til løsninger, helt uforpliktende. 

Vi starter alltid med å høre hvordan rommene skal brukes, og hvilket uttrykk kundene ønsker at huset skal ha. Lys er en utmerket måte å definere et hus' karakter og stil, understreker Ketil Berg videre. Effektlys ved lister, trapper og garderober gir både en flott effekt, samtidig som det er nyttig.