Slik valgte vi riktig utebelysning

Nok, men ikke for mye lys. Det er tanken bak utebelysningen hjemme hos Berit Benum og Otto Ulseth. Resultatet ble så bra at folk i nabolaget begynte å legge kveldsturen sin forbi huset deres.

berit og otto

– Det var mange som stakk oppom for å se hvordan vi hadde fått det, ja, smiler Berit. – Og det er jo hyggelig, siden vi ble så fornøyde selv også! 

Sammen med Otto Ulseth bor hun i Frøsetåsen rett sør for Steinkjer, i et hus fra 2001 tegnet av arkitekt Rolf Lyngstad. Huset kjøpte de for noen år siden, og i 2018 bestemte de seg for å renovere uteområdene og bytte utelamper.

Bilde a et hus med mye belysning

Uvurderlig hjelp

Berit og Otto hadde en idé om hvordan de ville ha det, men de visste at de trengte hjelp for å komme i mål. 

– Spør du meg om stillingen til pause i kampen mellom Ranheim og Rosenborg i 1996, kan jeg svare deg på stående fot, men jeg er ikke til særlig hjelp på utelysfronten, flirer Otto, som mange kjenner igjen som både journalist og fotballtrener. 

Med seg på laget fikk de Tor Morten Lorvik fra Stokkan Lys og elektrikere fra NTE. 

– Vi skjønte med en gang at dette kom til å bli bra, forteller Berit. – Vi fortalte hvor vi trengte lys og hva vi ønsket oss, Tor Morten kom med råd og hadde fagkunnskapen om hvordan vi skulle få det til og elektrikerne monterte alt etter boka.

Bilde av Tor morten lorvik

Lysende eksempel

Tor Morten Lorvik er lysdesigner, og har lang erfaring med å lyssette større og mindre prosjekt. Ett besøk hjemme hos Berit og Otto var alt han trengte for å komme opp med en løsning på hvordan de skulle lyssette huset og hagen. 

– Filosofien min er at den samme enten det er snakk om innvendig eller utvendig belysning, forteller Tor Morten. – Du skal ikke se lyset direkte, men du skal se effekten av det. 

Tidligere hadde Berit og Otto spotter i belegningssteinen, men Tor Morten anbefalte dem heller å løfte lyspunktene opp fra bakken. Nå lyses hagen, garasjeporten, trappen opp til både inngangspartiet og den øverste etasjen opp av LED-spotter og LED-striper.

Bilde av lys på en mur
Bilde av lys på en plen

– Det er et helt annet lys i hagen nå enn tidligere, og lyset gjør at hagen virker helt annerledes på kveldstid enn på dagtid, sier Berit. – Jeg skal innrømme at jeg var spent på om det ville bli nok lys, men det hadde jeg overhodet ikke trengt å bekymre meg for. 

Særlig var hun spent på om de to spottene på hver sin side av garasjeporten ville kunne erstatte spottene foran porten. 

– Spottene har elliptiske linser som drar lyset utover på en helt annen og bedre måte enn det en vanlig linse gjør, forteller Tor Morten, og viser til fulle at lysdesign er et eget fagområde.

Bilde av ferdigmonterte ledstriper utenfor en garasjeport

Godt lys overalt

Lysene på steinsøylene i oppkjørselen er kanskje de mest oppsiktsvekkende utelysene.

– De er veldig fine, sier Berit, – og noe helt annerledes enn det vi i utgangspunktet hadde sett for oss. 

Tre mann måtte til for å løfte den øverste delen av søylen, montere lysstripen og så løfte delen oppå igjen. 

– Spør du meg, var det verdt hver kalori den løftingen kostet dem, smiler hun. 

All utebelysningen; steinsøylene, spottene som punktlyser detaljer i oppkjørselen og de små pullertene på plena, har sensorer som gjør at lysene skrur seg på når det blir mørkt.  

– Det er supert å ha en ting mindre å huske på når vi er på veg ut dørene, sier Otto. 

Bilde av en garasje med belysning i mørket
Bilde av to gående smilende mennesker

Alltid brukt NTE

Nå som oppkjørselen og hagen har blitt lyssatt, er det lysene innvendig som skal byttes ut. Også denne gangen er det NTE som har fått oppdraget. 

– Vi var aldri i tvil om at vi skulle bruke NTE, forteller Otto. – Vi har alltid brukt NTE, og vi har alltid vært fornøyde. Det at de samarbeider med Stokkan Lys, gjør det bare enda mer attraktivt for oss å bruke dem.

Er det din tur nå? 

Vurderer du nye utelys? Ta en prat med oss!

Bestill elektriker
Bilde av en bod med utendørs lys på veggen