Hva er egentlig fiberbredbånd?

Med fiberbredbånd får du en kompromissløs teknologi helt inn til husveggen. Det går like raskt å laste både opp og ned. Signalene sendes med lysets hastighet og dermed er du rigget for fremtiden. Men hva er egentlig fiberbredbånd?

Bilde av en bunt med fibertråder

I motsetning til andre typer bredbånd, som leveres via linjer med begrensninger (eksempelvis kobber), er det kun utstyret som setter begrensinger på fiberbasert bredbånd. Fiber har så og si uendelig kapasitet og kan derfor overføre ufattelige mengder data i langt høyere hastighet enn det vi kjenner fra mer tradisjonelle bredbånd.

I motsetning til tradisjonelt bredbånd, sendes signalene i fiberbredbåndet via lys – i lysets hastighet!

Hva skiller fiberbredbånd fra andre teknologier?

For å forstå hva egentlig fiberbasert bredbånd er, så er det lurt å kjenne til hva tradisjonelt bredbånd er og hvordan det fungerer. Det vi kjenner som tradisjonelt bredbånd i dag er: 

  • Fra kobberkablene (gammelt analogt telefonnett). Her kommer bredbånd/dataen via strøm. 

  • Mobilt bredbånd via mobilnettet (3G, 4G, 5G)

  • Egne stamnett som leverer via koaksialkabler. Det legges nå ofte fiber inn til noden/sentralen, og koaksial videre derfra og inn til kunden. Dette blir gjerne kalt hybrid-fiber. Det er koaksialkabelen som setter begrensingene her, da data-tapet øker desto lenger avstanden er.

  • Via radiomaster og radiosignal med mottaker hos sluttbrukere 

I motsetning til tradisjonelt bredbånd, sendes signalene i fiberbredbåndet via lys – i lysets hastighet! Selve kjernen av fiberlinjen består av glass og som oftest benyttes sendere som genererer infrarødt lys. 

Dermed blir det mulig å oppnå svært høye hastigheter og overføring av enorme informasjonsmengder, rett og slett i lysets hastighet.

Fordeler med fiberbredbånd

Den kanskje største fordelen med fiberbredbånd er derfor at det i teorien ikke er noen begrensninger for hastigheten din. Fiber har også raskere responstid enn tradisjonelt bredbånd og er mer stabilt. Rett og slett fordi forstyrrelser ikke påvirker fiber i den grad som vi kjenner til fra tradisjonelt bredbånd. 

I 2019 var vår oppetid på 99,99 %.

Det er slik med fiber som med signaler i en HDMI-kabel, enten kommer signalet frem eller ikke. Dersom signalet ikke når frem, vil tjenesten naturlig nok ikke fungere. Heldigvis skjer ikke det så ofte, i 2019 var vår oppetid på 99,99 %. 

Lengde, hvor mange som er på nett samtidig, hvor mye kapasitet som brukes i nabolaget, kvalitet og alder på kabelen, temperatur eller vær vil ikke påvirke selve linjen slik vi kjenner til fra tradisjonelt bredbånd. 

Fiberlinjene våre leveres også synkront, det vil si at du kan få like stor opplasting- som nedlastningshastighet.

Bilde av enden på flere fibertråder

Hvorfor bør du velge fiberbredbånd?

​Hvis du er så heldig at du bor i et område der du har mulighet til å koble deg på fiberbredbånd, finnes det mange gode grunner til å gjøre det. Du får da en rask, trygg og framtidsrettet nettforbindelse. Du bestemmer selv om du skal streame en serie eller film, delta i et online-møte eller webinar, levere en oppgave eller game på nett. Kapasiteten på nettforbindelsen vil ikke begrense dine muligheter. 

Vi tenker ikke over det til vanlig, men datatrafikken øker – ikke jevnt og trutt, men i kraftige byks. I tillegg til at vi bruker mer tid på internett, streamer vi serier og filmer mer enn før og stadig flere maskiner og «dingser» knyttes opp mot nettet. Med fiberbredbånd er du klar til å takle disse utfordringene både i dag og i framtiden.

Vi tror fremtidens bredbånd vil defineres utfra kapasitet og hastighet, og der er fiberbredbåndet overlegent!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.