Hurra, vi får på ferie!

Tenk deg at du er 10 år og aldri har vært med på fotball eller håndball sammen med klassekompisene dine - fordi familien din ikke har råd til det. Det er hverdagen for stadig flere barn i Norge.

En mann og en kvinne holder en sjekk på 50 000 kroner mellom seg

– Antallet barn som vokser opp i fattigdom i Norge har økt hvert år de siste 20 årene, forteller Anne Ulvin, som er enhetsleder i Røde Kors i Trøndelag. – Bare i Trøndelag er det snakk om over 8000 barn. Det er hjerteskjærende. 

Ferie for alle

Smilende kvinne med Røde Kors-jakke

Når hverdagene knapt nok går rundt økonomisk for familiene, står ferie naturlig nok nederst på prioriteringslista. Derfor er det mange, både barn og voksne, som aldri får oppleve verken selve ferien eller kjenne på sommerfuglene i magen som flyr fortere og fortere etter hvert som ferien nærmer seg. Det gjør Røde Kors noe med. Gjennom Ferie for alle får familier med dårlig økonomi tilbud om en gratis ferie for hele familien. 

– Det er viktig for oss i Røde Kors at hele familien reiser på ferie sammen, sier Anne. – Da får de muligheten til å dele gode opplevelser og skape felles minner. 

Også i år har de ansatte i NTE gitt avkall på julegaven sin fra arbeidsgiveren og heller gitt penger til et veldedig formål. De ansatte nominerer formål de syns fortjener å vinne, og deretter stemmer de over de ulike formålene. 

I år ble det bestemt at de 100 000 kronene de ansatte har til disposisjon, skal deles og gis bort til to formål. Første vinner var FAAN, og nå er det Røde Kors i Trøndelag som får 50 000.  

– Først ble jeg paff, og så ble jeg veldig glad og takknemlig, smiler Anne. – Vi bestemte oss raskt for at pengene skulle gå til Ferie for alle. 

Høyt og lavt

Mann og kvinne i samtale

De 11 årene Ferie for alle har blitt arrangert, har Røde Kors i Trøndelag invitert med seg familier på ferie flere steder i Trøndelag; noen ganger også utenfor fylket vårt. 

 – Du aner bare ikke hvor vellykket disse feriene er, forteller Anne. – Hadde det ikke vært for ørene, hadde smilet gått rundt både på de som er med på ferien og på de frivillige. 

Ferie for alle-oppholdene arrangeres i skoleferiene. Hvert opphold har plass til 50 gjester; hvorav rundt ⅔ er barn. Hver dag er det én organisert aktivitet felles; alt fra kanopadling til klatring, hesteridning og hundekjøring. Resten av tiden bruker både barna og de voksne på å få nye venner og bekjentskaper. 

– Det å møte noen i samme situasjon, er utrolig viktig, forteller Anne. – Det er så mange flere konsekvenser av fattigdommen enn det rent materielle. Mange barn får ikke være med på de sosiale opplevelsene som mange tar for gitt, og mange voksne mister nettverket sitt fordi de ikke har råd til å delta i alt fra bursdager til fritidsaktiviteter. 

Feriene blir ledet og tilrettelagt av Røde Kors-frivillige. 

– Mange av de frivillige hjelper til år etter år, sier Anne. – Det er en givende oppgave å følge opp familier som er så takknemlige for at de endelig får reise på ferie sammen! 

De viktige frivillige

Smilende mann i naturen

Arbeidet i Røde Kors baserer seg på frivillig engasjement. Stian Ertvåg, som jobber med IT-utvikling i NTE, er en av ildsjelene. Da han og familien flyttet til Malm, begynte han som frivillig i Malm.

– Det er et veldig åpent og sosialt miljø som det er lett å komme inn i, både for barn og voksne, forteller Stian. 

Nå har Stian gått i bresjen for å starte opp både barne– og ungdomsgruppa i Malm Røde Kors, og sørger for at neste generasjon både får oppleve friluftslivets gleder og lære seg førstehjelp. Det viktigste er likevel den sosiale dimensjonen. 

– Det er en viktig arena for å bli kjent med andre, sier han, – og det skaper tilhørighet. Ungene blir bedre kjent med hverandre, og de får ansvar og opplever mestring. Noen kvelder spiller vi brettspill, noen ganger lager vi kveldsmat sammen og innimellom gamer vi sammen. 

– Stian er en mann med store vyer og visjoner - og det trenger vi flere av, smiler Anne. 

– Jo flere frivillige vi har, desto mer kan vi organisere av aktiviteter for de som trenger det mest. Vi har alltid plass til flere frivillige! 

Også nå i jula arrangerer Røde Kors i Trøndelag Ferie for alle. 100 gjester skal tilbringe jula på Jægtvolden Fjordhotell på Inderøy. 

– Etter vinterferien vi hadde på Teveltunet, var det en av gjestene som kom til meg og sa at dette var den nærmeste Disney-magi hun kom til å oppleve. Vi håper og tror de som skal feire jul sammen på Jægtvolden kommer til å gå inn i det nye året med den samme stemningen, sier Anne. 

Vil du vite mer om Ferie for alle-ordningen? Les mer på nettsidene til Røde Kors.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.