Sol Angelica møter vennene sine på nett

– Før hadde jeg litt vanskelig for å prate med folk, men spillene har hjulpet meg.

Jente med brunt hår sitter foran to PC-skjermer på jenterommet og spiller

Sol Angelica Endresen (15) fra Stjørdal har fylt jenterommet med PC-utstyr for “gaming”, og spiller nesten hver dag. Under pandemien med den sosiale distanseringen har dette vært en kjær tilflukt. Det er nemlig her hun kan møte flere av vennene sine. 

– Jeg gamer mest fordi det er morsomt, men også fordi det er sosialt. Jeg har mange venner i Trondheim som jeg ikke kan møte akkurat nå, men vi kan møtes i spillene. Det blir liksom en egen måte å prate sammen på. Derfor har det vært ekstra mye spilling nå under corona, smiler Endresen. 

Gardinene på rommet er trukket for, for gjenskinn i skjermen vil hun ikke ha. Over databordet (før het det vel skrivebord) har hun lagret kosebamser som representerer fine minner. Sol Angelica er bestemt på at gamingen har hjulpet henne sosialt. 

– Spilling på nett er en fin måte å bli kjent med folk på. Før hadde jeg det litt vanskelig for å prate med folk siden jeg var litt sjenert, men spillene har hjulpet meg. Jeg lærte å bli bedre kjent med folk i spillene, og nå synes jeg det er litt lettere å prate - både på norsk og engelsk, sier hun. 

Jente spiller på en datamaskin med to skjermer

Viktig med godt signal

De som spiller mye vet at det er avgjørende med godt internettsignal. Sol Angelica har erfart dette både på godt og vondt. I dag nyter familien godt av at bredbåndspakken fra Altibox er mer enn tilstrekkelig, heldigvis. Pappaen til Sol er nemlig også en gaming-entusiast.

– Ruteren vår var er helt nede i kjelleren før, og det var superirriterende. Nå har vi flyttet den, og da fikk vi raskere nett. Pappa gamer også. Det er litt morsomt, for det var jo han som “lærte meg” å spille på PC da jeg var yngre. Nå er det egentlig jeg som må hjelpe han, kniser Sol Angelica. 

Les mer: Altibox for gaming -  leverer på lynraske fiberlinjer med lav ping, og har automatisk beskyttelse mot DDOS-angrep.

Ny PC og tilhørende utstyr ble kjøpt for en andel av konfirmasjonspengene i 2019. Siden den gang har tenåringen spilt nesten hver dag etter skolen. Så fremt hun ikke skal på trening, da.

– På hverdagene spiller jeg minst 3 - 4 timer. Jeg trener også mye på fritiden; både kickboxing og svømming. Når jeg ikke trener, spiller jeg. Jeg føler mestring når jeg vinner i gamingen. Har jeg hatt en dårlig dag på skolen, kan jeg komme hjem og føle at jeg får til noe. Etter skolen er jeg spesielt glad i FPS-spill (førstepersonsskytespill). Det gir meg litt mer action etter en kjedelig skoledag. I helgene spiller jeg ofte litt roligere spill, forklarer Sol Angelica.  

Les mer: Frederik (35) har gamet hele livet. I dag er sjonglerer han jobb, gaming og rollen som småbarnsfar.

Flere kosedyr på en hylle over to dataskjermer

Spiller med folk hun aldri har møtt 

Noen venner har hun faktisk aldri møtt på ekte. I stedet treffer hun dem daglig i spillene. Her kan de snakke fritt (med mikrofon og headset). I gamingen er det også vanlig å logge seg på med kallenavn (såkalte “nicknames”), i stedet for vanlige navn. 

– Gaming med venner er som en litt mindre kjedelig måte å prate sammen på. I år har det jo vært vanskelig å møte noen i levende live (“IRL”). For at vi skal få å møtes i spillene, er det også viktig at vi spiller det samme. Jeg lærer meg når på dagen venner pleier å spille, og logger meg på og møter dem i de tidsrommene, forteller Endresen.

– Jeg har et fast nickname når jeg spiller, som jeg har hatt siden jeg startet å game for mange år siden. Nicknames er vanlig, og noen av dem er veldig rare. Det er litt morsomt. 

Lurer du på hva “gaming” er?

Jo, det betyr rett og slett at du underholder deg selv med digitale spill, enten alene eller sammen med andre. Man kan “game” (eller spille, som det heter på norsk) på de fleste tekniske duppeditter i dag. De fleste gamerne bruker helst konsoller for TV-spill, Mac eller PC. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.