Zaineb satte skapet på plass

11. oktober var en hvilken som helst dag i NTE med unntak av én ting: Konsernsjef Christian Stav hadde overlatt sjefstolen til 18 år gamle Zaineb Abdulsatar fra Trondheim.

Jente og mann sitter ved et bord

Årsaken var initiativet “Girls Takeover” som gjennomføres hvert år i anledning FNs jentedag. Hensikten er å markere viktigheten av likestilling og jenters rettigheter. 

– Det skulle bare mangle om ikke vi, som en stor arbeidsgiver i Trøndelag, er med på dette, sier Christian. – Og jeg kunne ikke bedt om en bedre arvtaker!

Engasjert til fingerspissene

Jente står utenfor inngangspartiet til NTEs hovedkontor

Zaineb, som til daglig går på Heimdal videregående skole, er nemlig en godt over gjennomsnittet engasjert jente. Da entreprenørskapslæreren på skolen, Sven-Tore Jakobsen, utfordret henne til å søke på jobben som konsernsjef for en dag, var hun ikke sen om å søke. 

– Jeg har lært meg at hvis det er noe jeg vil, må jeg si ja til det - selv om det er langt utenfor komfortsonen min, forteller Zaineb. – Jeg visste ikke engang hva NTE var da jeg søkte, men jeg var sikker på at det var kult å få prøve seg som sjef! 

Foreldrene til Zaineb kom som flyktninger til Norge fra henholdsvis Irak og Palestina. Zaineb tror det er noe av bakgrunnen til at hun brenner for rettferdighet, for kvinners rettigheter og for likestilling. 

– Jeg kommer fra et likestilt hjem. Det er dessverre ikke en selvfølge i mange land. Derfor er jeg ekstra opptatt av at kvinner skal opp og fram, og våge å ta en plass ved bordet. 

Mangfold på dagsorden

Post-it-lapp med hilsen på

Zaineb hang igjen en hilsen på pulten til Christian Stav

Det var Marit Gystøl, bærekraftsjef i NTE, som tok initiativet til at NTE skulle bli med på Girls Takeover. 

Smilende dame med langt hår

Marit Gystøl – For NTEs del handler bærekraft om mye mer enn fornybar energi, sier Marit. – NTE er i en bransje som tradisjonelt sett har vært mannsdominert, og derfor fokuserer vi særlig på å sikre mangfold og likestilling i hele konsernet. Girls Takeover passer som hånd i hanske i dette arbeidet. 

Selv om NTE har jobbet aktivt med mangfold de siste årene, er fremdeles nærmere 3 av 4 ansatte i konsernet menn. 

Mann gir diplom til dame

– Det går for sent, sier Christian Stav. – Zaineb gikk rett til kjernen av problemstillingen og utfordret hele konsernledelsen på å jobbe enda mer dedikert med mangfold og likestilling. Det er helt på sin plass. 

Lang dags ferd mot natt

Kvinne sitter ved en kontorpult

Zainebs dag som konsernsjef ble både intens og lang. Etter å ha fått innføring i hva NTE er på toget fra Trondheim til Steinkjer, holdt hun innlegg for hele konsernledelsen, fikk omvisning på Byafossen kraftverk, ble intervjuet av Trønder-Avisa og drakk kakao med de to kvinnelige konserndirektørene i NTE: Astrid Svarva (direktør for Teknologi og digitalisering) og Astrid von Heimburg (direktør for Strategi og analyse). 

– Du holdt det beste innlegg i konsernledermøtet i dag, mente Astrid von Heimburg. 

– Du hadde mange gode innspill og turte å utfordre etablerte sannheter, supplerte Astrid Svarva. 

Zaineb innrømmer at hun ikke hadde store forventninger til å bli tatt seriøst. Der tok hun grundig feil. 

– Alle i konsernledelsen fulgte med da jeg holdt innlegget mitt, og jeg fikk både spørsmål til det jeg sa og svar på det jeg lurte på, forteller hun. – Jeg sitter igjen med inntrykket av at NTE ikke bare snakker om mangfold, men at de gjør noe. - selv om de fortsatt har en vei å gå.

To kvinner og en mann i verneklær ser på en glassplate

Marit Gystøl og Zaineb Abdulsatar fikk omvisning på Byafossen kraftstasjon av Are Kjetil Nordgaard.

Dagen som konsernsjef fikk Zaineb til å revurdere hvilken retning hun skal gå når hun skal velge utdanning. 

– Selv om jeg tar realfag på skolen, har jeg lenge tenkt at jeg må bruke engasjementet mitt i en annen retning, forteller Zaineb. Hun vet ikke hva hun vil bli, men hun vet at hun vil sitte rundt bordet når avgjørelsene blir tatt.

– Men nå skjønner jeg at det å studere realfag vil åpne dører til jobber som er med å løse store samfunnsutfordringer, for eksempel tilgangen til ren energi. Dette løses jo ved hjelp av teknologi!

Enn så lenge forbereder Zaineb seg til den videre utdanningen med å være russepresident. 

– Jenter kan ikke bli russepresident, sa en av gutta på skolen. forteller Zaineb. – Da visste han ikke hva jeg er laget av!

To kvinner og en mann i verneutstyr og hjelmer

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.