Sparer strøm med ny teknologi

Det er ikke spart på noe i det nye fjøset til Magne Feragen på Namdalseid. Kanskje ikke så rart, for gårdbrukeren elsker duppedingser og teknologi!

Smilende mann med caps

– Jeg er veldig positivt overrasket over nyfjøset, sier Magne. – Selv om vi produserer det dobbelte av det vi gjorde tidligere, ligger strømregninga på samme nivå. Mye av det kan vi takke teknologien for. 

Magne er odelsgutt, og tok over gården i 2016. I 2020 kjøpte de nabogården, og fikk større kvoter på melk. I tillegg til melkeproduksjonen, fôrer de opp oksekalvene til slakt, og de driver også med korn og litt skogsdrift. 

Huselektriker

To smilende menn i et fjøs med kyr

Magne er utdannet elektriker, og før han tok over gården, jobbet han som elektriker både på Steinkjer og i Follafoss.

– Egentlig burde jeg ha et anstrengt forhold til NTE siden jeg ikke fikk læreplass den gangen for mange år siden, flirer Magne. – Men jeg kunne ikke tenkt meg å brukt verken et annet firma eller en annen elektriker enn Espen. Han er liksom huselektrikeren her, og han kjenner anlegget vårt som sin egen bukselomme. 

Den Espen som Magne snakker om, er Espen Saugestad. Han var en av de som fikk læreplass i NTE, og etter det har han vært NTE-er på sin hals. De siste 15 årene har han hovedsakelig jobbet med landbruk. 

– Det har det skjedd en rivende utvikling i landbruket, sier han. – Det er kanskje derfor jeg syns det er så interessant å jobbe med landbruk også; det kommer stadig noe nytt. 

Smilende mannlig elektriker foran kyr

Fagligheten til Espen var en av grunnene til at Magne involverte ham allerede i  prosjekteringsfasen på nyfjøset. Slik sikret Magne seg at han fikk det slik han ville ha det. 

– Nå som fjøset er i drift, er jo målet at jeg skal se minst mulig til Espen, smiler Magne. – Da betyr det at alt fungerer som det skal.

Apper og automatisering

Nærbilde av telefon med en app oppe. Fjøs i bakgrunnen.

Magne var heldig, og var helt i sluttspurten på det nye fjøset da pandemien slo inn over landet i mars 2020. Derfor ble han heller ikke rammet noe særlig av nedstenginger og mangel på materialer.  Når vi besøker gården, er det ett år og én uke siden fjøset ble tatt i bruk - og Magne er strålende fornøyd. 

Fjøset de har bygd, har naturlig ventilasjon; uten noen vifter.

Kyr som spiser

– Jeg er kronisk allergiker, forteller Magne. – Hadde det ikke vært for at fjøset har naturlig ventilasjon, hadde jeg ikke kunnet drive. 

I taket er det montert LED-lys med lysstyring, kyrne har melkerobot og på gulvet ruller en skraperobot. 

– Det er nok enklere å være bonde nå, sier Magne. – Det at jeg kan bruke apper på telefonen til å styre mye, gjør at det er mulig å kombinere jobben med både familieliv og venner. Det eneste jeg mangler en app på nå, er kårkailln, flirer han. 

Jevnlige kontroller

Mann trykker på et display

Selv om Magne har fått på plass mange tekniske nyvinninger i fjøset, har faktisk målet vært å ha færrest mulig elektroniske apparater inne i selve fjøset. – Til tross for den naturlige ventilasjonen, er det et hardt miljø med mye ammoniakk inne i fjøset, sier Espen. – Derfor er det viktig å tenke på alt fra jordfeilbrytere på alle kurser til å ha øynene åpne for både korrosjon og annen slitasje på det elektriske utstyret. 

Espen har ansvaret for å gjennomføre elkontroll (statuskontroll på det elektriske anlegget), for å termografere det elektriske anlegget for å avdekke temperaturforskjeller og varmegang og for å kontrollere brannvarslingsanlegget. 

Smilende mann i fjøs

– Jeg er veldig glad for å ha Espen og NTE på laget, sier Magne.  – Det er mye trygghet i at Espen kjenner anlegget her så godt. I tillegg har han et solid faglig apparat rundt seg. En sånn rigg rundt seg unner jeg alle gårdbrukere! 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.