Satser på solenergi

Så langt har NTE levert 60 solcelleanlegg til både privatkunder og næringskunder. Det foreløpig største anlegget ligger på taket av Børstad Transport sine lokaler på Sutterøy på Stjørdal.

Nærbilde av solceller på et tak

– Anlegget er på hele 850 kvadratmeter, og det kommer til å produsere i underkant av 110 000 kilowattimer (kWh), forteller Håvard Lutdal, som er prosjektleder i NTE. – Det kommer til å dekke omtrent 30 % av det årlige energibehovet til Børstad Transport. 

For ledelsen i Børstad Transport er det en selvfølge å ta miljøansvar. Investeringsbeslutningen om solcelleanlegget kom like etter at de ansatte Trond Overvik som kvalitetsleder i selskapet. 

– Jeg så at vi hadde et høyt strømforbruk, og jeg ba om lov til å få utrede hva det ville koste med et solcelleanlegg, og hva vi kunne spare på det, forteller Overvik. 

Lastebiler og transportbransjen er kanskje ikke det du forbinder med det grønne skiftet, men i Børstad har de lange tradisjoner for å jobbe med miljø. 

– Vi kan ikke sitte og vente lenger - vi må gjøre tiltakene nå, sier Overvik. 

Åpning av solceller hos Børstad Transport

God stemning på åpningen av solcelleanlegget. F.v. Sverre Myrvold, ordfører Ivar Vigdenes, Trond Overvik, Håvard Lutdal og Per Arne Aasen. 

Godt egnede bygg

Børstad Transport har valgt å legge solceller på to av byggene sine; hovedbygget, som huser verkstedet og administrasjonen, og lageret for de har for farlig avfall. I tillegg til solpanelene på taket, er det montert solceller på veggene på ett av byggene. 

– Beliggenheten vår er veldig godt egnet til solceller, forteller Overvik. – Vi ligger fritt til, slik at det ikke er noe som kaster skygger på takene; og vi ligger nærmest i fjæresteinene, noe som gjør at snøen ikke legger seg så raskt som lenger inn i landet. 

Solcelleanlegget gjør at Børstad kan kjøpe mindre strøm, og dermed redusere strømregningen sin. I tillegg ser selskapet at solcelleanlegget gir dem kompetanse på fremtidig bruk av alternative energikilder. 

– Etterspørselen etter solcelleanlegg er økende, forteller Lutdal i NTE. – Etter at vi lanserte en enkel nettløsning hvor du får et estimat på hvor mye strøm du kan produsere på taket ditt, har mange vært inne og kikket. Jeg tror vi står i startgropa for solceller her i Trøndelag. 

Vil du vite mer om solceller? Ta kontakt!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.