Trøndelag hevder seg i toppen!

Siden NTE startet å bygge ut fiberbredbånd i 2004 har over 35 000 tusen trønderske abonnenter knyttet seg til. For mange har fiberbredbånd har blitt like grunnleggende som tilknytning til strøm og vann.

Gravemaskin som graver ned en fiberkabel

Den årelange satsingen gjør at store deler av Trøndelag hevder seg i toppen når det gjelder tilgjengelig bredbåndskapasitet for innbyggerne. — Forleden så jeg en oversikt over forholdene internasjonalt. Sør-Korea ligger på topp, men det var moro å se at for eksempel Lierne vil etter vår utbygging ligge langt over dette nivået, sier Morten Eilertsen, Produktsjef og leder for Telecom i NTE Marked.

Fiberutbyggingen er støttet av Fylkeskommunen og kommunene i Nord-Trøndelag, i et tiltak kalt «bygdefiber». For å sikre fiberutbygging utenfor de tettbygde områdene går innbyggerne, kommunen og fylket innmed dugnad og ekstra midler. I Sør-Trøndelag er det området rundt Trondheim som er best utbygd.

— Å drikke en kopp kaffe for hvert bilde som lastes opp, er ikke holdbart. Behovet for kapasitet og hastighet vil bare øke, både for skolearbeid, for å drive næringsvirksomhet, og innenfor helsetjenester. Her vil det skje mye som kan forlenge muligheten til å bo hjemme for eldre og syke, og da er det bare fiber som kan holde tritt.

Vi fortsetter fiberutbyggingen

Fagansvarlig for fiberbredbåndssalg til privatmarkedet, Geir Hellan forteller at når de vurderer hvilke områder som skal prioriteres, så har publikums interesse stor betydning. —Får vi mange henvendelser fra ett område, rykker det oppover på prioriteringslista. Så ønsker du å få fiberbredbånd til ditt område, er det lurt å ta kontakt, sier han. 

Utbygging av fiberbredbånd i Klæbu kommune er akkurat kommet i gang, og utbyggingen vil ta noen måneder. 

— Vi ferdigstiller område for område, slik at de første kan kobles til allerede i løpet av noen uker etter oppstart, sier Hellan.

Roger og Geir smiler til kamera

– Vi jobber med utbyggingsplaner for mange områder rundt Trondheim. Innenfor bygrensen er utbyggingen kommet langt, men flere av nabokommunen står nå for tur, sier Geir Hellan. Sammen med kollega og fagansvarlig for bedriftsmarkedet, Roger Gjersvold, viser han frem at det fremdeles er noen "hvite flekker" på fiberbredbåndskartet.