99 år med varme til trøndersk smågris

Landbruket blir stadig mer automatisert og mer energikrevende. NTE har levert strøm til landbruket i 99 år, og har dermed også vært med på å se utviklingen i teknologien som har vært brukt i landbruket frem til nå.

99 år med varme til trønderk smågris

I starten var det kanskje bare ei enkel varmelampe som varmet opp smågrisene om natten, men i dag vet vi at det er utallige energikrevende teknologier som brukes til å drive gårdsbruk på.

Vi har funnet frem til 5 teknologier som er spådd vil dramatisk endre norsk landbruk i fremtiden

Vi vet at det kun er et tidsspørsmål før de elektriske traktorene blir introdusert, hvor elektriske roboter som kan pløye, gjødsle, så, luke og høste allerede er under utvikling. Robotene i landbruket vil i fremtiden raskt få følge av stadig flere digitale nyvinninger. Utviklingen fra manuell arbeidskraft til automatiske operasjoner gjør at behovet for elektrisitet i landbruket blir stadig større.

Gris som ser mot kamera

Men hvor vil denne utviklingen ta oss i fremtiden?

Vi har funnet frem til 5 teknologier som er spådd vil dramatisk endre norsk landbruk i fremtiden:

  • Microsoft vil kunne overvåke kua di hele døgnet ved hjelp av sensorer som følger med på dyrenes fôropptak og bevegelsesmønster

  • Big data og kunstig intelligens kan gjøre norsk avl enda bedre ved å selektere avlingene for enhver egenskap man har gode data på og se på den genetiske variasjonen i populasjonen.

  • Robotene vil innta jordene som vil bidra til økt presisjon, unngå jordpakking, gi større avlinger, redusere kostnader og sørge for mer effektiv tidsbruk for bonden.

  • Bioteknologi vil gjøre slik at man kan avle på speed ved å fjerne, bytte ut eller legge til DNA. Metoden er omstridt, men den har potensiale til å øke produktiviteten og gi en vesentlig bedre dyrevelferd.

  • Ny teknologi vil også gjøre det mulig å benytte teknikker som vertikal og urban produksjon, slik at vi i fremtiden vil kunne dyrke salat over 7 etasjer inne i en skyskraper, midt i Oslo sentrum.

Vi vet kanskje ikke når de nye teknologiene kommer, men én ting vet vi: alle de nye teknologiene som er med og forenkler arbeidshverdagen både i dag og i fremtiden trenger strøm for å fungere! Benytter du deg av strømavtalene Agrol har med NTE, får du billig landbruksstrøm som du kan bruke på alt fra en elektrisk traktor i fremtiden til en enkel varmelampe i fjøset. 

Les mer om våre strømavtaler!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.