Fikk gi 10 000 kroner til Kreftforeningen
– Om jeg ble redd? Ja, det er bare forbokstaven. Det var et sjokk å finne ut at jeg hadde fått kreft .
– Jeg glemte et øyeblikk at jeg var i Trondheim og ikke på et gamingsenter i Sør-Korea, jeg. Tenk at dette fins i byen vår, da!
Det mangler ikke på skryt fra gamerne som besøker Jotunheimen e-sportsenter i Kjøpmannsgata i Trondheim sentrum. Senteret, som åpnet i midten av august, har allerede blitt en snakkis blant gamere i alle aldre.
– Smittesituasjonen i Trondheim har ikke spilt helt på lag med oss, men vi har hatt bra med folk innom allerede, forteller Alex Hole, som er daglig leder for Jotunheimen. – Likevel er det ingenting å utsette på stemningen her inne!
Foto: Jonas Bratli Grannes
Ser du for deg at den typiske gameren er en tenåringsgutt med hettejakke, vil et besøk innom Jotunheimen overraske deg. Her er det gamere i alle aldre; Fra 6-åringene som er med foreldrene til voksne karer i 50-årene.
– Her om dagen hadde vi en venninnegjeng i 30-årene innom etter jobb; deriblant ei som jobbet i helsevesenet, ei som var lærer og ei som jobber i bank, forteller Alex. - Det er et godt eksempel på at gamere ikke er en ensartet gruppe. Du kan ikke se på noen at de er en gamer!
Det Alex derimot ser forskjell på, er hvilke spill folk foretrekker. Mens jenter og damer gjerne spiller Valorant, League of Legends og Overwatch, velger guttene i større grad Fortnite, Counter- Strike (CS) og Rocket League.
– Men når vi arrangerer turneringer i League of Legends, CS og Super Smash Brothers, er alle med - og da er det sjukt god stemning her, smiler Alex.
Jotunheimen har allerede arrangert sin første barnebursdag.
– Niåringene gikk herfra med stjerner i øynene etter to intensive timer med Roblox og Fall Guys, sier Alex.
Foto: Jonas Bratli Grannes
I tillegg til å være en arena for gaming, er Jotunheimen også opptatt av at e-sportsenteret skal jobbe mot utenforskap.
– Målet vårt er at Jotunheimen skal være et sted hvor alle føler seg hjemme, sier Alex. - Vi vet at det er mange som står utenfor samfunnet, for eksempel fordi de har droppet ut av videregående skole, eller at de ikke har en jobb å gå til. Kongstanken bak Jotunheimen er ikke bare å tilby et sted for gaming, men et sted å høre til.
Gjengen bak Jotunheimen er allerede i samtaler både med uteseksjonen, som driver med forebyggende arbeid, og med oppvekstavdelingen i Trondheim kommune. Alex, som tidligere har jobbet som lærer ved Tiller videregående skole og var med og bygde opp e-sport i skolen som et pedagogisk satsingsområde, har allerede fått avtale med en ungdomsskole i Trondheim om å undervise elevene i e-sport hver tirsdag morgen. .
– Når smittetallene går ned litt mer i byen, håper vi å få inn politiet til å være med og game her også, sier Alex. – Dette er en fin, uformell arena hvor ungdommer og politi kan møtes.
Foto: Jonas Bratli Grannes
For at alt skal gå sømløst for seg på Jotunheimen, må det til et nett litt utenom det vanlige. Derfor har NTE gått inn med en fiberlinje som gjør at Jotunheimen kan tilby en internetthastighet på 10 gigabit per sekund (Gbps) til spillerne.
– Til sammenligning har de fleste NTE-kundene en hastighet på 500 megabit per sekund (Mbps), så nettet på Jotunheimen er 20 ganger raskere enn det du har hjemme, sier Odd-Eirik Grøttheim, som er konserndirektør for Telekom i NTE.
Hver av de 100 maskinene på Jotunheimen har sin egen nettverkskabel.
– Det har gått med nesten 5 kilometer fiberkabel her, så hastigheten er det ingenting å si på, sier Alex. – Selv da vi hadde over 40 gamere samtidig her, var det ingen som klagde på nettet.
Jotunheimen har ikke bare én, men mange snedige løsninger - og det har vi i NTE sansen for.
– De som vokser opp i dag, trenger helt andre ferdigheter når de skal ut i arbeidslivet, mener Odd-Eirik. – Vi tror Jotunheimen vil bli et arnested for de kloke IT-hodene i Trøndelag og Norge. Det er viktig å ha et sted hvor talentene kan få utvikle seg - og det tror vi Jotunheimen kommer til å lykkes med.
Jotunheimen er bare en av flere aktører vi heier på - les mer om de andre!