Vant elektriker for en dag!

De siste månedene har damene i Verdal sanitetsforening brukt både ettermiddager og kvelder på å pusse opp sanitetshuset. Pengene de sparer på å gjøre jobben selv, kommer verdalingene til gode.

Birgitte Skjørholm Dillan og Elin H. Sikkeland fra sanitetsforeningen og montør Tor Egil Lademo fra NTE står inne i et hus og smiler mot kamera.

– Det har blitt noen sene kvelder i halvmørket med malekost, feinsag og elektrisk drill, smiler Birgitte Skjørholm Dillan og Elin H. Sikkeland fra sanitetsforeningen. – Heldigvis har vi hatt det skikkelig gøy sammen mens vi har holdt på!

Pusser opp på dugnad

Inngangspartiet til sanitetshuset i Nordgata i Verdal sentrum

Det grønne sanitetshuset ligger i Nordgata, midt i Verdal sentrum. I første etasje rommer huset en sal som mange verdalinger har stiftet bekjentskap med gjennom konfirmasjoner, barnedåper og møter i lag og foreninger. I andre etasje er det fire utleieleiligheter, og det er disse leilighetene som nå er pusset opp.  

– Huset er fra 1960, og et såpass gammelt hus krever naturlig nok en del vedlikehold, forteller Elin H. Sikkeland, som er leder i Verdal sanitetsforening.

Elin H. Sikkeland som er leder i Verdal Sanitetsforening smiler mot kamera

Etter hvert som leietakerne har flyttet, har sanitetsdamene pusset opp leilighetene. Nå er de i gang med den fjerde og siste leiligheten. 

– Vi har hatt trofaste leieboere som har bodd lenge i leilighetene, forteller Elin. – Den leiligheten vi holder på med nå, har hatt samme leietaker i 20 år. 

I dag er ikke leiligheten til å kjenne igjen. Borte er alt som minner om 1960-tallsstandarden. Det innebærer også at det elektriske anlegget er byttet ut. 

– Som utleiere er vi naturlig nok opptatt av at det elektriske anlegget er i tipp topp stand, sier Birgitte Skjørholm Dillan, som sitter i styret i sanitetsforeningen. – Da vi var på befaring i leiligheten for å finne ut hva vi som skulle pusses opp, benyttet vi anledningen til å bestille elektriker fra NTE. De har en helt genial nettløsning hvor du kan legge inn hvilket tidspunkt det passer for deg å få elektriker.

Birgitte S. Dillan fra Verdal Sanitetsforening smiler mot kamera

Bare noen uker etterpå kom Birgitte over en konkurranse på NTEs facebookside hvor du kunne vinne en elektriker for en hel dag, og gleden var stor da Verdal sanitetsforening ble plukket ut som vinnere. 

– Da ble det jubel i chatten, ja, smiler Birgitte. – Jo mindre penger vi bruker på oppussingen, desto mer har vi å bruke på ulike formål i Verdal. 

I stedet for fastelavnsris

Elin H. Sikkeland og Birgitte S. Dillan fra Verdal Sanitetsforening ser på hverandre mens Birgitte holder en linjal mot ventilasjonssystemet på et kjøkken

Mange sanitetsforeninger landet over baserer inntekten sin blant annet på å selge fastelavnsris og maiblomster og på å selge lodd. Verdal sanitetsforening er litt annerledes. 

– Vi er omtrent 40 medlemmer, og mange av oss er småbarnsmødre med travle hverdager, sier Elin. – Det siste vi trenger er flere arrangement som gir deg dårlig samvittighet for at du ikke har tid til å stille opp. 

Så i stedet for å basere virksomheten sin på aktiviteter som tar mye av tiden til medlemmene, har Verdal sanitetsforening satset på utleieleiligheter som en måte å få inn penger på. I tillegg har de hvert år en vømmølbutikk hvor de selger klær og utstyr til Vømmølfestivalen. Pengene bruker de på lokale tiltak, og de siste årene har de blant annet støttet disse formålene: 

  • BUA på Verdal, som låner ut utstyr til sport og friluftsliv til barn og unge

  • ulike arrangement på biblioteket på Verdal

  • sommerjobb for unge

  • Du kan; en bruktbutikk i Verdal hvor de som går på norskopplæring jobber og får snakket norsk 

  • Kaffevenn, hvor verdalinger tar en kopp kaffe med noen som trenger å praktisere norsk

  • russens dag om seksualitet

  • Gnist Bistand; en internasjonal bistandsorganisasjon med base i Verdal

Elin H. Sikkeland og Birgitte S. Dillan fra Verdal Sanitetsforening smiler mot kamera

I tillegg støtter Verdal sanitetsforening Norske Kvinners Sanitetsforenings kampanje for forskning på kvinners helse. 

– Sanitetshuset her ble i sin tid bygd for å ta seg av gravide og nyfødtes helse, før det ble kommunens ansvar, forteller Elin. – Det er klart hjertet vårt banker litt ekstra for kvinnehelse! 

Nå er alt på stell

Montør Tor Egil Lademo fra NTE smiler mens han holder et deksel til en lysbryter

Nå er leiligheten snart totalrenovert og klar for nye leieboere. I tillegg til det nye elektriske anlegget har NTE montert nye varmeovner og stikkontakter, byttet ut sikringer og montert komfyrvakt - for å nevne noe. 

– Nå er alt det elektriske helt etter dagens standard, forteller Tor Egil Lademo, som er montør i NTE. – Det er trygt både for de som leier ut og de som leier.