Stine elsker elsykling

Sommer som vinter, i sol og sludd og snø, setter Stine Kvalø Nordseth seg på elsykkelen og tråkker avgårde. Så glad er hun i elsykkelen at hun gladelig tar julehandelen på hjul!

Dame sitter på en sykkel og smiler til kamera

– Det er ikke akkurat rift om sykkelparkeringsplassene 22. desember, og ikke trenger jeg å være redd for å få bulket bilen heller, smiler hun. 

Stine Kvalø Nordseth har hatt elsykkel i 5 år, og rundet akkurat 6000 kilometer med den. Hun nøler ikke med å kalle sykkelen den beste investeringen hun har gjort. 

– Steinkjer er som skapt for elsykling, mener hun. – Det er kort veg uansett hvor du skal, og ofte tar det kortere tid å hive seg på sykkelen enn å kjøre bil.

Dame på sykkel

Lekende lett 

Stine på toppen av Løsberga i Steinkjer sammen med mann og tre barn. Bakken opp til Løsberga, Figgabakken (eller Mørdarbakken som den kalles på folkemunne), er to kilometer lang og delvis veldig bratt. Da er elsykkelen fin å ha!

– Jeg kjøpte elsykkelen da vi flyttet til Steinkjer for seks år siden, forteller Stine. – Som så mange andre, fikk vi behov for en bil ekstra da vi fikk barn, og da valgte vi heller å legge pengene i en skikkelig elsykkel og en god sykkelvogn til ungene. 

Som tenkt, så gjort. Siden mannen trenger bilen i jobben, bestemte de at det var Stine som skulle gå fra fire til to hjul. Stine leste seg opp en del selv, og fikk mye god hjelp fra sportsbutikken hun kjøpte sykkelen på. Etter at hun trillet ut av butikken for første gang, har hun syklet overalt: Til og fra jobb, til og fra barnehagen, til og fra butikken og til og fra avtaler - uansett vær. 

Turen til jobb tar 5 minutter, mens turen hjem tar 8. 

– Sykkelen er et fremkomstmiddel for meg, så jeg har ingen skrupler med å bruke motoren, smiler Stine. - Hvis det er noen trøst for venner og naboer jeg sykler forbi opp bakken, så syns jeg de er skikkelig tøffe som takler bakken på tom mage før middag! 

Profilbilde av Stine Kvalø med sykkelhjelm

Sykling vinterstid

Stine sykler også på vinteren.

– Alt du trenger for å bli vintersyklist, er piggdekk og litt varmere klær, sier Stine. 

Selv får hun hjelp til å bytte til piggdekk hos sportsbutikken hun kjøpte sykkelen hos, og der har hun også dekkhotell. 

– De dagene jeg skal bytte dekk, leverer jeg sykkelen på morgenen og henter den igjen etter jobb; nysmurt, med nye dekk og gjennomgått etter alle kunstens regler. 

Stine benytter også anledningen til å skryte av brøytemannskapet i kommunen. 

– Jeg har aldri opplevd at det ikke er brøytet langs hovedveiene på veg til jobb vinterstid.

Dame smiler til kamera foran en vegg med mange sykler

En perfekt bil nummer 2

Stine kjøpte en elsykkel av god kvalitet. 

– Vi fant ut at vi like gjerne kunne legge litt penger i elsykkelen og kjøpe en kvalitetssykkel, forteller hun. 

Stine kjøpte en sykkel med et batteri med en estimert levetid på 500 ladinger. Etter at sykkelen er brukt så og si hver dag i 5 år, har hun ladet batteriet rundt 300 ganger. 

– Jeg lader batteriet en gang i uka, forteller hun. – Da jeg hadde både én og to unger i sykkelvogn etter elsykkelen, ladet jeg hver 3. dag. Nå er de to største skolebarn og den minste er for liten til å være med på sykkeltur ennå, så jeg har parkert sykkelvogna hjemme. 

At Stine alltid kommer til å være elsyklist, er hun helt overbevist om. 

– De minuttene for meg selv både før og etter jobb er egentid i en ellers travel hverdag, forteller hun. – Jeg ville ikke byttet de minuttene på morgenen og ettermiddagen, selv når det regner og blåser, med noen av de som kjører forbi meg i bil. 

Heia elsyklister!

Stadig flere nordmenn får øynene opp for elsykkel, og for mange er sykkelen et alternativ til bil nummer 2. 

Velger du en elsykkel, velger du både et fremkomstmiddel som er bra for deg og bra for miljøet. Kanskje kan det være en av de måtene du er med og bidrar til at generasjonene som kommer etter oss også skal få dekket sine behov?

Les mer om andre gode tips for miljøet her

For ordens skyld: Stine er byggingeniør og jobber i NTE. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.