Endelig fiber!

8 år etter at Sverre og familien flyttet inn i huset i Malvik, fikk de endelig fiberbredbånd - og ble fiberkunde nummer 60 000 hos NTE.

Gutt sitter foran pc-skjerm med hodetelefoner og spiller dataspill

– Det føltes som vi gikk fra 1980-tallet til 2022 da vi endelig kunne kvitte oss med parabolantenne og kobbernett, smiler Sverre Gundersen. 

Lang dags ferd

Sverre, kona Dorte og de tre guttene deres på 4, 7 og 9 år kjøpte en enebolig i Saksvik i Malvik i 2013. 

Da de flyttet inn i huset, var det kobbernett fra Telenor. Kobbernettet er det tradisjonelle hovednettet for bredbånd og fasttelefon i Norge, men det er over 100 år gammelt og har gradvis blitt faset ut til fordel for fiberbredbånd de siste årene. I løpet av 2022 skal det stenges.

To menn og en kvinne sitter rundt et bord og drikker kaffe og spiser kake

Pål Magnar Dahlø fra NTE spanderer kake på Dorte og Sverre

– Telenor ringte meg med jevne mellomrom og fortalte at de skulle legge ned kobbernettet, sier Sverre. – Det eneste alternativet de hadde å tilby oss, var trådløst nett - og det holder bare ikke. 

Sverre er maritim leder for Equinor og jobber offshore, men deltar på en del møter når han er hjemme. Kona Dorte har derimot hatt mye hjemmekontor det siste året, og hun har i stor grad merket hvor avhengig arbeidslivet er av godt nett. 

– Det å ha dårlig nett har gitt en del utfordringer, forteller Sverre. – Digitale møter har blitt amputert på grunn av den dårlige kapasiteten vi har; ikke minst når ungene har hatt hjemmeskole eller gamet etter skoletid. 

Sjekk om du kan få fiber

Huset til Sverre og Dorte ligger i en klynge med 9 hus. De har flere ganger fått høre at kundegrunnlaget er for dårlig; at det kostet mer enn det smakte å få lagt kabel til de 7 husene. Det var helt til Sverre kom i kontakt med Pål Magnar Dahlø, som er prosjektutvikler i NTE. Da begynte snøballen å rulle. 

– Vi fikk til et godt samarbeid med Malvik kommune og Trøndelag fylkeskommune, og klarte å få bygd ut fiber både til Sverre og til de andre husene i boligfeltet, forteller Pål Magnar. 

Nå har familien både fiberbredbånd og tv fra NTE og Altibox. 

– Det er en helt ny hverdag for oss, dette, sier Sverre. – Endelig har vi både stabilt og kjapt nett. Så sentralt som vi bor, burde jo dette være en selvfølge! 

Fiberkunde nummer 60 000

To gutter sitter i sofakroken med hvert sitt nettbrett

Fiberbredbånd har blitt en kritisk faktor både for privatpersoner og næringsdrivende. NTE har satt full trøkk på utbygging av fiber i hele Trøndelag, og bygger for øyeblikket ut fiber på 40 ulike steder. 

Sjekk om du kan få fiber

Da Sverre fikk fiberbredbånd, ble han NTEs fiberkunde nummer 60 000. Med fiberkunde nummer 60 000 har nærmere 130 000 trøndere fått fiberbredbånd. Det er bra, men ennå er det en lang veg å gå. 

– Fiberbredbånd er like kritisk infrastruktur som veg, vann og strøm, sier Odd-Eirik Grøttheim, som er konserndirektør for Telekom. – Fortsatt er det altfor mange lokalsamfunn med både privatpersoner og bedrifter som ikke har fiber. Vi kan ikke sitte stille og se på at det skapes et digitalt klasseskille mellom de som har fiberbredbånd og de som ikke har det. 

Ny hverdag

Sverre kan skrive under på at stabilt og lynraskt internett har forandret hverdagen deres. 

– Som mange andre er vi tilbake på hjemmekontor nå, og vi merker stor forskjell. Fiberen har rett og slett gjort opplevelsen av hjemmekontor bedre! 

Det tok mange år før Sverre fikk det internettet han ville ha. 

– Hadde jeg visst hvor vanskelig det skulle bli å få fiberbredbånd, tror jeg kanskje ikke vi hadde kjøpt huset, forteller han. – Heldigvis løste det seg til slutt. Nå er vi endelig fornøyde!

Sjekk om du kan få fiber

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.