Mer enn bare fotball

Så og si hver fredag ettermiddag de siste 8 årene har Nagib Akbari og andre frivillige stått i døra til Autronicahallen i Trondheim og tatt imot ungdommene som kommer for å spille fotball og treffe venner.

Mann og kvinne står i døråpningen og smiler

Nagib Akbari og Eirin Pålsdatter Eidshaug – Velkommen! Fint å se deg igjen! 

Nagib smiler bredt til alle som kommer inn og hilser på dem. Han kan navnene på nesten alle. 

Smilende mann

– I dag er det mange nye fjes her, sier han. – Det gjør meg skikkelig glad! 

At fotball er mer enn bare å løpe etter en ball, er fotballgruppa til Trondheim Røde Kors er synlig bevis på.

Så et behov

Opprinnelig var fotballgruppa et integreringstiltak. Nagib er selv født i Afghanistan, og kom til Trondheim som kvoteflyktning sammen med familien sin. Etter videregående utdannet han seg til sosionom, og begynte å jobbe som mijøterapeut for enslige mindreårige asylsøkere. Samtidig meldte han seg som flyktningguide i Trondheim Røde Kors. 

– Det tok ikke lang tid før jeg så at det var mange unge gutter som hadde behov for å ha et sted å møtes, sier Nagib. – Tilfeldighetene ville at Røde Kors fikk nyss i at Autronicahallen var ledig to timer hver fredag ettermiddag, og vi slo til!

Tre unge gutter

Røde Kors fikk hjelp av flyktningtjenesten og de videregående skolene i Trondheim til å fortelle om tilbudet, og så var det bare for Nagib å vente spent og se om noen dukket opp. 

– Første gang vi arrangerte det, kom det 6 stykker, forteller Nagib. – Siden da har det ballet på seg til dagens nivå på omtrent 30 deltakere hver fredag, uten at vi har reklamert for det. Det syns jeg er skikkelig bra - men vi har alltid plass til flere!

Reglene i fotballgruppa er enkle:

  1. Kom som du er

  2. Her trenger du ikke dyre fotballsko eller de “riktige” klærne

  3. Husk godt humør

– Noen kommer alene, mens andre kommer sammen med kompiser, forteller Nagib. – Du kommer uansett til å bli kjent med noen nye!

Avhengig av frivillige

To menn spiller fotball

Fotballgruppa, som er et tilbud til unge mellom 15 og 30 år, drives av frivillige. 

– Vi fikk faktisk mange nye frivillige under pandemien, forteller Eirin Pålsdatter Eidshaug, som er koordinator i Trondheim Røde Kors. – Og godt er det; for behovet for aktiviteter er stort; kanskje særlig for barn og unge.

I fotballgruppa, som i andre aktiviteter for barn og unge, er det alltid minst 2 voksne frivillige til stede.  

– Heldigvis har vi mange frivillige som gjerne tilbringer to timer hver fredag i fotballhallen, smiler Nagib. – Det er artig her, sjø! 

Da vi i NTE hørte om Fotballgruppa, bestemte vi oss for å gi dem 20 000 kroner. – Fotballgruppa er en helt uvurderlig arena både for inkludering og fotballglede, sier Odd-Eirik Grøttheim, som er konserndirektør for Telekom i NTE. – Det sa seg selv at vi måtte støtte dem! 

En kvinne og en mann holder en sjekk på 20 000 kroner mellom seg

Grete Bogen fra NTE fikk gleden av å gi bort de 20 000 kronene

– Dette kommer godt med, smiler Nagib. – Gutta har lyst til å dra på cup sammen. Hvis vi ikke klarer å få til det, skal vi bruke pengene på noe sosialt sammen; Bowling, kino, gokart eller noe annet gøy! 

Klart jeg skal på fotball!

Shukri har vært med i Fotballgruppa siden 2017, og er med stort sett hver fredag. 

Smilende mann

– Det er deilig å være her, smiler han. – Jeg har fått flere gode kompiser her, og det er så gøy å treffes og spille fotball!

Det er Arvin helt enig med ham. Han er med for andre gang, men er allerede hekta. 

Smilende mann som gir tommel opp

– Det er bra å ha et sted og henge på en fredag kveld, sier han. –Det er lett å bli med i gjengen, og alle er hyggelige og imøtekommende. 

– Det er helt klart at vi har truffet spikeren på hodet med dette tilbudet, sier Eirin. – Ikke bare er det et sted hvor folk får spilt fotball og møtt nye venner, men de får øvd seg på å snakke norsk i trygge omgivelser. Kom og bli med, du også! 

Her finner du mer informasjon om Fotballgruppa.

Gå til Full frihet med Altibox-appen

Full frihet med Altibox-appen

Enten du reiser på hytta eller blir hjemme i vinterferien - med Altibox-appen kan du se det du vil, når du vil og hvor du vil!

Gå til Donerer teknisk utstyr til Ukraina

Donerer teknisk utstyr til Ukraina

Før jul ble 19 paller med utstyr for datakommunikasjon og radiosamband sendt fra NTEs lokaler i Steinkjer til Ukraina.

Gå til Yrke: Magisk medisin

Yrke: Magisk medisin

– Når arbeidsdagen er ferdig og jeg tar av meg den røde nesa, kjenner jeg at jeg har utgjort en forskjell for barna på sykehuset. Det er en utrolig god følelse.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.