Lager gull av gråstein

På Ranheim har de drevet med sirkulærøkonomi siden lenge før ordet ble en del av dagligtalen. Nå ser en av Trondheims største industriarbeidsplasser på hvordan de kan bruke mindre strøm.

Mann i arbeidsklær og hjelm som går med papirruller

– Vi kaller det sirkulærøkonomi 2.0, forteller Ørjan Knutzen. Han er Head of Supply Chain ved Ranheim Paper & Board, og jobber med logistikk, innkjøps- og lagerstyring ved det velkjente landemerket på Ranheim utenfor Trondheim. 

En kvinne og en mann med hjelp står foran en truck

– Vi tar i bruk resirkulert bølgepapp og gir det nytt liv som helt andre produkter; for eksempel papir til laminatplater og emballasje for frossen fisk. 

Avhengig av grønn energi

Fabrikken på Ranheim er den eneste aktøren i Norge som resirkulerer bølgepapp. Hvert år forvandles 125 000 tonn brukte bølgepappkasser til nye høykvalitetsprodukter i papir og massivpapp. I volum tilsvarer det rundt halvparten av all bølgepappen som samles inn i Norge hvert år. Bølgepappen kjøpes inn fra Norge og Sverige. 

– Vi bruker utelukkende brun returfiber som råstoff, forteller Knutzen. – Trefiberet i bølgepappen kan gjenbrukes opptil 7 ganger før det mister sin funksjon. 

Dumper som løfter resirkulert bølgepapp

De to papirmaskinene går døgnkontinuerlig året rundt, og produserer rundt 110 000 tonn hvert år. Produktene sendes verden over; med båt, tog og vogntog til kontinentet, samt til oversjøiske destinasjoner som Nord- og Sør-Amerika og Asia. 

– Etter at vi ble kjøpt opp av østerrikske Fundermax i 2019, har vi virkelig tatt steget opp i divisjonene og er et internasjonalt konsern, sier Knutzen. – Det at produktene våre er laget med fornybar energi, er uten tvil et konkurransefortrinn for oss. 

98 prosent av den elektriske kraften som produseres i Norge i dag, er fornybar. Nesten alt kommer fra vannkraft, ispedd noe vindkraft og solkraft. Mange andre land får strøm fra kullkraft, gasskraft og til dels også atomkraft. 

– Grønn energi er viktig for oss, fortsetter Knutzen. – Den store bekymringen vår er at det blir kamp om strømmen, og at strømmen blir dyrere, slik vi har sett sør for Dovre de siste månedene. 

Papirmaskin

På god vei

Ranheim Paper & Board har vært kunde og samarbeidspartner med NTE i over 10 år. Nå har de to partene undertegnet en ny femårsavtale. 

– De siste årene våre har vi økt produksjonen vår betraktelig, og det har naturlig nok gitt oss et større strømforbruk, sier Knutzen. – Derfor har samarbeidet med NTE blitt stadig viktigere for oss. 

Erland Aarvik er bedriftsrådgiver i NTE, og han har jevnlig kontakt med Ørjan Knutzen. 

To menn med arbeidsklær og hjelm i samtale

– Vi jobber sammen for å skape forutsigbarhet for Ranheim Paper & Board, sier Aarvik.

– Det er viktig for oss å vite omtrent hvor mye vi skal betale for strømmen hver måned, supplerer Knutzen. 

Og nettopp forutsigbarhet er en av årsakene til at Ranheim Paper & Board har kjøpt sikringsavtaler for en del av strømforbruket. Det vil si at de har sikret en fastpris på en del av strømforbruket sitt. 

– Det er en trygghet for oss hvis prisene plutselig skulle bli høye, forklarer Knutzen. 

Er dere på utkikk etter rimelig kraft og en god rådgiver? Ta kontakt med oss i dag!
Industriarbeider i arbeidsklær

Nå ser NTE og Ranheim Paper & Board på flere løsninger som kan gi fabrikken en lavere strømregning. 

– I en produksjonsbedrift pleier vi å si at det er enkelt å finne 10-20 prosent forbedringspotensiale hvis det ikke er gjort noen energieffektiviseringstiltak, sier Aarvik. - Hos Ranheim Paper & Board, hvor de allerede er i gang, er potensialet betydelig mindre. Men når du bruker 200 millioner kilowattimer på et år, vil selv den minste besparelsen utgjøre mye i kroner og øre. 

Ranheim Paper & Board har allerede tatt grep. De har byttet alle lysarmaturene til armatur med LED-lys. Det utgjør mye i en bedrift med produksjon så og si hver eneste dag og natt, året rundt. 

I tillegg tenker bedriften energieffektivisering når de pusser opp og bygger om. I 2021 gjennomførte de et stort varmegjenvinningsprosjekt med store positive ringvirkninger. 

– Vi har også mye å gå på når det gjelder bevisstgjøring internt, sier Knutzen. – Vi har områder hvor lyset står på døgnet rundt, selv om det kanskje ikke er folk der. Kanskje kunne vi spart mye på å få installert lys med bevegelsessensor? 

I stadig vekst

To arbeidskarer og to store papirruller

I 2021 omsatte Ranheim Paper & Board for 700 millioner kroner, og budsjettet i 2022 er på 800 millioner. 

– Om noen år er vi en milliardbedrift, sier Knutzen. – Det har ikke skjedd av seg selv. Vi jobber med to mål for øyet; Å sikre arbeidsplassene, og å gi verden gode produkter laget av resirkulerte materialer. Tilgangen til kraft er er et av de viktigste fundamentene i produksjonen vår. Det å ha en samarbeidspartner som NTE er en trygghet vi setter stor pris på.

Er dere på utkikk etter rimelig kraft og en god rådgiver? Ta kontakt med oss i dag!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.