Bruker du mye strøm i jula?

Stekeovnen står på fra morgen til kveld. Kjøleskapet er fylt til randen og jobber for harde livet. Det er alltid noen som dusjer. Spillkonsollene har vært varme siden minstemann sto opp kl 06. Klart det går med mer strøm enn vanlig i jula! 

Jente og juletre

Skriver du ned noen av tipsene våre på den allerede lange lista over alt som må gjøres, kan du spare deg noen kroner.

Varmt i huset?

Åpne vindu på vinterstid

For mange er jula ensbetydende med å treffe folk. I stedet for at alle skal sitte litt for varme i de litt trange juleklærne, kan du skru ned varmen på varmepumpa, panelovnen og gulvvarmen en grad eller to for å få en mer behagelig temperatur! 

Blir det varmt eller dårlig luft, anbefaler vi å sjokklufte: Åpne dører og vinduer og luft ut i 5 minutter. Hvis du lar vinduet stå på gløtt, kjøler du ned gulv, tak og vegger og må bruke mye mer strøm på å få det varmt igjen. 

Varmtvann

Dusjhode med rennende vann

Har ungdommene kommet hjem til jul, går det antakelig med mer varmtvann. 20 % av all strømmen vi bruker, går til å varme opp varmtvann. Rekker du ikke å skaffe deg sparedusj før jul, kan du jo pent anmode dem om å dusje litt kortere (for eksempel skru av vannet mens de såper seg inn) eller å dusje i litt kaldere vann?

Vask fulle maskiner

Vask full klesvask

Med flere folk i huset, blir det også flere skitne kopper og flere sure sokker å vaske. Trøst deg med at det er mye mer økonomisk å fylle opp både vaskemaskina og oppvaskmaskina! En halvfull oppvaskmaskin bruker nemlig like mye strøm som en proppfull maskin! 

Siden mange av oss ikke sover bort julenatta, men tvertimot sitter oppe ut i de sene nattetimer, kan du med god samvittighet sette på både vaskemaskina og oppvaskmaskina på kveldstid. Siden nettleia er billigere etter kl 22, kan det gi klingende mynt i kassa også! Her kan du lese mer om hvordan nettleia fungerer.

Leser du bruksanvisningen på maskinen din, kan det hende du finner et program som bruker mindre strøm enn det du vanligvis bruker. Fins det kanskje en ECO-modus på maskinen din? Vasker du på 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruker du faktisk 10-20 % mindre strøm per vask!

På hytta i jula?

Hytter på fjellet med masse snø

Reiser du på hytta i jula, er det penger å spare på å skru ned temperaturen hjemme. Fyrer du på hytta, trenger du ikke å fyre for kråkene hjemme!

Husk å la moder (eller noen andre i husholdningen) skru av alle lys så hver en krok blir mørk før dere drar. Utelysene kan du med fordel la stå på. Lusker det folk med onde hensikter rundt huset ditt, er det mye vanskeligere for dem å bryte seg inn i huset ditt hvis du har på utelysene.

Skaff deg kontroll

Første bud når det gjelder å spare strøm, er at du vet hvor mye strøm du faktisk bruker. Den oversikten får du i appen Mitt NTE. 

Her får du også full oversikt over strømprisen time for time, og du kan få pushvarsel dersom strømprisen blir høy.

Les mer om appen

PS: Visste du at julaften mellom kl 16 og 17 er den timen i året privatkunder i Trøndelag bruker mest strøm?

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.