Slik tar du best vare på varmepumpa

Følger du disse enkle rådene, kommer både varmepumpa og de du bor sammen med til å takke deg!

Varmepumpe - Roy Andre

Luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste typen varmepumpe i Norge. Enkelt forklart henter varmepumpen varme fra lufta ute, og bruker den til å varme opp luften inne. Den har en innedel og en utedel. 

En luft-til-luft-varmepumpe har en forventet levetid på 12-15 år; forutsatt at du tar godt vare på den. Og det krever ikke så mye! Her får du noen enkle tips. 

Ta frem støvsugeren 

Filtrene i innedelen på varmepumpa samler opp støv og pollen som er i lufta. Jo skitnere filtrene blir, desto mer strøm bruker pumpa på å få rommet opp i den temperaturen du har stilt den inn på. En skitten pumpe kan også bråke også mer enn en ren en.

Derfor bør du støvsuge filtrene i varmepumpa med jevne mellomrom. Mange mener det er nok å gjøre det en gang i måneden. Har du husdyr, bør du vurdere å gjøre det enda oftere. 

Har du en gulvmodell, kan det også lønne seg å ta frem støvsugeren litt oftere. En gulvmodell suger inn mer støv, hår og hybelkaniner enn en varmepumpe som henger høyt oppe på veggen. 

Gi varmepumpa tak over hodet

På samme måte som du må fjerne skitt og lort fra innedelen, trenger også utedelen en kjærlig hånd, gjerne med en våt klut. 

Lager du et varmepumpehus, eller i det minste et tak til utedelen, får varmepumpa beskyttelse mot vind, regn og snø. Det hindrer også at det samler seg støv. Pass på at taket er utformet slik at lufta kan sirkulere fritt! 

NB - ikke bruk hageslangen til rengjøring - det kan ødelegge pumpa!

Spander en service

Varmepumpe service

På samme måte som bilen trenger jevnlig service, trenger varmepumpa det også. Vi anbefaler at du får en servicegjennomgang annethvert år. Hvis du hører rare lyder fra pumpa eller merker at den ikke varmer like godt som tidligere, bør du bestille service med én gang. 

På servicen går elektrikeren grundig gjennom både innedelen og utedelen, både ved å rengjøre og rense filtre og utilgjengelige deler og ved å kontrollere at alt fungerer slik det skal. 

Trenger du hjelp? 

Varmepumpe - Roy Andre

Vi har elektrikere fra Rørvik i nord til Trondheim i sør og hjelper deg gjerne med en varmepumpeservice! 

Her kan du bestille elektriker når det passer deg.

Bestill elektriker

Vil du heller ringe oss, finner du kontaktinformasjonen til de ulike avdelingene våre her.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.