Fra frø til rød

Ikke for lyst og ikke for mørkt. Ikke for vått, men heller ikke for tørt. Skal du dyrke frem perfekte tomater, kreves det et touch med tålmodighet, en dråpe dedikasjon - og en elektrisk tannbørste.

Arnar Risan blant flere tomatplanter

– Fra vi planter det første frøet til vi setter tennene i den første røde tomaten, tar det cirka 4 måneder, forteller Arnar Risan. 

Arnar er produksjonsleder for veksthuset ved Mære landbruksskole, og lurer du på noe om dyrking - av alt fra tomater til juleblomster - er han mannen du bør lytte til.

Grønne tomater på en tomatplante

Tomater fra nabolaget

I veksthuset hans står 2500 tomatplanter. Nå er tomatene grønne, men om et par måneder står grenene fulle av smakfulle, rødmende Mære-tomater. Da bugner grønnsaksdiskene hos butikker på Steinkjer, Verdal og Levanger av tomater som er produsert så og si i nabolaget. 

– Jeg syns selvfølgelig Mære-tomatene smaker ekstra godt, smiler Arnar. 

Og han er ikke alene om det. Det er alltid rift om tomatene når de kommer i butikken.  Mange tar også turen til landsbruksskolen for å kjøpe med seg tomater fra Glassgården, som er butikkutsalget ved skolen. 

Nytt av året er at du også kan få ferske Mære-tomater til jul. 

– Vi er spente på mottakelsen, forteller Arnar. – Tomater er kanskje ikke det vi forbinder med julemat, men jeg syns gode tomater hører hjemme både til frokosten, formiddagsmaten og kveldsmaten. Og så er de veldig gode som snacks når du tilfeldigvis passerer skåla på kjøkkenbenken, da!

Arnar Risan foran en tomatplante med flere grønne tomater
Flere tomatplanter med gule tomater

Lys og varme

Veksthuset på Mære er tilpasset tomatene både når det gjelder tempetatur og luftfuktighet.  Det er utenkelig med et annet arbeidsantrekket enn t-skjorte, selv en kald septemberdag. 

Frøene ble plantet for et par måneder siden, og plantene er allerede et par meter høye. Når tomatene er ferdige, vil plantene være mellom 12 og 14 meter lange. 

– Det er nok en måneds tid til vi får den første røde tomaten her i veksthuset, forteller Arnar. – Da kan vi endelig høste fruktene av alt arbeidet vi legger ned i tomatene. Det er ingenting som er bedre enn å komme inn hit på morgenen og sette tennene i en saftig, rød, selvdyrket tomat.

For at det er mye arbeid for å få tomatene perfekt, er det ingen tvil om. Når lyset slås av og temperaturen senkes kl 20 hver kveld, har plantene hatt en 14 timers dag. Etter hvert som sola står opp og plantene får mer og mer lys utover morgenkvisten, økes også temperaturen. 

Arnar pleier en tomatplante

– Det er litt med tomater som det er med oss mennesker, smiler Arnar. – Det er viktig å være i balanse. 

I tillegg til nok lys og riktig temperatur, må tomatene få nok vann og nok næring. Og selv om tomater er selvpollinerende, altså at det dannes tomater fra blomstene uten at du trenger å gjøre noe, er det lurt å riste litt lett på stengelen når det har kommet blomster på den. Da hjelper du til med bestøvingen, og du får en rikere avling.  

Tomatblomst i handen til en person utenfor kamera

I veksthuset på Mære deler de ansatte bestøvingsjobben med humler som er flydd inn fra Rogaland. Hobbygartnere, derimot, kommer langt med en elektrisk tannbørste. 

– Slå på tannbørsten og sett den inntil stengelen til du ser at det støver av blomsten, forklarer Arnar. – Gjør du dette hver 2.-3. dag, garanterer jeg deg at du vil få en bedre tomatavling.

Humler i en boks under flere tomatplanter

Arnars beste tips til hobbygartnere

Til tross for at hobbyproduksjon av tomater og produksjonen i veksthuset på Mære landbrukskole befinner seg i hver sin ende av skalaen, er det mange likhetstrekk. Her er Arnars beste tips til hobbygartnere:

  • Plant frøene i starten av mars. Frøene må sås innendørs så de skal rekke å bli modne. Planter du i mars, kan du regne med å høste i juli.

  • Bruk god torv og plant frøene i små potter eller såkasser. Ikke plant for mange frø i hver potte - det holder med et par frø per potte - og ikke plant frøene for dypt. 

  • Vann frøene godt og dekk dem med en plastpose med hull. Da holder du dem fuktige og varme.

  • Gi plantene nok lys. La dem gjerne stå i vinduskarmen de første ukene. Har du ikke store, lyse vindusflater, kan du gjerne kjøpe en plantelampe. 

  • Når frøene spirer, er det på tide å plante dem om. Noen uker senere skal du plante tomatene der de skal stå resten av sommeren. Planter du dem ute, må du beskytte dem fra vær og vind. Det optimale er en solrik og varm plassering i le.

  • Hjelp blomstene med bestøvingen.

  • Tenk på hva du planter ved siden av tomatene. Tomater liker seg ikke sammen med verken agurk eller paprika, og faktisk heller ikke cherrytomater.

Mange modne tomater

Dyrk selv eller kjøp lokalt 

Mellom 1. mai og 15. oktober er det enkelt å få tak i norske tomater i butikkene. Resten av året importeres mye tomat fra land som Spania og Nederland. Heldigvis er det stadig flere norske gartneri som produserer ferske, gode tomater som får vokse seg store uten bruk av verken fossil energi eller kjemiske plantevernmidler, og uten at de må fraktes lange avstander frem til nærbutikken din. 

Dyrker du dine egne tomater, blir de ikke engang kortreiste, men ureiste. 

Uansett om du setter tenna i en kortreist eller ureist tomat, garanterer vi deg en smaksopplevelse. Hva venter du på? 

Les om andre gode tips for miljøet her

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.