Spar penger på å lade elbilen saktere

1. juli endres nettleia, og du må betale mer når du bruker mye strøm på én gang. Vi viser deg hvordan du kan redusere ladehastigheten når du lader elbilen - det vil nemlig lønne seg økonomisk!

Nærbilde av en elbil-lader

Majoriteten av elbilister lader allerede bilen sin på kvelden eller på natta; når strømprisen vanligvis er på sitt laveste. Med den nye nettleia vil det i tillegg lønne seg å lade bilen sakte. 

Hvorfor bør du lade sakte? 

Litt forenklet kan vi si at den nye nettleiemodellen belønner de som bruker lite strøm på én gang. 

En del av nettleia; det såkalte kapasitetsleddet, regnes ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. Tensio og de fleste andre nettselskapene tar utgangspunkt i de tre timene på tre ulike dager hvor strømforbruket ditt er høyest. Snittet av disse tre timene plasserer deg i en trappetrinnsmodell som bestemmer hvor mye du skal betale. 

Les mer om den nye nettleia på tensio.no

Vil du ha lavest mulig forbrukstopper, er det lurt å lade bilen sakte. Jo saktere du lader, desto mindre strøm bruker du samtidig, og desto lavere blir forbrukstoppene dine. Ved å lade på lavere effekt, jevner du rett og slett ut forbruket ditt. 

Den andre delen av nettleia kalles energileddet, og henger sammen med strømforbruket ditt. Som et incentiv til å flytte ladingen til natta, vil nettleia være billigere på kvelden og natta. Fra før vet vi at spotprisen på strøm også vanligvis er lavere i det samme tidsrommet. Derfor er det lurt må flytte ladingen til natta; både fordi spotprisen på strøm og nettleia er billigere, og fordi du uansett ikke bruker strøm på så mye annet nattestid og derfor hjelper til å holde forbrukstoppene nede. 

Lad sikkert!

Vi anbefaler at du følger anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og lader med en ladeboks; ikke stikkontakt. 

Dette er særlig viktig når du lader på natta.

Slik setter du ned ladehastigheten

En mann holder fast i en lader som er plugget i en elbil

  • Gjennom smartladeren

Zaptec

Har du Zaptec-lader, justerer du ned effekten inne i Zaptec-portalen under Installasjoner. Trenger du hjelp, kan du kontakte oss i NTE eller Zaptec

Etter hvert kommer det også en mulighet til å gjøre det i Zaptec-appen.

Easee

Hos Easee kan du justere inne i Easee-appen.

  1. Åpne Easee-appen på telefonen din

  2. Sveip ned og velg Anleggsinnstillinger

  3. Scroll ned til Strøm og trykk på Ladestrøm. Her finner du strømgrensen som gjelder for ladingen din i dag; for eksempel 25A. 

  4. Trykk Rediger øverst i høyre hjørne

  5. Juster ladestrøm ned til det nye nivået; for eksempel 12A.

  6. Trykk Lagre

  • I bilen/appen til bilen

De aller fleste elbilene har mulighet for utsatt eller planlagt lading enten i bilen eller i appen du programmerer ladingen i. Det betyr at du ikke trenger å gjøre endringer på selve laderen. 

Sjekk i appen eller på hjemmesiden til billeverandøren din. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.