Kle ut kulda på skitur

Akkurat nå er det bikkjekaldt i Trøndelag - men sola skinner, føret er nydelig både i og utenfor løypene og det er ingen grunn til å sitte inne. Du må bare vite hvordan du kler deg best mulig før du stikker opp i løypa!

Robert Aaring i alpinklær

Alle som har vært på skitur med for lite klær, vet at det legger en skikkelig demper på turgleden. 

Frikjører Robert Aaring tilbringer mer ute enn inne hele vinterhalvåret, og deler villig tipsene sine om hvordan du regulerer og holder temperaturen når kulda ligger som et lokk over landskapet. 

1. Ull innerst

Det innerste laget med klær skal holde deg varm, og transportere svetten fra kroppen din ut til det mellomste kleslaget. 

Robert sverger til tynne ullbaserte klær rett mot huden. Du kan også velge en kombinasjon av ull og syntetiske materialer som polyester eller thinsulate. Hold deg langt unna bomull; det trekker til seg og holder på fuktighet.

Nå som det er ekstra kaldt, er det godt med en genser med høy hals; og gjerne også en hette du kan trekke over hodet. 

Robert Aaring hopper med ski

2. Syntetisk i midten

Hensikten med det mellomste kleslaget; mellom ulltøyet og ytterlaget, er å holde deg varm. Det kan enten være tykkere varianter av innerlaget; for eksempel en tjukkere ullgenser, eller syntetiske plagg som fleece. 

Mellomlaget er det laget som er enklest å tilpasse avhengig av temperaturene, været og aktivitetsnivået du legger opp til.   

3. Skall ytterst

Det ytterste kleslaget kalles ofte skallklær. Skallet skal både slippe ut fuktigheten fra kroppen din og beskytte deg mot vær og vind, snø og regn.   

Blåser det på toppene? 

– Hvis det er veldig kaldt, pakker jeg alltid med meg en ekstra varm og tykk dunjakke, sier Robert. – Har jeg tid til det, tar jeg den innafor skalljakka, men hvis jeg har det travelt og det blåser på toppen, smetter jeg den på utenpå skalljakka.  

Dunjakka er også fin å ta på når du tar en pause, eller når du sitter i skiheisen. 

Selfie av Robert Aaring når han hopper med ski

Fra topp til tå

 Husk også ei god lue, varme sokker og  votter som holder deg både tørr og varm.  Pakk gjerne ned en ekstra lue og et par  ekstra votter så du kan bytte eller ta på  et ekstra lag. 

– Jeg kjører alltid med hjelm, sier Robert. – Det er den varmeste lua du kan ha på deg! 

Det er store individuelle forskjeller når det gjelder evnen til å holde på varmen, men følger du disse rådene, er det ingen grunn til at du skal fryse! 

God tur! 

Youtube Bilde

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.