Strømtipsene du kan ta med deg på hytta i påska

I fjorårets påskeferie var det hytteforbud, noe som gjorde at når forbudet ble opphevet føk strømforbruket på hyttene til værs! For at dette ikke skje i år har vi samlet noen strømtips - uten at det går på bekostning av hyttekosen!
Hyttevindu med påskepynt i karmen

Stor økning i strømforbruket

I fjor på denne tiden var det forbud mot å overnatte på hytta hvis den lå i en annen kommune enn bostedskommunen din. Strømforbruket viser tydelig at mange pakket sekken og dro på hytta med én gang hytteforbudet ble opphevet.

NTE leverer strøm til mange av hyttene og fritidseiendommene i Trøndelag. Grafen under viser strømforbruket time for time den siste lørdagen under hytteforbudet vs den første lørdagen etter at hytteforbudet ble opphevet. 

– Vi så en markant økning i strømforbruket på fritidseiendommer med en gang hytteforbudet ble opphevet, sier Kristine Wormdal, som er leder for strøm og energitjenester i NTE Marked. 

Selv om folk ikke brukte hytta så mye de fem ukene hytteforbudet varte, ble det likevel brukt strøm da også.

Her ser du grafen over strømforbruket før og etter forbudet i fjor:

Graf som viser strømforbruk

Dersom vi er så heldige at vi får reist på hytta i påska i år, så har vi samlet noen enkle tips til hvordan du kan unngå å få så høy økning i strømforbruket på hytta som mange fikk i fjor.

Oppvarming

Utgifter til oppvarming står øverst på lista over hva vi bruker mye strøm på. Derfor er det både lurt og lønnsomt å tenke over hvordan du varmer opp hytta.

Person sitter foran en vedovn

Vedovn

Du kan spare mye strøm på å varme opp hytta med vedfyring. Bytter du ut den gamle vedovnen med en ny, rentbrennende ovn, vil du både få bedre inneklima og lavere strømregning. Moderne vedovner utnytter 80 % av varmen, mens de gamle kan ha så lav virkningsgrad som 50 %. Peiser utnytter bare 10-25 av varmen.

Panelovn

Nye panelovner bruker mindre strøm enn de gamle som står rundt i mange hytter. Mange av de nyere panelovnene kan du stille inn slik at de automatisk har lavere temperatur nattestid. Har du internettilkobling på hytta, kan du kjøpe panelovner hvor du kan styre temperaturen med en app på telefonen din. Da kan du ha litt lavere temperatur på hytta når du ikke er der, og heller skru opp temperaturen rett før du reiser dit.

Senk temperaturen

Det er også penger å spare på å senke temperaturen. For hver grad du senker innetemperaturen, reduserer du oppvarmingskostnadene med ca 5 %.

Etterisolering

Fyrer du for kråka? Mange hytter er dårlig isolert. Dårlig isolasjon, gamle vinduer og utette lister rundt vinduer og dører gjør at du bruker mer strøm enn nødvendig på å holde hytta varm. Er det kaldt på gulvet, trekk fra vinduene og istapper langs takrennene, er det fordi hytta slipper ut mye varme - og da lønner det seg å etterisolere.

Hytter på fjellet med masse snø

Bytt vinduer og dører

Blafrer stearinlysene på bordet? Gode tettelister rundt vinduer og dører reduserer trekk, men kanskje må du heller investere i nye? Vinduene kan stå for hele 40 % av varmetapet.  Har du 2-lagsvinduer fra 1980-tallet på hytta i dag, kan du halvere varmetapet hvis du bytter du til nye lavenergivinduer. Som en bonus får du også bedre inneklima med de nye vinduene.

Solceller 

Hytte på fjellet med solceller på taket

Solceller på hyttetak har vært et kjent syn på hyttetak landet over siden 1970-tallet. Enten du velger et solcelleanlegg som er stort nok til å produsere like mye strøm som du har hjemme, eller et mindre anlegg som gir deg strøm til å bruke et par elektriske apparater samtidig, er solceller en god løsning på hytter hvor du ellers ikke kan få innlagt strøm.

Slå av strømmen

Mange har eldre elektrisk utstyr på hytta enn hjemme. For å være på den sikre siden, anbefaler vi at du trekker ut alt av utstyr som ikke trenger å være tilkoblet strøm når du drar fra hytta. Det sparer strøm, reduserer faren for brann og reduserer risikoen for skader etter overspenning som følge av lynnedslag.

Finn ut når du bruker mest strøm  

Visste du at strømprisen endrer seg fra time til time? Trendene viser at prisen vil variere mer enn noen gang fremover. Da kan det fort lønne seg for lommeboka å følge med på klokka! 

Fjutt og dens innpakkning

Med Fjutt og NTE-appen får du full oversikt over strømforbruk og strømpriser. Hver dag kl. 14.00 får vi morgendagens strømpriser, og da legges de rett ut i appen. Fjutten kan du installere både hjemme og på hytta, og viser hvor mye strøm du bruker helt ned på sekundnivå, noe som gjør det enkelt å finne strømtyvene dine!

Les mer om Fjutt her

Har du riktig strømavtale? 

Noen bruker hytta hele året, mens andre bare bruker den i kortere perioder. Er du sikker på at du har den strømavtalen som passer best på hytta?  

Med strømkalkulatoren vår kan du se hvilken strømavtale som passer aller best for deg!