Ulike typer solcelleanlegg på ulike typer tak

Det fins hovedsakelig to typer solcelleanlegg: Utenpåliggende og bygningsintegrerte.

Solceller mot blå himmel

Mange næringsbygg har store takflater som egner seg godt til solceller, mens andre vil ha bedre utbytte av å bruke fasadene til å produsere strøm. Både flate tak og skråtak uten vinduer er gode flater å montere solceller på. Det viktigste er å velge flater som får mye sol. Derfor bør du velge tak eller fasader hvor det ikke faller skygge. Trær, lysstolper og flaggstenger som kaster skygge reduserer produksjonen av solenergi. 

Flatt tak

Har dere flatt tak, kan solcellepanelene monteres på stativ; vanligvis med annenhver rad mot øst og vest for å få mest mulig produksjon. Det er avgjørende å sjekke om taket tåler vekten av et solcelleanlegg i tillegg til vekten av snøen som faller vinterstid. Som oftest vil ikke dette være et problem. 

Skråtak

Tak med solceller

Har dere skråtak eller taksteinstak, kan du velge mellom å legge solcellepanel utenpå taket eller å ha bygningsintegrerte solceller. 

Har dere et relativt nytt tak, vil det lønne seg å legge solcellepanel utenpå det allerede eksisterende taket. 

Skal dere oppgradere eller bytte taket i løpet av den nærmeste tiden, vil det være hensiktsmessig å vurdere en integrert løsning; takplater som passer direkte inn i takkonstruksjonen. Solcellenepanelene festes direkte på lektene på taket, og utgjør selve taket. Det gjør at solcellepanelene ser ut som en del av bygget, og ikke som en utenpåliggende installasjon. 

Solceller på deler av taket

Det er selvfølgelig fullt mulig å velge løsninger hvor dere legger solcellepanel på deler av taket og lar resten av taket ha takstein eller annet taktekke. 

Tak eller fasade? 

Det er også mulig å legge solceller i fasaden på bygget. Siden vi har lav solvinkel store deler av solsesongen på våre breddegrader, produserer vertikale solceller veldig godt. 

Det vanligste er å bruke integrerte solcellepanel i fasaden, som en erstatning for kledning.  

Hva passer best til deres bygg? 

Ta kontakt med oss for å få råd om hva som passer best til bygget deres. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.