Klare for storinnrykk

Når den siste publikummeren tusler hjem på søndag, vil langt over 25 000 mennesker ha vært innenfor portene til Agrisjå; Midt-Norges største samlingsplass for landbruket.

3 menn og en kvinne smiler foran et skilt det står Velkommen til agrisjå på

Agrisjå er uhyre viktig både for landbruket og for kommunen, sier Eli Arnstad, som er ordfører i Stjørdal. 

Årets høydepunkt

Og selv om Agrisjå først og fremst er en landbruksmesse av og for landbruket, er den så mye mer enn det. 

– Det er like mye en folkefest for hele familien, sier Jomar Ertsgaard, som er daglig leder for Agrisjå. – Her blir det husdyr, fagprogram, debatter, konserter, turnoppvisninger og traktorpulling. Det blir full fart og god stemning fra morgen til kveld! 

Leende dame og mann

De 310 utstillerne kommer fra hele Norden, og mange av dem har vært med på Agrisjå siden messas spede barndom for 41 år siden. 

– Det er vi veldig stolte av, smiler Jomar. – Messa har vært fulltegnet i lang tid, og vi får fremdeles forespørsler fra små og store bedrifter som gjerne vil delta.

For at dette er ei viktig messe for landbruket, er det ingen tvil om. Mange av utstillerne legger ned mye arbeid og store ressurser i Agrisjå-helga. Felleskjøpet, som har den største utstillingen på årets utgave av Agrisjå, har nesten 4 mål og et telt på 1500 kvadratmeter.

– I den andre enden av skalaen finner du småskalaprodusenter av mat og drikke og enkeltpersoner som selger håndverk og håndarbeid, forteller Jomar. – Det at vi favner både store og små aktører, mener vi er et viktig suksesskriterium. 

Alt på nett

To smilende menn

Det sier seg selv at det er et stort apparat i sving for å få gjennomføringen av Agrisjå til å gå på skinner. Jomar har med seg 6 områdeledere som har ansvaret for alt fra parkering, renhold, billettsalg og kulturprogram. I tillegg er det flere som har et spesielt ansvar for å bistå utstillerne slik at de får det slik de ønsker. 

– Utstillerne bruker både tid og penger på å komme hit, og da forventer de at alt fungerer, sier Jomar. 

En viktig del av det er at utstillerne må ha tilgang til internett; ikke bare for å kunne ta imot betaling, men også for å kunne vise frem de høyteknologiske løsningene sine. Moderne landbruk har i stor grad blitt avhengig av internett og digitale teknologier, og mange av utstillerne trenger internett for å vise frem tjenestene sine. 

For å være sikre på at utstillerne har et så godt nett som de trenger, har Agrisjå engasjert NTE til å levere fiberbredbånd til messeområdet. Fiberen distribueres videre til utstillerne av stjørdalsfirmaet Nortec

To smilende menn foran et område med mange traktorer

– Vi er stolte av å få levere fiber til Agrisjå, sier Morten Resve, som er bedriftsrådgiver i NTE. – Utstillerne har veldig forskjellig behov for fiber; noen trenger mye kapasitet, mens andre knapt trenger nett. Jeg sover godt om natta med Nortec på laget, for jeg vet at de vet hva de holder på med. 

Svein Erik Elverum er teknisk leder hos Nortec, og han har ansvaret for at utstillerne får den nettkapasiteten de har behov for. 

– Det er en artig jobb, dette, smiler han. – Selv om vi planlegger ned til siste detalj, vet vi at det kommer til å skje noe uforutsigbart vi må løse der og da. 

I tillegg til at utstillerne trenger nett, er god nettilgang kritisk for sikkerheten og beredskapen på messa. Ledelsen og de frivillige snakker med hverandre via et samband som er avhengig av wifi. 

– I løpet av helga kommer det til å være like mange på messeområdet som det bor i Stjørdal til vanlig, sier Jomar. – Det sier seg selv at det kommer til å skje noe uforutsett som gjør at vi må kunne kommunisere med hverandre. 

Spente og glade

En kvinne og 3 menn sitter foran en gammel gråtass-traktor

Når portene går opp til det 150 mål store messeområdet på fredag, er det 6 år siden Agrisjå ble arrangert sist. Pandemien førte til at messa i 2020 måtte avlyses. Eierne av Agrisjå, Trøndersk Landbruk AS, var klokkeklare på at Agrisjå skulle gjenoppstå etter pandemien. 

– Jeg skal innrømme at jeg hadde høye skuldre da vi åpnet påmeldingen, smiler Jomar. – Jeg trakk et lettelsens sukk da jeg så at påmeldingene strømmet på etter bare noen minutter. 

Nå er Stjørdal klare for storinnrykk. Hotellene er fulle, det lokale næringslivet har fylt opp hyllene og lag og foreninger fra Værnes-regionen stiller med 700 vakter. 

– Vi løfter i lag, smiler Eli. – Jeg er stolt av å være ordfører i en kommune der folk så til de grader forstår verdien av slike store arrangement. 

Skal du arrangere noe og trenger fiberbredbånd? Ta kontakt med oss!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.