Hvor lenge klarer bedriften din seg uten internett?

Det tar ikke mange minutter uten internett før mange bedrifter begynner å få utfordringer. Vi har spurt 5 bedrifter på Steinkjer hvor lenge de tror de klarer seg uten internett!

Bildecollage med fire menn og en dame

2 minutter - hvis det er en rolig dag

Smilende mann foran inngangen til et hotell

Frode Zachariassen, Tingvold Park Hotel

Frode Zachariassen er hotellsjef på ærverdige Tingvold Park Hotel i Steinkjer. Hotellet er etterspurt både til overnatting, konferanser og selskap, og har rundt 20 ansatte og 51 hotellrom.

– Alt stopper hvis vi ikke har nett, sier Frode. – Bookingsystemet vil ikke fungere verken for de som skal booke seg rom eller for de ansatte som skal sjekke gjester ut og inn av rommene. Ikke vil vi kunne lage adgangskort til rommene, og det blir vanskelig å gjennomføre møter både for gjester og ansatte. 

Renholderne er avhengige av nettet for å se hvilke rom som er vasket, og hvilke som  gjenstår. Gjestene vil ikke kunne se på tv; for de er koblet opp mot nett. 

– Heldigvis har vi stabilt og kjapt nett gjennom NTE, sier Frode. 

Tingvold var faktisk en av de første kundene som kjøpte gigabit-kapasitet (1000/1000 Mbps) tilbake i 2012 - ikke fordi de trengte det da, men fordi de var forutseende nok til å skjønne at behovet ville komme. 

– Det har både vi og gjestene våre satt pris på, smiler hotellsjefen. 

Det hadde blitt bråstopp med én gang

Blid mann foran en spilevegg

Simen Overvik, Førerkortsenteret

– Vi må ha nett - døgnet rundt. 

Enten det er barna eller du som skal ta trafikalt grunnkurs eller førerkort for personbil eller motorsykkel, er det stor sjanse for at du kommer i kontakt med Simen Overvik. Han er daglig leder for Førerkortsenteret på Steinkjer, og forteller at de får bestillinger på timer døgnet rundt via bookingløsningen sin. 

– Det er nok det første vi hadde merket, sier han. –Uten nett hadde bookingsystemet gått ned, og da kunne ikke kundene våre verken sett når vi har ledige timer eller bestilt time. 

Elevsidene, hvor elevene kan se når de har neste kjøretime og hvor de betaler for timene sine, trenger selvfølgelig også nett. Betalingsterminalene er også avhengig av nett, så kundene som foretrekker å betale for timene i lokalene til Førerkortsenteret hadde ikke kunnet betale for timene sine. 

På kveldstid er det ofte kurs i lokalene, og de hadde vært krevende å gjennomføre uten nettilgang. 

– Jeg har egentlig ikke tenkt på hvor avhengige vi er av kjapt og stabilt nett, smiler Simen. – Nettet må bare funke - og det har det heldigvis gjort disse to årene vi har hatt nett fra NTE. 

Internett forenkler alt

Smilende dame i en frisørsalong

Jannita Brandtzæg Berg Grande, Frisør Jannita

Det er snart 2 år siden Jannita startet sin egen business i Strandveien i Steinkjer. Siden den gang har stadig flere steinkjerbygg lagt turen til salongen hennes for å få ordnet håret, øyebryn, øyevipper, bart og skjegg - for å nevne noe. 

– Selve jobben trenger jeg ikke internett til, men alt det administrative rundt ville være vanskelig uten nett, forteller Jannita. – Selvfølgelig kunne kundene mine stukket innom eller ringt meg for å bestille time, og de kunne betalt med kontanter, men det ville utvilsomt komplisert ting. 

Litt under halvparten av kundene til Jannita booker seg time via nettløsningen hennes, og den gir henne en fin oversikt over hvem hun har på avtalelista den dagen - så fremt den fungerer. 

Hun bruker også sosiale medier aktivt for å markedsføre bedriften sin. 

– Jeg kan jo gjøre alt jeg trenger nett til hjemmefra, men det er utrolig praktisk å kunne gjøre det innimellom avtalene i salongen også! Da trenger jeg ikke tenke på jobb hele tiden mens jeg er hjemme. 

– Skal vi si 10 minutter da?

Smilende mann på et konto

Erling Fuglesang, Fuglesang Dahl

Erling Fuglesang er daglig leder i Fuglesang Dahl på Steinkjer; en av Innherred største entreprenører. De over 100 ansatte jobber både ute på byggeplasser, på lageret og i kontorlokalene til firmaet.

– Ute på byggeplassen kan vi i prinsippet holde på i flere dager uten internett, men det vil uten tvil komplisere jobbingen, sier Erling. – Inne på kontoret blir det full stopp etter 10 minutter. Alt er jo digitalisert! 

At de administrativt ansatte på kontoret får problemer uten internett, sier seg selv. Uten e-post blir det vanskeligere å kommunisere med kunder, leverandører og samarbeidspartnere. Når verken ordresystemet eller lønns- og HR-systemet fungerer, blir det krevende å drive firmaet. 

Også ute på byggeplassene bruker de ansatte digitale verktøy, blant annet til å logge seg inn og ut av byggeplassen, til timeføring og til å se på tegningene av det som skal bygges. 

– Heldigvis har vi ikke hatt problemer med nettet fra NTE de 8 årene vi har vært her, sier Erling.

– Drifta blir amputert med én gang

Terje Husby

Terje Husby, Husby optikk

– Jeg trenger jo ikke internett for å ta en synsprøve, men ellers er vi avhengige av nett til nesten alt. 

Sammen med kona Anne Sofie driver Terje Husby optikk både på Steinkjer og Inderøy. I tillegg til synsundersøkelser, briller og linser, har firmaet en egen gullsmed. 

Uten nett ville verken bookingsystemet for kunder eller bestillingssystemet til leverandørene fungert. 

– Ikke ville vi klart å si ifra når brillene er klare til henting, og de som hadde kommet innom, ville ikke klart å betale, sier han. - Det er så mye av det vi gjør i det daglige som er digitalisert at jeg ikke tør å tenke på hvordan det skulle gått å drive bedrift uten nettilgang. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.