Investerte i solceller for å spare penger

Nær-Engros Levanger regner med at det nye solcelleanlegget deres kommer til å redusere strømregningen med 20 % i året.

Smilende mann foran en solcelle-inverter

– Anlegget ble satt i drift 1. juli, og til tross for den elendige trøndersommeren produserte det nærmere 14 000 kilowattimer på to måneder. Det sier seg selv at dette er en investering som kommer til å lønne seg. 

Stein Gunnar Hallem er daglig leder for Nær-Engros Levanger, og primus motor for beslutningen om å få montert et solcelleanlegg på den ene fasaden. Nå farger 199 solcellepanel den ene veggen svart mens den produserer grønn energi. 

Solcelleanlegg på veggen av et industribygg

Vil bruke mindre strøm

Nær-Engros er en storhusholdingsgrossist som leverer alt fra mat og drikke til tørrvarer og emballasje til restauranter, kantiner, sykehus og andre institusjoner. Det 1900 kvadratmeter store bygget deres på Gråmyra utenfor Levanger inneholder både kontorer og store lagerlokaler. 

– Vi har store fryse- og kjølelager som bruker mye strøm, forteller Hallem. – Selv om vi i Trøndelag ikke har slitt med de høye strømprisene de har sørafor, er det klart det har satt en støkk i oss. 

Lastebil det står Nær-Engros på

Bedriften på Gråmyra bruker rundt 600 000 kilowattimer (kWh) hvert år. I tillegg har de høye effekttopper; tidspunkt hvor de bruker mye strøm samtidig. Så da Tommy Norum, som er energirådgiver i NTE, tok kontakt, var Hallem lutter øre. Norum gikk gjennom strømforbruket til Nær-Engros, og kom med en rekke forslag til hvordan bedriften kunne redusere strømforbruket sitt.

– Du kan tro jeg ble overrasket da Tommy, som leverer strøm, forklarte meg hva jeg skal gjøre for å bruke mindre, smiler Hallem.

Sparer mye strøm

3 menn og et solcelleanlegg

Nær-Engros og NTE ble enige om å montere opp et fasadeanlegg på den sør-vest-vendte veggen som bader i sol hele dagen. Anlegget, som er nesten 80 meter langt og 6 meter høyt, skal produsere rundt 80 000 kWh i året. I tillegg til at dette vil redusere sluttsummen på strømregningen, vil det bidra til å ta ned de høye effekttoppene som utgjør mye av nettleia til bedriften. 

– Jeg er imponert over alt Nær-Engros har gjort for å bruke mindre strøm, sier Norum. – De har vist stor endrings- og investeringsvilje i et anlegg som lar dem produsere sin egen strøm. 

Alle truckene på lageret til Nær-Engros er elektriske, og det er bare et spørsmål om tid før firmaet skal investere i elektriske varebiler. 

– Det å kunne lade bilene her på huset, med egenprodusert strøm, blir et stort konkurransefortrinn for oss, sier Hallem. 

Valgte lokalt

Smilende elektriker foran solcelleanlegget

Det at Nær-Engros valgte en leverandør som er like lokal som strømmen de selv produserer, var et bevisst valg. 

– Vi vil gjerne at det lokale næringslivet skal bruke oss, sier Hallem. - Da er det et viktig signal at vi også velger lokalt når vi har muligheten til det. 

Hallem skryter også av samarbeidet med NTE. 

– Tommy har vært med oss hele vegen, og montør Martin Vollen Austad har gjort et solid stykke arbeid. Det er viktig når du gjør en såpass stor investering. Nå håper vi vi kan inspirere andre bedrifter til å følge i våre fotspor slik at vi i næringslivet gjør vårt til å etterlate et litt grønnere fotavtrykk. 

Solceller og blå himmel

Vil du vite mer om solceller? Ta kontakt!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.