Det lønner seg å være strømkunde i Trøndelag!

Strømmen på Østlandet og Vestlandet er mange ganger dyrere enn det den er i Trøndelag, og sånn ser det ut til å bli hele resten av året.

Paraply med regndråper

De mildt sagt litt våte og hustrige ukene vi har lagt bak oss, gjør nemlig underverker for strømprisene (aldri så godt at det ikke er godt for noe...). Mye av strømmen vi bruker, kommer fra vindkraftverk både her i Midt-Norge og i de nordlige delene av Sverige - og vindmøllene har virkelig fått kjørt seg i høst. 

Dyrere sør for Dovre

I dag, 20. oktober, er gjennomsnittsprisen for strøm i Midt-Norge 16,94 øre per kilowattime. Sør for Dovre er gjennomsnittsprisen 100,03 øre per kilowattime.

I morgen, 21. oktober, er den billigste timeprisen i Midt-Norge 12,28 øre per kilowattime inkl.mva, og den dyreste timeprisen 20,16 øre per kilowattime. Sør for Dovre er den billigste timeprisen i morgen 30,10 øre per kilowattime inkl mva, og den dyreste timeprisen 111,31 øre per kilowattime.

Og forskjellene mellom landsdelene vil enten øke eller holde seg på samme nivå ut året. 

– Ikke bare har Sør-Norge hatt lite nedbør i sommer, men de påvirkes av strømprisene nedover på kontinentet i større grad enn oss nord for Dovre, forklarer Berit Buchholdt Gran, som er porteføljeforvalter i NTE. 

Bilde av Berit Buchholdt Gran

Berit Buchholdt Gran

I kundeappen vår kan du se strømprisen time for time.

Her kan du laste ned appen

I tillegg til at det har vært mindre vind enn normalt nedover kontinentet, har prisene på gass, kull og Co2-kvoter skutt i været. Det betyr mye for prissettingen på kontinentet, hvor de bruker både gass og kull for å produsere strøm. Rent strømmessig er Sør-Norge koblet sammen med kontinentet med kabler som brukes både til å importere og eksportere strøm. Begrensninger på overføringskapasiteten gjør også sitt til at prisene i Sør-Norge er høyere enn nord for Dovre. 

Hvordan blir prisene fremover? 

Paraply over en sølepytt
Det er været som bestemmer strømprisene fremover. Hvis høsten fortsetter å levere både regn og ruskevær, vil det være med og holde prisene nede. Får vi en veldig kald og tørr vinter, vil nok strømprisene gå opp også i Trøndelag. 

– Selv om prisene stiger, er jeg ikke redd for at vi skal komme opp på det prisnivået de har sør for Dovre i dag, sier Gran. 

Vet du hvor mye strøm du bruker? 

I appen vår får du både informasjon om strømprisene og om hvor mye strøm dere bruker hver time. 

Her kan du laste ned appen

Vil du vite hvor mye strøm du bruker akkurat nå, er det en god idé å skaffe seg en Fjutt. Det er en plugg (eller en fjutt, om du vil) som du kobler til strømmåleren din for å kunne følge med på hvor mye strøm du bruker. Og vet du hvor mye strøm du bruker, kan du finne ut hvordan du skal bruke mindre strøm! 

Les mer eller bestill en Fjutt!

Vil du følge med på strømprisene i hele landet? På nettsidene til NordPool får du den fulle oversikten!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.