Slik får du mest varme ut av varmepumpa

Jevnlig rengjøring og vedlikehold er viktig for at varmepumpen skal jobbe effektivt. I tillegg til ditt eget vedlikehold er faglig ettersyn og service viktig.​

Mann utfører service på en varmepumpe

Er varmepumpen din mer et par år, eller du mistenker pumpen for å være mindre effektiv enn før, er det på tide å bestille service. For de fleste av oss er det en selvfølge å følge service-planen til bilen. Det bør bli like naturlig å følge opp varmepumpen. Da vil den fungere godt i mange år.

— Over tid bygger det seg opp smuss og fett som kan redusere effekten av varmepumpen med opptil 2.000 watt, sier Åge Sandvik, elektro- og varmepumpemontør i NTE.

Månedlig renhold

Filtrene i innedelen av en luft-luft varmepumpe samler opp støv og pollen som er i lufta. Filtrene bør støvsuges en gang i måneden – gjerne som en del av den faste husvasken. Inndelen bør dessuten vaskes jevnlig. Når filtrene eller registeret i innedelen tettes, må pumpen bruke mer energi for å få oppnå ønsket temperatur. Støv kan også virvles opp og skape irritasjon for luftveiene.

Profesjonell service

De fleste varmepumper bør ha en servicegjennomgang hvert annet år. Ved en slik service vil både innedel og utedel gjennomgås, støvsuges og vaskes. Om pumpen fortsatt produserer lav temperatur, sjekkes anlegget i tillegg for lekkasjer av gass. — Rengjøring sikrer at varmepumpen fungerer lettest, og dermed sparer mest strøm. En skitten pumpe slites raskere og leverer mindre varme, sier Sandvik videre.

I bruksanvisningen til din pumpe vil det stå nærmere om vedlikehold og service.

Varmepumpetak

Dersom du ønsker å beskytte varmepumpen, eller skjule den, kan du velge å sette opp et tak over utedelen. Det kan gi beskyttelse mot vind, regn og snø, samt hindre at det samler seg løv. Pass på at taket er utformet slik at luften kan sirkulere fritt. 

NTE benytter bare montører med spesiell opplæring og godkjenning i håndtering av varmepumper til servicearbeid på pumpene. 

I følge NOVAP, Norsk varmepumpeforening, er det nå installert ulike typer varmepumper i 750.000 norske boliger. Med dokumentasjon av fagmessig montasje og jevnlig service, er varmepumper populære for de som kjøper brukte boliger. 

NTE Elektro er sertifisert for - og har mange års erfaring med prosjektering, montering, salg og service på varmepumper. Ta gjerne kontakt med en av våre erfarne medarbeidere om du ønsker service på, eller veiledning i valg av varmepumpe til boligen din. NTE Elektro har varmepumpemontører i hele Nord-Trøndelag og i Trondheim. En normal service tar rundt to timer, og koster 1.990,- ved kjøring inntil 20 km fra nærmeste NTE Elektro-avdeling.