Se igjen filmfavorittene fra 1990-tallet

Joda, høsten kan nytes ute blant fine farger; men det er lov å tilbringe både regnværsdagene og andre dager du føler for det, foran skjermen med en god film. Hvorfor ikke ta et gjensyn med filmfavorittene dine fra 1990-tallet?

notting hill

Mange av filmene som kom på 1990-tallet, er nemlig mer enn gode nok til at du bør se dem en gang til. Her er noen av våre favoritter!

Notting Hill

notting hill

I Notting Hill spiller Hugh Grant William Thacker. Thacker eier en bokhandel i Notting Hill, og en dag møter han filmstjernen Anna Scott. Det blir starten på et komplisert forhold. Både scenen hvor Grant utgir seg for å være fra magasinet Horse and Hound og sluttscenen i filmen, er bare noen av høydepunktene i denne romantiske komedien.

Løvenes Konge

Løvenes konge

Både animasjonen, musikken, stemmene og handlingen i Løvenes Konge sikret filmen en plass i historiebøkene. Vi følger den unge løven Simba som finner sin plass i “livets sirkel” for å bli den rettmessige kongen av Løveriket. Elton Johns klassiker “Can you feel the love tonight” og sangene “Hakuna Matata” og “Circle of Life” løfter filmen til uante høyder!

Toy Story

Toy story

Da Toy Story kom i 1995, satte den en helt ny standard for animasjonsfilmer ved å være den første fullstendig dataanimerte helaftens filmen i historien. Hovedfigurene i filmen er leker fra rommet til åtte år gamle Andy, og filmen fortelles hovedsakelig fra lekenes ståsted. Heltene er sheriffen Woody og astronatuten Buzz Lightyear. Filmen er fremdeles et imponerende stykke håndverk!

Jurassic Park

jurassic park

En rik forretningsmann har i all hemmelighet skapt en fornøyelsespark med en spesiell attraksjon - levende dinosaurer skapt av forhistorisk DNA. Før han åpner parken for publikum inviterer han to dinosaureksperter, en anerkjent matematiker, og sine to barnebarn. Gjestene skal få oppleve parkens eventyr og hjelpe ham å berolige engstelige investorer. Men besøket på den øde øya blir alt annet enn fredfylt når de forhistoriske rovdyrene bryter seg ut og begynner jakten. Gjør deg klar til å skvette! 

Titanic

titanic

Episke Titanic med Leonardo diCaprio og Kate Winslet skrev seg inn i filmhistorien da den kom i 1997. Rose og moren reiser på første klasse med det splitter nye luksus-skipet Titanic til Amerika. Rose blir av moren tvunget inn i et ekteskap med den oppblåste Cal - fordi familieformuen forlengst er borte, og de trenger noe å leve av. Ombord møter Rose den fattige, men sjarmerende Jack.

Fucking Åmål

amal

Ingen liste over 1990-tallsfilmer blir komplett uten Fucking Åmål, spør du oss! Den svenske filmen handler om Elin og vennene hennes som vokser opp i den lille byen Åmål. Det skjer aldri noe der, før Elin går på feil fest. Der tar livet hennes en annen retning. Elin slites mellom to personer som er interessert i henne, og hun prøver å akseptere seg selv som hun er.

Fight Club

fight club

Selv om både regel nummer 1 og 2 er at du ikke snakker om Fight Club, er den med på lista vår. Edward Norton spiller rollen som Jack, en kronisk søvnløs som er desperat etter å slippe ut av sitt ulidelig kjedelige liv. Da møter han Tyler Durden (Brad Pitt), en karismatisk såpeselger med en usedvanlig livsfilosofi. De starter Fight Club, hvor slåsskamper blir sett på som terapi.

Nattsvermeren

 

Nattsvermeren

En psykotisk, sadistisk massemorder setter grå hår i hodet på FBI-agent Jack Crawford. Morderen, kjent under navnet Buffalo Bill, er uhyre intelligent og leker både med sine offer og politiet. Crawford ber sin politipartner, den unge og vakre Clarice, om å prøve og finne hjelp gjennom det amerikanske fengselssystemet. I en meget sikret celle sitter nemlig dr. Lecter, en psykiater med henfallenhet til kannibalisme. Hannibal Lecter er en meget intelligent person som hittil ikke har vært særlig meddelsom gjennom sitt fengselsopphold. Men Clarice får Lecter på glid og nærmer seg med hans hjelp løsningen på Buffalo Bill-mysteriet. Uheldigvis rømmer Lecter. Og dermed har FBI et dobbelt problem.

Redd Menig Ryan

redd menig ryan

D-dagen, 6. juni 1944. Under de alliertes invasjon av Normandie ble to amerikanske soldater drept. En tredje bror har nettopp blitt tatt til fange av japanerne - og USA-hærens øverstkommanderende gir ordre om at den fjerde broren må bli funnet og sendt hjem til sin mor. Men han befinner seg allerede bak den tyske fiendelinjen. En gruppe på åtte soldater får det vanskelige spesialoppdraget å redde menig Ryan. Steven Spielbergs mektige krigsfilm vant fem Oscar.

Forrest Gump

forrest gump

Tom Hanks, som også spiller i Redd Menig Ryan, spiller Forrest Gump, en mann med IQ på 75. Filmen forteller om Forrest Gumps reise gjennom livet, der han møter historiske personer, påvirker populærkulturen og opplever historiske begivenheter uten å være klar over hvor viktige de er. Sitatet “Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get”, er kåret til en av de 50 beste replikkene i amerikansk filmhistorie. 

PS: Er du svak for romantiske komedier, kan du jo se igjen Jerry Maguire med Tom Cruise og Rene Zellweger. Øyeblikket med replikken “You had me at hello” skrev seg nok inn i mange ungpikehjerter på 1990-tallet. 

jerry maguire

Har du ikke Altibox TV? Sjekk om du kan få fiber her.