Julehuset som lyser opp i mørketida

Hjemme hos Tor Einar Berg fra Hell starter juleforberedelsene i oktober. Det tar nemlig sin tid å få hengt opp over 300 000 lyspærer. 

Mann smiler mens han står foran et hus med mye julebelysning

– Det er jo litt artig når folk forteller meg at de bevisst setter seg på venstresida når de tar fly fra Oslo så de kan se huset vårt fra lufta, ler Tor Einar hjertelig.

Bitt av basillen

Hus med julepynt

Tor Einar Berg har gledet både stjørdalinger og andre med det fantastiske julehuset sitt i mange år. Det startet for over 30 år siden, da han lyssatte de 5 parabolantennene sine. Siden har det gått slag i slag - og i fjor rundet han 300 000 lyspærer. Selv om en skade i skulderen gjør at han ikke får hengt opp like mange i år, er det likevel over 150 000 pærer som lyser opp huset, garasjen, uthuset, verandaen og hagen hans hjemme på Hell. 

– Det var utgjort med denne skulderen skulle slå seg vrang akkurat nå, midt i den hyggeligste tiden, sier han. 

For Tor Einar begynner moroa allerede i oktober, men da har han allerede visst hvilke lys han skal henge opp nesten et helt år. 

– Jeg begynner å planlegge neste års belysning når jeg er ferdig med årets, smiler han. 

Hus med julepynt

Interessen for julebelysning ble vekket høsten 1981, da han var i USA og besøkte venner og familie for første gang. I nabolaget deres gikk det nemlig sport i å ha det fineste julehuset. 

– Jeg ble så fascinert, forteller Tor Einar. – Noen går jo helt bananas og kjører skikkelig Las Vegas-stil med blinking og farger og musikk, men jeg er opptatt av at det skal være smakfullt. Det går ikke an å bare kjøre på med lys i all verdens farger og tro at det ser fint ut!

At Tor Einar vet hva han snakker om, er det ingen tvil om. Har du eksperimentert med de ulike fargenyansene i lyspærene, for eksempel? Tenker du over hvilke kontraster du vil skape hvor, og hvordan du kan bruke kalde og gule hvitfarger for å få frem dybden i lysene? Det er en selvfølge for julehusmesteren på Hell! 

Julehuset på Hell

Mann henger opp julelys på en busk

Det er ikke bare Tor Einar, kona og ungene som vet å sette pris på julebelysningen. Folk fra hele stjørdalsområdet valfarter til huset for å se på årets utgave. 

– Det hender folk ringer meg i starten på oktober hvis jeg ikke har fått hengt opp lysene ennå for å høre om alt er bra med meg, flirer han. – Det er mange som har fortalt meg at det å ta en tur oppom oss er en del av juletradisjonene sine. 

Tor Einar vet ikke hvor mange timer han bruker på å henge opp belysningen, men at det er mange, er det ingen tvil om. Og hvis han ikke blir fornøyd, river han det ned og starter på nytt igjen. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. 

– Det verste er at halve garasjen er full ennå når jeg er ferdig med å henge opp det jeg skal ha, gapskratter han. 

Postkasse pyntet med julelys

Det meste av julebelysningen har han importert fra USA, mens resten er kjøpt ute på reise.

– Huset vårt ligger værhardt til, så det er viktig at det er god kvalitet på det jeg kjøper, forteller han. – Og så liker jeg lys som har klare, rene farger. Det er det stort sett på alt det jeg har kjøpt fra utlandet.  

Selv om han kjøper kvalitet, er det en del som må repareres når han tar det ned hvert år. 

– Jeg legger ned mye tid i reparasjoner, ja, sier han. – I tillegg bruker jeg mange timer på å lage og bygge ting selv. Jeg kjøper inn både metallformer og neonslanger på rull og sveiser dem sammen i den formen jeg vil ha. Kompisene mine sier jeg har en hobby; jeg sier det er en sykdom. Det begynner å klø i fingrene på ettersommeren; for da er jeg klar for å begynne og henge opp lysene!

Kompisene mine sier jeg har en hobby; jeg sier det er en sykdom.

Julepynter både innendørs og utendørs

Mann henger opp julepynt innendørs

Det er ikke bare utendørs det pyntes til fest. Også inne i huset er julestemningen til å ta og føle. Flotte juledekorasjoner pynter opp døråpninger og skap, og årets juletre er under planlegging. 

– Jeg er en skikkelig juleglad mann, sier han, – og kjøper alltid med meg en julekule eller to når jeg er ute på reise, uansett tid på året. 

Tor Einar kommer fra en sjøfartsfamilie, og faren hans var kaptein. 

– Han var borte i lange perioder av gangen, men kom som oftest hjem til jul, forteller Tor Einar. – Da var det store familieselskap og mye moro. Den tradisjonen har jeg tatt vare på, og jeg er glad i å arrangere selskap med familie og venner i romjula. Det er nesten så vi må ta ferie etter juleferien for å få slappet av litt ordentlig!

Bilde av Tor Einar

I år blir jula roligere for oss alle. Kanskje betyr det at enda flere stjørdalinger tar seg en kjøretur til julehuset på Hell? 

– Det er ikke få biler som kjører saaakte forbi huset vårt både natt og dag i november og desember, nei, flirer Tor Einar. – Noen kjører til og med opp i oppkjørselen vår for å få tatt en ordentlig titt! Det er bare hyggelig, det! Og de som driver Eidum gårdsbakeri på nabogården vår nyter ofte godt av at folk som er på tur for å se på huset vårt stikker innom dem etterpå! 

Hansken er kastet, stjørdalinger! 

Bilde av hus med julepynt

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.