Slik lærer du barna godt nettvett

​Vi i NTE gir deg 100 % trønderfiber helt inn til husveggen. Nå gir vi deg også gode råd om nettbruk!

Far og datter sitter sammen og ser på en iPhone

Nå gir vi deg også gode råd om nettbruk! Er du usikker på hva 11-åringen gjør på nett? Eller har du tenkt å snakke med åtteåringen om godt nettvett, og utsatt det lenge nok? Her får du tipsene som gjør netthverdagen tryggere – også for de yngste brukerne.

Du trenger ikke å ha tilbrakt mange timene online for å vite at litt av hvert kan sprette opp på skjermen. Et barn, derimot, har ikke samme evne til å forstå og unngå disse digitale fallgruvene. Nettopp derfor er det viktig at du som forelder engasjerer deg. At du snakker med barna om smart nettbruk, og at du tar ansvar for at temaet blir en naturlig del av hverdagspraten.

For å bidra til godt nettvett, har vi satt opp en liste med råd. Følger du den, har du som forelder et godt grunnlag når det kommer til barn og nettbruk.

1. Snakk med barna

SEn grunnleggende forståelse for hvordan internett fungerer, er første skritt mot en tryggere netthverdag. Som forelder er det å snakke med barna – om alt fra regelverk til ytringsfrihet – et godt sted å starte. Om barnet utrustes med trygghet og kunnskap hjemmefra, er sjansen mindre for at det trekker seg unna den dagen det møter utfordringer.

Vil du vite mer om personvern? Les mer på Datatilsynets nettsider.

2. Sett dere inn i regler - og lag husregler

I forlengelsen av praten er det lurt å sette opp noen husregler. Hva er greit? Hva er ikke OK – og hvorfor? Vet barnet for eksempel at det er foreldrene som bestemmer om det er OK at andre legger ut bilder av dem før fylte 15 år? Eller at det ikke er lov å legge ut bilder av andre uten samtykke? Avgjør også når det er greit at barnet treffer noen de har møtt over nett.

Usikker på regelverket? Les mer om bildebruk på internett hos Nettvett.no.

3. Vær bevisst på beløpsgrenser

At summene på skjermen er ekte penger og ikke lekepenger, er ikke alltid like enkelt å forstå. Lag dere derfor konkrete regler, og sett ev. en månedlig grense for forbruk. Om barnet har eget mobilabonnement, er én mulighet å reservere abonnementet mot surfing og nedlasting av innholdstjenester. Vurder å opprette profil for kjøp av apper i ditt eget navn inntil barnet er gammelt nok til å selv ha kontroll. 

4. Si nei til nettmobbing

Nettmobbing er like vondt for den som opplever det, som fysisk mobbing. Lær barna at de ikke skal spre rykter, og at de skal si fra til en voksen om de opplever noe ubehagelig. Som forelder bør du ta bilde av digital mobbing om du ser det, og melde fra til politiet om alvorlige saker.

Opplevd noe ubehagelig på nett? Slettmeg.no kan hjelpe. 

5. Vær en rollemodell

Sist, men ikke minst – det hjelper lite at du sier de riktige tingene, om du ikke selv viser godt nettvett. Hvis dere har snakket om å begrense skjermtiden, men du står med nesen i smarttelefonen på sidelinjen under barnets fotballtrening, vil ikke poden forstå hvorfor andre regler gjelder for han. Det samme gjelder bildebruk: Om du legger ut bilder av barna uten å spørre, vil barna mest sannsynlig heller ikke bry seg om personvernreglene – verken dine eller de nasjonale. 

Så til det mer tekniske. 

6. Sett opp sikre Google-søk

Google er for mange synonymt med søk – også for barn og unge, men veien er kort fra harmløse treff til upassende innhold. Du kommer imidlertid langt med å installere sikkert søk. Å slå på sikkert søk er enkelt, og gjøres slik:

  • Når du er inne på Google, bla deg ned til bunnen av siden og klikk på innstillinger, og så til innstillinger for søk.

  • Under avsnittet «Sikkert søk-filtre» krysser du enkelt av for «Slå på Sikkert Søk». Dette vil bidra til å filtrere bort videoer og bilder med seksuelt/voldelig innhold samt søkeresultater som kan kobles videre denne type innhold.

  • Lagre, og lås ev. sikkert søk-filteret. Husk at om dere har flere nettlesere og/eller brukere, må innstillingene endres for hver enkelt av dem.

Lær mer om sikkert søk hos Barnevakten.

7. Tilpass innholdet på streamingtjenester

​Barn og unge har tilgang til nett-tv i en rekke kanaler, og kan fort komme over innhold ment for voksnes øyne. Den gode nyheten er at de fleste av de mest brukte – YouTube, Netflix etc. – har innstillinger som kan bidra til å skåne barnet mot upassende innhold.

Les hvordan du tilpasser innholdet på de forskjellige tjenestene. 

Kilder: BarnevaktenSlettmeg.noMedietilsynetNettvett.noDatatilsynet.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.