Vi må følge med i timen. Norske barn spiller videospill, bruker sosiale medier og ser på bilder og video i store mengder. I Norge har omtrent alle barn i 11–12-årsalderen egen mobil, og nesten halvparten (49 prosent) får sin første mobil før fylte 9 år.
Vet du for eksempel hva en loot box er?
Uttrykket dukket opp for noen år siden, og på norsk kan det kanskje oversettes til “plyndreboks”. Det refererer til bruken av låste bokser og skattekister i spill, hvor innholdet ofte er ukjent på forhånd. De fleste kjenner til barn som har lastet ned en app eller et spill fordi det er gratis å laste ned, men det er ingenting som egentlig heter gratis i spillverdenen. Når du først begynner å spille, dukker det opp fristende skatter rundt omkring i spillet, som du må betale (med ekte penger) for å åpne. Når skaden først har skjedd kan lommeboka tømmes relativt raskt.
Passord ved kjøp og nedlastninger
Derfor er det smart at foreldre og foresatte setter seg inn i fellene som kan skjule seg i apper og spill. Med enkle grep kan vi beskytte de minste fra å oppleve ufrivillige henvendelser, bilder og videoer, virus eller gamblingtjenester forkledd som mobilspill.
Her får du en rask gjennomgang i de viktigste grepene du kan ta for å gjenvinne foreldrekontrollen på nett, mobile enheter og i spill.
Apple-produkter
Standard foreldrekontroll for Apple-produkter (iphone/mac/ipad) ligger under funksjonen skjermtid i enhetens innstillinger. Herfra kan du fjernstyre barnas mobiler og sette tidsbegrensninger for apper og spill, blokkere nettsider, sette opp filter, hindre kjøp av apper, med mer.
Hvis du i tillegg ønsker å kunne dele fotoalbum, iTunes, enhetenes posisjoner (GPS), kan det være smart å opprette Apples Med familiedeling kan du opprette en egen Apple-ID for barnet ditt. Dermed kan de bli med på familiedeling og bruke andre Apple-tjenester som iCloud, iMessage, FaceTime og Game Center.
Tjenestene som faller innunder Apples familiedeling er:
Del kjøp fra App Store
Godkjenn hva barn kan kjøpe eller laste ned
Apple Cash
Begrense tidsbruk på enheter, spill og apper
Del posisjon og finn enheter
Les mer om familiedeling fra Apple her
Google-produkter
Opprett din egen Google-konto og lag en F i Google One.
Herfra kan du administrere bruken av Google/Android-produkter for alle i gruppa. Barn over 13 år får sin egen konto, og må lage/passe på sitt eget brukernavn og passord.
I en familiegruppe får du kontroll over alle apper som lastes ned/kjøpes på de forskjellige enhetene. Du kan også begrense skjermtid, tilbakestille barnets passord, sette aldersgrenser på apper og velge innholdsfiltre i Google Chrome (nettleseren).
Tjenestene som faller innunder Googles familiekontroll er:
Les mer om Googles familiegruppe her
PC-er og andre spillkonsoller
De fleste maskiner for spill, internett og annen moro har egne familiedelingsfunksjoner, som de vi finner hos Apple og Google.
Hovedreglene for de fleste konsollene kan beskrives ca. slik:
Enhetens hovedkonto bør være en voksenkonto, såkalt admin. Denne lager du når du starter maskinen for første gang, eller ved å oppsøke konsollens innstillinger. Husk å lage et passord som barna ikke finner ut av på egen hånd, og huk av i innstillingene at spillkonsollen ikke skal logge seg på adminbrukeren automatisk ved oppstart. Fra adminbrukeren kan du lage egne kontoer for barna; begrense tidsbruk og legge på filtre (som aldersgrenser, blokkerte nettsteder, og passord ved kjøp/nedlastninger).
Finn riktig landingsside for foreldrekontroll på din spillkonsoll her:
God foreldrekontroll i apper og spill, mobile enheter og på internett generelt, er kanskje en litt kronglete reise for mange, men det er verdt tiden! Vi ønsker alle foreldre og foresatte god tur på veien.
Mer informasjon om barn og mediebruk kan du finne på disse sidene fra