Slik holder du strømutgiftene nede

Selv om høsten kommer med lavere temperaturer, ser det ikke ut til at strømprisene blir veldig mye høyere i Trøndelag.

Løv som flyter i vannet mens det regner

– Stikk motsatt av hva vi er vant til, var strømprisen i oktober lavere enn den var i sommermånedene, sier Berit Buchholdt Gran, som er porteføljeforvalter i NTE. 

Bilde av Berit Buchholdt Gran

Faktisk har prisene i sommermånedene juli-september vært høyere enn vintermånedene januar-mars. I vintermånedene ble gjennomsnittsprisen i Trøndelag på 47,9 øre per kilowattime inkl. mva. I sommermånedene ble gjennomsnittsprisen ca 67 øre. I oktober ble prisen nesten halvert sammenlignet med september, og endte på i underkant av 31 øre per kilowattime.

– Oktober ble en billig måned i Trøndelag sammenlignet med sommermånedene, sier Gran. 

Mye billigere enn sør for Dovre

Mange har nok fått med seg at strømprisene på Østlandet til dels har vært mange ganger høyere enn i Trøndelag de siste ukene. 

– Aldri så galt at det ikke er godt for noe, smiler Gran. – Alt regnet vi har hatt nå i høst, har gjort at det er produsert mye strøm i Trøndelag. Derfor har vi et bra overskudd med strøm. Det kommer kundene våre til gode. 

Resten av året

Prisforventningene for resten av året er en gjennomsnittlig strømpris på 50 øre per kWh inkl. mva.

Sør for Dovre er prisforventningen mer enn det dobbelte av prisen i Trøndelag. 

Slik reduserer du strømregningen

Uansett om strømmen ikke ligger an til å bli veldig dyr, er det lurt å ha et bevisst forhold til hvor mye strøm du bruker - og hvordan du kan bruke mindre. Her er noen tips som garantert vil hjelpe deg å redusere strømregningen: 

  1. Sjekk at du har riktig strømavtale. Uansett om du syns det er viktigst med en forutsigbar strømregning eller om du vil ha en pris som følger markedet, har vi en strømavtale som passer perfekt for deg! 

  2. Vit hvordan du varmer opp huset ditt! Siden over halvparten av strømmen vi bruker, går til å varme opp boligene våre, er det både lurt og lønnsomt å ha et forhold til dette. Varmepumper, panelovner, vedfyring eller pelletsovn? Alternativene er mange!

  3. Kle på deg! Over halvparten av strømmen vi bruker, går til å varme opp boligene våre. Visst er det deilig å gå rundt barbeint i t-skjorte, men det koster! Du sparer faktisk ca 5% av oppvarmingskostnadene for hver grad du senker innetemperaturen.

  4. Bruk mindre varmtvann. Kan du dusje litt kortere, litt sjeldnere eller i litt kaldere vann? 20 % av all strømmen vi bruker, går til å varme opp varmtvann.

  5. Slå av lyset! Hvis du skrur av lyset når du går ut av rommet, bytter til LED-pærer og kjøper bevegelsessensorer, får det betydning for strømregninga. 

  6. Fyll opp! Vent til vaskemaskina, oppvaskmaskina og tørketrommelen er full før du setter den på. Husk - en halvfull oppvaskmaskin bruker like mye strøm som en full maskin!

Lurer du på hvor mye strøm du bruker nå? Last ned appen vår og få full oversikt over strømforbruket ditt de siste dagene, ukene og månedene!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.