Tryggere med termografering

– Etter at vi begynte med termografering av det elektriske anlegget, har oppetiden i produksjon økt betraktelig. Det vises godt på bunnlinja.

Svein Haavik og Espen Kjelaas

Espen Kjelaas er vedlikeholdsleder på HOFF Sundnes på Inderøy, og han er ikke et øyeblikk i tvil om at det lønner seg å drive med både forebyggende arbeid og jevnlig vedlikehold av det elektriske anlegget.  

– Vi taper titusenvis av kroner hver time produksjonsanlegget står, sier han. – Bedre oppetid gir oss et bedre økonomisk resultat. 

Hoff potetindustrier

Jobber tett sammen

HOFF Sundnes er en av fire fabrikker i HOFF SA. Med sine 35 ansatte er fabrikken en av Inderøys største arbeidsplasser, og de tar imot og prosesserer 20 000 tonn poteter i året. Potetene, som hovedsakelig kommer fra Stjørdal, Levanger og Verdal, blir til alt fra vegetarburgere og vegetarboller til potetmospulver og potetmel, røstipoteter og noisetter før de finner veien til middagsbord over det ganske land. 

Espen Kjelaas

– Tidligere produserte vi også sprit og potetgull her på Inderøy, men selv etter at vi har sluttet med det, foredler vi like mye potet som tidligere, forteller Espen. 

Så lenge Espen kan huske, har fabrikken hatt en huselektriker fra NTE. De siste 30 årene er det Svein Haavik som har vært her. Han kjenner byggene og de elektriske anleggene som sin egen bukselomme. 

Svein Haavik

– NTE har vært en solid partner over tid, forteller Espen. – Svein og jeg jobber tett sammen. Han stiller alltid opp når vi trenger det, og han får fikset det meste på kort varsel. Den personlige oppfølgingen fra en industrielektriker som Svein er gull verdt for oss. 

Termografering

Svein Haavik termograferer

En av arbeidsoppgavene Svein har i tillegg til det løpende arbeidet, er den årlige elkontrollen. For 10 år siden begynte HOFF Sundnes med termografering av det elektriske anlegget og det elektriske utstyret. 

Termografering er en metode for å avlese temperaturen på en overflate. Det brukes ofte som et verktøy for å oppdage temperaturforskjeller og varmgang i elektriske anlegg. Det er et viktig bidrag for å forebygge uønsket varmeutvikling som i verste fall kan føre til brann. 

Feilene som avdekkes, gir HOFF et beslutningsgrunnlag for å vurdere hvilke tiltak de skal gjennomføre. Avvikene blir klassifisert i 3 kategorier: 

  • Alvorlige avvik som gjør at vi må koble fra spenning på hele eller deler av anlegget

  • Viktige sikkerhetsavvik som bør utbedres innen noen dager

  • Mindre avvik som er forbedringstiltak man kan legge inn i en vedlikeholdsplan for så å finne best mulig tidspunkt for gjennomføring

termografering

– Det blir færre feil og mangler for hvert år; og de blir stadig mindre graverende, forteller Svein. – Det er jeg glad for - det betyr at vi gjør en god teknisk jobb året rundt. Som elektriker er jeg over gjennomsnittet opptatt av sikkerhet og trygghet, og jeg setter pris på at HOFF tar funnene på alvor og utbedrer dem så fort som råd er. 

Trygge bygg

Systematisk gjennomgang og vedlikehold av det elektriske anlegget er viktig for å sikre trygge bygg og stabil drift. 

Regelverket for næringsbygg er komplekst, og det er mange lover og forskrifter som må overholdes. 

NTE vil gjerne hjelpe deg å sikre at dere overholder lover og regler innen elektriske installasjoner, brannvarsling og nødlys. Derfor har vi utviklet en test som tar bare 30 sekunder å gjennomføre! Noen få tastetrykk er alt som skal til for å få anbefalingene våre om hvor ofte du bør gjennomføre vedlikehold og kontroll av anleggene dine. Det er 30 vel anvendte sekunder!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.