Får folk ut i friskluft

– Hæ? Er det virkelig gratis å låne alt dette?

To kvinner og en mann viser frem skiutstyr

– Det er nok det spørsmålet jeg får oftest, smiler Sofia Ekker hos BUA Namsos - stedet hvor du kan låne alt fra frisbeegolf og hengekøyer til bilstoler, stormkjøkken og gitarer uten å betale ei krone for det. 

Noe for enhver smak

I et av de rødmalte husene i bryggerekka på Namsos ligger en hel låne-verden for dine føtter. Når vi besøker dem, er de i full gang med å endre på utvalget. Sommersesongen er over; og utlånssyklene bytter plass med ski, skøyter og annet utstyr som er tilpasset den kalde, fine tida. Svein-Arild Rye har et bredt smil om munnen der han står og preparerer ski. 

Mann preparerer ski

– Det er viktig at utstyret som lånes ut er i tipp topp stand, sier han. 

Utstyret som lånes ut av BUA Namsos er kjøpt nytt, og det blir tatt godt vare på. 

– Jeg husker ikke i farta hvor mye vi bruker på å kjøpe nytt utstyr hvert år, men vi legger igjen betydelige summer hos det lokale næringslivet her i Namsos, forteller Svein-Arild. 

I hyllene ligger det tett i tett med utstyr som bare venter på å bli lånt med hjem; mye av det er så nytt at det har prislappen på ennå. 

– Det skal ikke være sånn at det er flaut å komme med utstyr fra BUA, sier Lillian Wærnes. 

Smilende kvinne kledd for vinteren

Sammen med Svein-Arild er hun én av to aktivitetsledere ved BUA. De er to av mange namsosinger som jobber frivillig for å få ordningen til å gå rundt - og de stortrives. 

– Det er helt umulig å ikke trives her, smiler Lillian. – Jeg gleder meg til hver eneste dag jeg skal på jobb, jeg! 

Unikt miljø

Smilende mann og dame i samtale

BUA Namsos er samlokalisert med BruktBua - en bruktbutikk hvor du både kan kjøpe deg noe fint og kose deg med nykvernet kaffe og nystekte vafler. Overskuddet av salget går til tiltak for namsosinger som ikke har det så enkelt; for eksempel barn og unge og ensomme. 

Både BruktBua og BUA Namsos driftes av Røde Kors, men drives i stor grad av frivillige. 

– Vi vil gjerne ha så mange frivillige som mulig, forteller Sofia Ekker, som er prosjektmedarbeider i Røde Kors. 

Smilende dame som holder et par ski

Det er stor variasjon blant de frivillige. Noen er pensjonister, noen er på språktrening og noen på arbeidstrening. Felles for dem alle er at de brenner for jobben. 

– Her er det rom for alle, og hjertevarme i bøtter og spann, sier Lillian. – Uansett om du har kapasitet til å jobbe én time eller fem, har vi like stor bruk for deg - og vi garanterer deg at du går herfra med senkede skuldre og et smil om munnen.

Fra A til Å

To damer og en mann som holder et trekkspill står foran en vegg med instrumenter

Låneordningen til BUA kan brukes av alle - uten at det koster deg ei krone. Og stadig flere får øynene opp for det unike tilbudet. 

  • Mange besteforeldre låner bilstol her når barnebarna kommer på ferie

  • Mange utflytta namsosinger eller folk på norgesferie stikker innom og sikrer seg en kano eller alt de trenger til en fjelltur når de er på sommerferie

  • Mange foreldre låner ski, soveposer og telt til turer ungene skal ha med skolen

  • Ungdommer som har lyst til å prøve et instrument stikker innom og låner det med seg hjem – Vi samarbeider med mange av skolene her når de skal ha ski- eller skøytedag, for eksempel, sier Sofia. 

Skilt som det står "Utleie ikke til salgs" på

Nå skal BUA også kjøpe inn et skikkelig vintertelt - med støtte fra NTE. Hvert år gir de ansatte i NTE penger til et veldedig formål. Den første mottakeren av 25 000 kroner var Mental Helse Ungdom. Forrige uke var det Barnekreftforeningen Trøndelag som fikk 25 000 kroner, og denne uka er det BUA i Trøndelag som får 25 000. Pengene deles likt mellom BUA i Namsos, Kolvereid, Verdal, Meråker og Trondheim. 

– Dette kommer godt med, smiler Sofia. – Målet med BUA er jo at barn og unge skal få mulighet til å prøve seg på flere og mer varierte sports- og friluftsaktiviteter. Nå kan enda flere namdalinger få oppleve hvordan det er å våkne i telt en vintermorgen! 

Bli bedre kjent med BUA og finn ut hvor du finner din nærmeste BUA!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.