Zaineb satte skapet pÄ plass

11. oktober var en hvilken som helst dag i NTE med unntak av Ă©n ting: Konsernsjef Christian Stav hadde overlatt sjefstolen til 18 Ă„r gamle Zaineb Abdulsatar fra Trondheim.
Jente og mann sitter ved et bord

Årsaken var initiativet “Girls Takeover” som gjennomfĂžres hvert Ă„r i anledning FNs jentedag. Hensikten er Ă„ markere viktigheten av likestilling og jenters rettigheter. 

– Det skulle bare mangle om ikke vi, som en stor arbeidsgiver i TrĂžndelag, er med pĂ„ dette, sier Christian. – Og jeg kunne ikke bedt om en bedre arvtaker!

Engasjert til fingerspissene

Jente stÄr utenfor inngangspartiet til NTEs hovedkontor

Zaineb, som til daglig gÄr pÄ Heimdal videregÄende skole, er nemlig en godt over gjennomsnittet engasjert jente. Da entreprenÞrskapslÊreren pÄ skolen, Sven-Tore Jakobsen, utfordret henne til Ä sÞke pÄ jobben som konsernsjef for en dag, var hun ikke sen om Ä sÞke. 

– Jeg har lĂŠrt meg at hvis det er noe jeg vil, mĂ„ jeg si ja til det - selv om det er langt utenfor komfortsonen min, forteller Zaineb. – Jeg visste ikke engang hva NTE var da jeg sĂžkte, men jeg var sikker pĂ„ at det var kult Ă„ fĂ„ prĂžve seg som sjef! 

Foreldrene til Zaineb kom som flyktninger til Norge fra henholdsvis Irak og Palestina. Zaineb tror det er noe av bakgrunnen til at hun brenner for rettferdighet, for kvinners rettigheter og for likestilling. 

– Jeg kommer fra et likestilt hjem. Det er dessverre ikke en selvfĂžlge i mange land. Derfor er jeg ekstra opptatt av at kvinner skal opp og fram, og vĂ„ge Ă„ ta en plass ved bordet. 

Mangfold pÄ dagsorden

Post-it-lapp med hilsen pÄ

Zaineb hang igjen en hilsen pÄ pulten til Christian Stav

Det var Marit GystÞl, bÊrekraftsjef i NTE, som tok initiativet til at NTE skulle bli med pÄ Girls Takeover. 

Smilende dame med langt hÄr

Marit GystĂžl – For NTEs del handler bĂŠrekraft om mye mer enn fornybar energi, sier Marit. – NTE er i en bransje som tradisjonelt sett har vĂŠrt mannsdominert, og derfor fokuserer vi sĂŠrlig pĂ„ Ă„ sikre mangfold og likestilling i hele konsernet. Girls Takeover passer som hĂ„nd i hanske i dette arbeidet. 

Selv om NTE har jobbet aktivt med mangfold de siste Ärene, er fremdeles nÊrmere 3 av 4 ansatte i konsernet menn. 

Mann gir diplom til dame

– Det gĂ„r for sent, sier Christian Stav. – Zaineb gikk rett til kjernen av problemstillingen og utfordret hele konsernledelsen pĂ„ Ă„ jobbe enda mer dedikert med mangfold og likestilling. Det er helt pĂ„ sin plass. 

Lang dags ferd mot natt

Kvinne sitter ved en kontorpult

Zainebs dag som konsernsjef ble bÄde intens og lang. Etter Ä ha fÄtt innfÞring i hva NTE er pÄ toget fra Trondheim til Steinkjer, holdt hun innlegg for hele konsernledelsen, fikk omvisning pÄ Byafossen kraftverk, ble intervjuet av TrÞnder-Avisa og drakk kakao med de to kvinnelige konserndirektÞrene i NTE: Astrid Svarva (direktÞr for Teknologi og digitalisering) og Astrid von Heimburg (direktÞr for Strategi og analyse). 

– Du holdt det beste innlegg i konsernledermþtet i dag, mente Astrid von Heimburg. 

– Du hadde mange gode innspill og turte Ă„ utfordre etablerte sannheter, supplerte Astrid Svarva. 

Zaineb innrÞmmer at hun ikke hadde store forventninger til Ä bli tatt seriÞst. Der tok hun grundig feil. 

– Alle i konsernledelsen fulgte med da jeg holdt innlegget mitt, og jeg fikk bĂ„de spĂžrsmĂ„l til det jeg sa og svar pĂ„ det jeg lurte pĂ„, forteller hun. – Jeg sitter igjen med inntrykket av at NTE ikke bare snakker om mangfold, men at de gjĂžr noe. - selv om de fortsatt har en vei Ă„ gĂ„.

To kvinner og en mann i verneklÊr ser pÄ en glassplate

Marit GystÞl og Zaineb Abdulsatar fikk omvisning pÄ Byafossen kraftstasjon av Are Kjetil Nordgaard.

Dagen som konsernsjef fikk Zaineb til Ä revurdere hvilken retning hun skal gÄ nÄr hun skal velge utdanning. 

– Selv om jeg tar realfag pĂ„ skolen, har jeg lenge tenkt at jeg mĂ„ bruke engasjementet mitt i en annen retning, forteller Zaineb. Hun vet ikke hva hun vil bli, men hun vet at hun vil sitte rundt bordet nĂ„r avgjĂžrelsene blir tatt.

– Men nĂ„ skjĂžnner jeg at det Ă„ studere realfag vil Ă„pne dĂžrer til jobber som er med Ă„ lĂžse store samfunnsutfordringer, for eksempel tilgangen til ren energi. Dette lĂžses jo ved hjelp av teknologi!

Enn sÄ lenge forbereder Zaineb seg til den videre utdanningen med Ä vÊre russepresident. 

– Jenter kan ikke bli russepresident, sa en av gutta pĂ„ skolen. forteller Zaineb. – Da visste han ikke hva jeg er laget av!

To kvinner og en mann i verneutstyr og hjelmer

Motta push-varsler fra NTE

FĂ„ varsler i nettleseren med siste nytt og oppdateringer fra NTE

Ved aktivering gir jeg mitt samtykke til Ä motta push-varsler i nettleseren med siste nytt og oppdateringer fra NTE basert pÄ mine kundedata. Se vÄr personvernerklÊring.