5 enkle tips for bedre wifi i jula

Vi elsker å skape julestemning ved å pynte med julestjerner, adventsstaker og lysslynger. Men visste du at det trådløse nettet ditt faktisk kan bli dårligere hvis du kobler opp masse lys?

Familie ser på julefilm

Det er mange ting i et vanlig hjem som forstyrrer det trådløse nettet: Babycaller, varmekabler i gulv, mikrobølgeovner, lamper - og altså julebelysning.

Flere og flere velger LED-lys i julestjerna, lysene på verandaen eller juletrelysene. Strømforsyningen som forsyner lysene med energi, kan påvirke det trådløse nettet. Det samme kan utstyr som bruker trådløs kobling, inkludert bluetooth-enheter.

Her er noen enkle grep du kan ta for å få bedre nett:

1. Ikke gjem bort ruteren

Hvis ruteren din står i kottet, inne i en tv-benk eller bak en betongvegg, kan wifi-signalet bli dårlig. Ruteren fungerer best når den får stå fritt. En god tommelfingerregel er at du bør kunne se ruteren fra de plassene i huset hvor du oftest bruker PCen, laptopen, nettbrettet og telefonen din.

2. Bytt frekvens og nett

Mange rutere og hjemmesentraler bruker 2,4 GHz frekvensbåndet, men 5 GHz gir høyest hastighet. Prøv å bytte til 5 GHz - det tar bare noen tastetrykk. 

Her kan du sjekke hvilket frekvensbånd ruteren din har, og eventuelt bytte det.

Hvis du har 5 GHz og opplever dårlig hastighet, kan det skyldes dekningen. Da kan du prøve å flytte ruteren (se punkt 1).

Det er ikke alltid hjemmesentralen din velger å koble seg til det nettet som er best der du er. Det fikser du enkelt på Mine sider. Gå inn på “Avanserte internettinnstillinger” og så “Wifi-innstillinger”. Skru på valget “Wifi-bånd”. 

3. Bytt ut gammelt datautstyr

Eldre datautstyr støtter ikke alltid de høyeste hastighetene vi kan by på, og de fungerer ofte bare på 2,4 GHz. Nye rutere, PCer, nettbrett og telefoner klarer å utnytte hastigheten bedre.

To barn ser på laptop

4. Bruk kabel der du kan 

Har du stasjonær PC eller spillkonsoller? Hvis du kobler dem med nettverkskabel, frigjør du kapasitet på wifi-en til de trådløse enhetene dine.

5. Test et mesh-nettverk

Ofte er det planløsningen i boligen, byggematerialene og størrelsen på boligen som har innvirkning på hvor stor rekkevidde wifi-signalet har. Jo større bolig og jo tykkere vegger, desto større sjanse for at wifi-signalet trenger litt hjelp.  Et mesh-nettverk er ganske enkelt flere wifi-forsterkere som du kan plassere rundt omkring i boligen din for å få et raskt og stabilt wifi-signal overalt. Snart lanserer vi Altibox Wifi Overalt, hvor du kan leie wifi-punkt av oss og sikre deg like godt nett enten du er i kjelleren eller på loftet. 

Her kan du lese mer om Altibox Wifi Overalt.

PS! Ikke glem det eldste trikset i boka, nemlig å slå av og på hjemmesentralen. En omstart kan ofte være nøkkelen til å få kjappere nett.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.