Lynraskt til fremtiden

Håkon Hallingstad har oppgradert fiberhastigheten til 1000/1000 Mbps. Det er ti ganger så mye som tidligere, men han tror dette vil bli standard kvalitet om kort tid.

Håkon foran en laptop

Hallingstad jobber som programvareutvikler hos Yahoo, hvor han jobber med å forbedre kjerneproduktene innen søk. Han følger dermed mer med på hva som skjer på it-fronten enn de fleste av oss. Hallingstad forteller at de er en aktiv familie med fire barn i alderen 6 til 15 år, og at de nok er noe mer teknologisk interessert enn en del andre. 

— Vi bodde i USA en periode, og mens vi var borte ble det lagt fibernett i boligområdet vårt hjemme i Trondheim. Det ble da lagt fiber fram til tomtegrensa. Å få lagt inn fibernett var noe av det første vi prioriterte da vi kom tilbake, forteller han. 

Mens han jobbet i USA så Håkon at fibernett med 1000/1000 Mbps, eller "gigabit nettverk" som det også kalles, ble tilbudt som standard kvalitet i utvalgte områder. – Broren min skal flytte til Los Angeles og får gigabit nett inkludert i husleia, nevner han som eksempel. 

Imponerende maskinpark 

Familien har en imponerende maskinpark med flere mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner og playstations. De har også et par Chromebooks - som ser ut som tynne lap-tops, men er rene Chrome nettlesere. Med denne kan de surfe på nett, se tv fra for eksempel nrk.no, og ha tilgang til alt de har lagret i skyen. De kan også vise tv-programmene på den vanlige tv-skjermen ved hjelp av en enkel dele-funksjon. — Vi bruker også Chromebook til å vise bilder fra familiealbumet i skyen på tv-en, forteller han videre. 

For å kunne utnytte kapasiteten i fibernettet har Håkon lagt opp kabler til tre maskiner som brukes mest til dataspill. — En av guttene spiller av og til online med en kamerat i USA. Da har han også kamera slik at de kan følge hverandre. Slikt trekker selvfølgelig en del kapasitet, sier Håkon. 

Nett-tilgangen brukes ikke bare til lek og moro. Ungene skal både laste ned skoleoppgaver og levere besvarelser via nettet. Begge voksne tar unna en del jobb hjemmefra, så stabil og god nettforbindelse er en nødvendighet i hverdagen. 

Da bredbåndet fra NTE og Altibox ble installert, bestilte familien en kapasitet på 100/100 Mbps. For å utvide til 1000/1000 Mbps måtte en lokal node oppgraderes, og da det var på plass, gikk det raskt.

Håkon sammen med sine barn på kontoret

Foreløpig bruker ikke familien Hallingstad kapasiteten fullt ut, men de regner med at nettbruken vil fortsette å øke. — Sist jeg fulgte en Champions League-kamp, trengte jeg ikke å tenke på kapasitetsproblemer, smiler Håkon. 

For å utnytte en slik kapasitet må det være høy kvalitet både på det som sendes, selve fibernettet til ruteren, og det videre nettet fram til det utstyret som kobles til. Det vil nok komme etter hvert som flere blir i stand til å ta imot signalene, sier han videre. 

Den utgående kapasiteten bruker mindre, det er nok mest til spill, men kan være god å ha ved back-up eller utveksling av grafiske filer.

Mye trådløs bruk

- Litt flaks skal man ha, smiler Hallingstad, og sikter til at hjemmesentralen ble satt opp ganske nøyaktig midt i huset. De slipper dermed problemet med at for mye av kapasiteten forsvinner når signalene skal sendes trådløst. Dagens trådløse sendere har ikke like stor kapasitet som kablene, men med kabler fram til pc-ene bevares kapasiteten. 

Tv-selskaper begynner nå å produsere sendinger i 4K, og 8K venter i en ikke alt for fjern framtid. 4K har fire ganger bedre oppløsning, samt langt rikere fargegjengivelse enn dagens "full HD". For tv er denne standarden fått betegnelsen UDH - Ultra high definition. 

Norske kinoer har begynt å vise filmer i 4K, og det produseres stadig mer materiell i denne kvaliteten. Også flere strømmetjenester vil begynne å sende med denne kvaliteten, neste sesong av «House of cards» kommer i 4K.

Familien Hallingstad på familiekontoret

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.