Slik sparer bedriften din strøm

Strømprisene på høsten og vinteren er ofte høyere enn i sommermånedene. Her får du 6 sparetips som hjelper bedriften din til en lavere strømregning!

Folk som sitter og jobber i et kontorlandskap med mange tenkte lyspærer i taket

Mange bedrifter har stort potensial for å spare penger på strømregningen, og samtidig redusere klimafotavtrykket. Det er mange tiltak som ikke er så krevende å gjennomføre - se bare på disse 6 tipsene:

1. Sjekk om bedriften er registrert på riktig næringskode

Det første du bør gjøre er å sjekke om bedriften din er registrert på riktig næringskode i enhetsregisteret. Bedrifter med næringskode fra 5 til 33 har rett til redusert elavgift, og får redusert nettleia si med et halvt øre per kWh. 

Enklte bedrifter kan også få fullt fritak for el-avgifta. Dette gjelder veksthusnæringen, kjemisk produksjon, elektrolyse, metallurgiske og mineralogiske prosesser og bedrifter som er med i godkjente energieffektiviseringsprogram fra NVE.

2. Unngå å bruke mye strøm samtidig

Tidspunktene hvor bedriften bruker mye strøm på én gang, kalles effekttopper. Effekttoppene påvirker hvor mye bedriften betaler i nettleie, fordi nettleien til bedrifter blant annet beregnes ut fra et effektledd.

Klarer dere å fordele strømforbruket utover dagen i stedet for å ha store forbrukstopper, kan dere altså spare penger. Mange bedrifter har en slik forbrukstopp når de ansatte kommer på jobb på morgenen. Gå en runde internt - setter dere på alle lys og maskiner samtidig av gammel vane, eller fordi det faktisk er nødvendig? Hvis det strengt tatt ikke er nødvendig, er det penger å spare på å vente litt med å slå det på til det faktisk er det.

3. Skaff deg et energioptimaliseringssystem

Med et energioptimaliseringssystem (ofte kalt et EOS) får du oversikt over bedriftens strømforbruk og effekttopper. Dermed er det enklere å vite når og hvor du skal sette inn tiltakene.

Er du interessert i et slikt system? Ta gjerne kontakt med en av energirådgiverne våre!
Kontorstoler henslengt rundt et bord.

4. Installer bevegelsessensorer

Uansett om du har mange bygninger, store lokaler med mange rom eller ett kontor, er det penger å spare på å slå av lyset. Dessverre er det mange av oss som slurver litt mer med dette på jobb enn hjemme, og derfor bruker mange bedrifter mer strøm enn nødvendig.

Installerer du bevegelsessensorer slik at lyset automatisk slår seg av hvis det ikke er noen i rommet, er det penger å spare.

5. Installer termostat på radiatorer og ovner

Bedriftslokaler står ofte tomme store deler av døgnet, men likevel er det mange som lar radiatorer og ovner stå på hele tiden. Installerer dere en termostat som styrer etter behovet i bygget, trenger dere ikke bruke strøm på å varme opp bygget når det ikke er ansatte der.

6. Sørg for å ha en strømavtale som passer bedriften

Selvfølgelig er det også viktig å ha en god strømavtale, som passer bedriftens behov Det finnes ulike typer avtaler, og dersom du syns det er vanskelig å finne den riktige, så hjelper vi deg gjerne.

Ta gjerne kontakt med en av energirådgiverne våre!

Vi har tatt en prat med prosjektleder for Energitjenester, Jakob Krogsrud. Han har delt seks enkle tips.

Hør energirådgiver Jakob Krogsruds beste strømsparetips i denne videoen

Få oversikt over bedriftens energiforbruk

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.