Slik sparer du strøm

Selv om strømmen er rekordbillig for tiden, lønner det seg alltid å ikke bruke mer strøm enn nødvendig. Her får du råd om hvordan du kan bruke enda mindre strøm!

Sparegris med stikkontakt

Mange bekker små gjør en stor å, sier danskene. Klarer du å spare strøm, blir strømregningen lavere - og du kan bruke pengene på noe gøy i stedet! Selv om det ikke er mange kronene å spare akkurat nå, er det alltid lurt å legge seg til gode vaner - det får du igjen for i de periodene hvor strømmen er dyrere. Strømsparing er selvfølgelig også et enkelt miljøtiltak; så sparer du strøm, blir det vinn-vinn både for miljøet og for lommeboka. 

For å spare strøm, må du vite hva du bruker strøm på. Tommelfingerregelen er at vi bruker mest strøm på oppvarming, varmtvann og belysning. I tillegg bruker vi strøm på apparater som alltid står på eller blir brukt hver dag, for eksempel kjøleskap og komfyrer.

Vit hvordan du varmer opp huset

Over halvparten av strømmen vi bruker, går til å varme opp boligene våre. Derfor er det både lurt og lønnsomt å ha et forhold til hvordan du varmer opp boligen din. 

Varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Kanskje kan det også lønne seg å installere en vedovn eller en pelletsovn fremfor å varme opp hele boligen med panelovner. 

Bruker du panelovner, bør du ha varmestyring eller termostat på dem slik at du kan regulere temperaturen. Mange såkalt smarte panelovner kan styres med en app på telefonen din - perfekt hvis du har glemt å regulere ned temperaturen når du har dratt på helgetur, for eksempel! 

Etterisolering og lufting

Bor du i et eldre hus, anbefaler vi å vurdere etterisolering og eventuelt nye vinduer. Dårlig isolasjon, gamle vinduer og utette lister rundt vinduer og dører gjør at du bruker mer strøm enn nødvendig på å holde boligen din varm. 

Når du skal lufte ut for å få inn frisk luft, bør du lufte kjapt og effektivt; såkalt sjokklufting. Lar du vinduet står på gløtt, kjøler du ned gulv, vegger og tak og må bruke mye strøm på å få det varmt igjen.

Bilde av en åpen terrassedør

Senk innetemperaturen - særlig på natta

Visst er det deilig med et varmt hus, men visste du at du sparer ca 5% av oppvarmingskostnadene for hver grad du senker innetemperaturen? Blir det for varmt, blir luftkvaliteten dårligere, og det gir større risiko for fukt i veggene. Så kanskje du bør venne deg til å trekke på deg en genser utenpå t-skjorta? 

Følger du disse rådene om temperatur på de ulike rommene, kan det gi bedre helse både for deg og for lommeboka: 

  • Oppholdsrom: 20-22 °C

  • Gang/entré: 18 °C

  • Soverom: 15-17 °C (helsemyndighetene anbefaler at temperaturen aldri overskrider 18 °C på soverommet)

  • Bad: 22-24 °C

Tomme rom? 

Både varmeovner og varmekabler kan med fordel skrus ned både når dere ikke er hjemme og nattestid. På sommeren er det kanskje ikke nødvendig å la varmekablene stå på en gang? Kanskje holder det lenge med en god baderomsmatte foran speilet eller tøfler på morgenen? Reiser du bort, er det i alle fall lurt å huske og skru av varmekablene. 

Har du rom som ikke brukes, bør du senke temperaturen på disse rommene; eller ganske enkelt stenge dørene så du ikke bruker strøm på å varme opp dem. 

Tips - har du automatisk varmestyring av temperaturen, slipper du å huske det selv! 

Bilde av tre barbente mennesker som står på et varmegulv

Bruk mindre varmtvann

20 % av all strømmen vi bruker, går til å varme opp varmtvann. Har du ikke sparedusj hjemme, er det verdt de kronene det koster deg å kjøpe det. Kan du dusje sjeldnere eller kortere (for eksempel skru av vannet mens du såper inn deg)? Ta en dusj i stedet for å fylle opp badekaret? Dusje i litt kaldere vann? Selvfølgelig fins det ikke noe tips som passer oss alle, men hudleger mener vi bør dusje i 3-5 minutter i ikke altfor varmt vann, og frisører mener nordmenn med fordel kan vaske håret sjeldnere enn det vi gjør i dag.

Dusjhode med rennende vann

Slå av lyset!

Er du også vokst opp med foreldre som gikk etter deg og minnet deg på å skru av lyset når du gikk ut av et rom? Masingen hadde noe for seg! Rundt 10 % av strømregningen går til belysning, og med enkle triks kan du redusere denne prosentandelen. 

De fleste av oss har gått over til LED-pærer, og det er et smart trekk! LED-pærer har faktisk 50 000 timer levetid. Det betyr at pærene varer i ca 17 år hvis du lar dem stå på i 8 timer hver dag. Bytter du til dimmebrytere, kan du både spare strøm og tilpasse belysningen slik du vil. 

Det aller enkleste rådet er å slå av lyset i rom du ikke er i. Trenger du hjelp til å huske det, kan du montere bevegelsessensor på lampene dine, så slår de seg av når det ikke er noen i rommet. 

Utendørs kan du enten velge bevegelsessensor eller lyssensor. Sistnevnte gjør at utelampene slår seg av når det blir så lyst at lyset fra lampene er unødvendig.

Bilde av flere lyspærer

Vask fulle maskiner 

Fyll opp både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før du setter den på. En halvfull oppvaskmaskin bruker like mye strøm som en proppfull maskin.

Les bruksanvisningen på maskinen din for å se hvilket program som bruker minst strøm. Fins det kanskje en ECO-modus på maskinen din? Vasker du på 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruker du faktisk 10-20 % mindre strøm per vask!

Tenk også to ganger før du setter på tørketrommelen. Nå som våren (forhåpentlgvis) er like rundt hjørnet, er det supert å ta med tørkestativet ut på verandaen hvis du uansett sitter der og nyter vårsola! 

Og du? Skal du kjøpe nye hvitevarer fordi de gamle er gåen? Husk å sjekk at det nye er merket med A - de er mest energieffektive!

Vaskemaskin med gule, rosa og grønne håndduker

Finn ut når du bruker mest strøm 

Har du begynt å bruke NTE-appen ennå? Med den kan du følge med på strømprisene og på strømforbruket ditt - time for time. Kanskjer får du deg en aha-opplevelse om når du bruker mest strøm. Er det samtidig som strømprisen er som høyest, kan du spare litt på å forsøke og endre vanene dine. Appen kan du laste ned både på Google Play og på App Store.

Bilde av en iPhone med NTE appen

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.