Slik fungerer nettleiemodellen

Nettleie er det du betaler for å få levert strøm til boligen din. Visste du at du kan påvirke sluttsummen på strømregningen din gjennom måten du bruker strøm på?

Strømmast i solnedgang

Nettleia kommer i tillegg til det du betaler for selve strømforbruket og de offentlige avgiftene. Det er nettselskapet ditt som har ansvaret for nettleia. I Trøndelag er det Tensio som er nettselskap. Bor du utenfor Trøndelag og er usikker på hvilket nettselskap du har, kan du se på den siste fakturaen din. 

Enkelt forklart er nettleiemodellen konstruert slik at du må betale mer i nettleie hvis du bruker mye strøm på én gang. Tilsvarende vil det bli dyrere for deg hvis du bruker mye strøm på én gang; for eksempel hvis du bruker vaskemaskina og tørketrommelen samtidig som du lager middag og lader elbilen. 

Klarer du å spre strømforbruket ditt utover både dagen og uka, vil du betale mindre i nettleie. 

De tre timene med høyest forbruk

Person som sitter med en mobil med appen Mitt NTE åpen

Én del av nettleia; det såkalte kapasitetsleddet, regnes ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. Tensio og de fleste andre nettselskapene tar utgangspunkt i de tre timene på tre ulike dager hvor strømforbruket ditt er høyest. Snittet av disse tre timene plasserer deg i en trappetrinnsmodell som bestemmer hvor mye du skal betale. 

Du kan se forbrukstoppene i Mitt NTE-appen.

Her kan du laste ned appen

Andre priser på natta

Den andre delen av nettleia; det såkalte energileddet, henger sammen med strømforbruket ditt. Hvis du har Tensio, blir strømmen billigere mellom kl 22 og 06. 

Noen nettselskap har også lavere nettleie i helgene.

Har du elbil? 

Har du elbil, lønner det seg å lade elbilen sakte og på natta, når du ikke bruker mye strøm på mye annet. 

De aller fleste elbilene har mulighet for utsatt eller planlagt lading enten i bilen eller i appen du programmerer ladingen i.

Vil du vite mer? 

Har du spørsmål om nettleiemodellen, anbefaler vi deg å se på nettsidene til nettselskapet ditt.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.