Månedens film: Official Secrets

Fikk du ikke nok spenning av å følge nyhetene om USAs presidentvalg, kan du glede deg til månedens film fra Altibox. “Official Secrets” er en britisk thriller om å avsløre løgner på øverste nivå, og en ung kvinnes kamp mot de britiske påtalemyndighetene. Temaet er både politisk og høyaktuelt.

Par sitter sammen å ser på TV

 Ja, det har vært mye politikk på tv i det siste. Men denne filmen, som ble lansert som strømmefilm i Norge i fjor, er faktisk ganske viktig den også. 

Se Månedens film - Altibox spanderer!

“Official Secrets” (2019), med Kiera Knightley i hovedrollen, er basert på en sann historie om Katharine Guns lekkasjer av hemmeligstemplede dokumenter i 2003, da hun oppdaget kriminelle detaljer vedrørende George W. Bush og Tony Blairs innsats for å samle støtte i FN for krig mot Irak.

Officil secrets

Tar et modig valg

Med et samvittighetstungt hjerte, trosser Katharine Gun arbeidsplassen, landet sitt og familien for å stå opp for sine moralske synspunkter om at sannheten må frem. Dette fører til at en enorm politisk konspirasjon rulles opp og blir til en av de største mediesakene i USA og Storbritannia samme år.

Filmen er både spennende og heroisk, og Kiera Knightleys skuespillerprestasjoner er glitrende gode. I et av avhør-scenene får hovedkarakteren spørsmål om hun jobber for den britiske regjeringen, og svaret hennes er ordentlig gåsehudmateriale:

“- Så du jobber for den britiske regjeringen? - Nei. Jeg jobber for det britiske folket ”

Det er slike svar det lages folkehelter av.

Topptungt lag og politisk påfyll

Regissøren er Gavin Hood, best kjent for å ha skrevet og regissert den Oscar-belønte fremmedspråklige filmen Tsotsi. Denne gangen har han gitt oss en thriller med en politisk nerve så det holder. I filmen møter vi også skuespillerne Matt Smith, Matthew Goode, Adam Bakri, Indira Varma og Ralph Fiennes.

Historien er viktig fordi den demonstrerer verdien av sannhet. Filmen er god fordi den bevitner stresset og utfordringene det medfører å stå alene mot en nasjons etterretningstjeneste.

Vi anbefaler at du lener deg tilbake og lar deg rive med. Kanskje kan denne filmen bli bakgrunn for den neste politiske debatten rundt lunsjbordet også? Vi kan alle trenge litt påfyll i blant! 

Her kan du se filmen

___

Historisk bakgrunn

Katharine Gun jobber i 2003 som britisk etterretningsspesialist. Her utfører hun rutinemessig håndtering av fortrolig informasjon for Storbritannias offisielle avlyttingstjeneste. Hun er bare 27 år og bor i England med sin tyrkiske samboer. En dag mottar Gun et notat på jobb fra NSA med sjokkerende innhold: USA ber Storbritannia om hjelp til å samle kompromitterende informasjon om representantene i FNs sikkerhetsråd for å presse dem til å stemme for en invasjon av Irak. Gun klarer ikke å bare se på at verden blir presset ut i en ulovlig krig, og tar den fortvilte avgjørelsen om å trosse sin egen regjering og lekke notatet til pressen. Deretter begynner en eksplosiv rekke av hendelser som vil sette hele verden i brann, avsløre en enorm politisk konspirasjon og utsette Gun og familien hennes for truende fare.

Er du ikke kunde ennå? Sjekk om du kan få Altibox TV!