Er røykvarslerne dine plassert riktig?

Har du nok røykvarslere hjemme, og har du plassert dem riktig?

Mann som bytter batteri på røykvarsler

Mange av oss har allerede satt fram julepynten. Det betyr at vi får flere dager til å kose oss både med levende lys og med elektriske julelys. 

En av de vanligste årsakene til brann i desember, er levende lys som blir stående alene uten tilsyn. Er du glad i å dekorere rundt lysestakene, bør du være ekstra forsiktig; dekorasjoner med for eksempel mose, kvister og kongler kan fort ta fyr! 

Har du et elektrisk anlegg som begynner å dra på årene, bør du også være obs. Juletrebelysning både innendørs og utendørs, adventsstjerner og andre elektriske apparat belaster det elektriske anlegget.

Adventlys - Desember 2022

Én i hver etasje

Skulle uhellet være ute, er det viktig å ha røykvarslere som varsler om brann. 

Du må ha minst én røykvarsler i hver etasje, og de må være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkkenet, i stua, utenfor soverommene og utenfor teknisk rom. Det kan ikke være dør mellom rommet der røykvarsleren er plassert og rommet som skal varsles. Har du for eksempel åpen løsning mellom kjøkkenet og stua, kan røykvarsleren dekke begge rommene. Har du derimot et separat kjøkken og en separat stue med dør imellom, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene.

Hos oss kan du kjøpe brannvarslingsanlegg på rentefri avbetaling.

Ha røykvarsler på soverommet

Hvis det begynner å brenne på et rom hvor døra er lukket, tar det lang tid før røykvarsleren utenfor rommet reagerer. Derfor anbefaler myndighetene av du setter opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel barnerommet og andre soverom.

Soverom med røykvarsler i taket

Seriekobling

Har boligen din flere etasjer, bør du koble sammen røykvarslerne. Da går alle røykvarslerne av hvis en av dem går av et sted. De ekstra minuttene det gir deg til å komme deg ut av huset det brenner i, er verdifulle; for eksempel om det begynner å brenne i kjelleren når du ligger og sover i 2. etasje. De fleste dødsbrannene oppstår om natten, og røykvarslere som vekker alle i huset, kan redde liv.

Test og bytt batteri

Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip, betyr det at batteriet begynner å bli gammelt, og da må du bytte batteri med én gang. 

Gjør det til en vane å sjekke batteriet med jevne mellomrom, helst hver måned. Det gjør du enkelt ved å holde inn “test-knappen” et par sekunder. Hvis røykvarsleren begynner å pipe, er alt i orden. Hvis den ikke piper, må du bytte batteri og teste på nytt. Fungerer det ikke da heller; test med et nytt batteri igjen. Kanskje er røykvarsleren din for gammel? En røykvarsler bør byttes ut etter 8-10 år. Hvis det er mye støv og skitt på rommet hvor røykvarsleren står, påvirker det levetiden til røykvarsleren og du bør bytte den ut tidligere.

Dette er riktig plassering av røykvarsleren:

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.

  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

  • Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.

  • Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

Kilde: sikkerhverdag.no. 

Hos oss kan du kjøpe brannvarslingsanlegg på rentefri avbetaling.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.