Mer enn bare fotball

Så og si hver fredag ettermiddag de siste 8 årene har Nagib Akbari og andre frivillige stått i døra til Autronicahallen i Trondheim og tatt imot ungdommene som kommer for å spille fotball og treffe venner.

Mann og kvinne står i døråpningen og smiler

Nagib Akbari og Eirin Pålsdatter Eidshaug – Velkommen! Fint å se deg igjen! 

Nagib smiler bredt til alle som kommer inn og hilser på dem. Han kan navnene på nesten alle. 

Smilende mann

– I dag er det mange nye fjes her, sier han. – Det gjør meg skikkelig glad! 

At fotball er mer enn bare å løpe etter en ball, er fotballgruppa til Trondheim Røde Kors er synlig bevis på.

Så et behov

Opprinnelig var fotballgruppa et integreringstiltak. Nagib er selv født i Afghanistan, og kom til Trondheim som kvoteflyktning sammen med familien sin. Etter videregående utdannet han seg til sosionom, og begynte å jobbe som mijøterapeut for enslige mindreårige asylsøkere. Samtidig meldte han seg som flyktningguide i Trondheim Røde Kors. 

– Det tok ikke lang tid før jeg så at det var mange unge gutter som hadde behov for å ha et sted å møtes, sier Nagib. – Tilfeldighetene ville at Røde Kors fikk nyss i at Autronicahallen var ledig to timer hver fredag ettermiddag, og vi slo til!

Tre unge gutter

Røde Kors fikk hjelp av flyktningtjenesten og de videregående skolene i Trondheim til å fortelle om tilbudet, og så var det bare for Nagib å vente spent og se om noen dukket opp. 

– Første gang vi arrangerte det, kom det 6 stykker, forteller Nagib. – Siden da har det ballet på seg til dagens nivå på omtrent 30 deltakere hver fredag, uten at vi har reklamert for det. Det syns jeg er skikkelig bra - men vi har alltid plass til flere!

Reglene i fotballgruppa er enkle:

  1. Kom som du er

  2. Her trenger du ikke dyre fotballsko eller de “riktige” klærne

  3. Husk godt humør

– Noen kommer alene, mens andre kommer sammen med kompiser, forteller Nagib. – Du kommer uansett til å bli kjent med noen nye!

Avhengig av frivillige

To menn spiller fotball

Fotballgruppa, som er et tilbud til unge mellom 15 og 30 år, drives av frivillige. 

– Vi fikk faktisk mange nye frivillige under pandemien, forteller Eirin Pålsdatter Eidshaug, som er koordinator i Trondheim Røde Kors. – Og godt er det; for behovet for aktiviteter er stort; kanskje særlig for barn og unge.

I fotballgruppa, som i andre aktiviteter for barn og unge, er det alltid minst 2 voksne frivillige til stede.  

– Heldigvis har vi mange frivillige som gjerne tilbringer to timer hver fredag i fotballhallen, smiler Nagib. – Det er artig her, sjø! 

Da vi i NTE hørte om Fotballgruppa, bestemte vi oss for å gi dem 20 000 kroner. – Fotballgruppa er en helt uvurderlig arena både for inkludering og fotballglede, sier Odd-Eirik Grøttheim, som er konserndirektør for Telekom i NTE. – Det sa seg selv at vi måtte støtte dem! 

En kvinne og en mann holder en sjekk på 20 000 kroner mellom seg

Grete Bogen fra NTE fikk gleden av å gi bort de 20 000 kronene

– Dette kommer godt med, smiler Nagib. – Gutta har lyst til å dra på cup sammen. Hvis vi ikke klarer å få til det, skal vi bruke pengene på noe sosialt sammen; Bowling, kino, gokart eller noe annet gøy! 

Klart jeg skal på fotball!

Shukri har vært med i Fotballgruppa siden 2017, og er med stort sett hver fredag. 

Smilende mann

– Det er deilig å være her, smiler han. – Jeg har fått flere gode kompiser her, og det er så gøy å treffes og spille fotball!

Det er Arvin helt enig med ham. Han er med for andre gang, men er allerede hekta. 

Smilende mann som gir tommel opp

– Det er bra å ha et sted og henge på en fredag kveld, sier han. –Det er lett å bli med i gjengen, og alle er hyggelige og imøtekommende. 

– Det er helt klart at vi har truffet spikeren på hodet med dette tilbudet, sier Eirin. – Ikke bare er det et sted hvor folk får spilt fotball og møtt nye venner, men de får øvd seg på å snakke norsk i trygge omgivelser. Kom og bli med, du også! 

Her finner du mer informasjon om Fotballgruppa.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.