10 videospill-sjangre og alt du trenger å vite om dem

Lurer du på hvilke spillsjangere som gjelder nå? Vi har oversikten, og gir deg i tillegg tips til populære spill i hver sjanger.

Tre gamere med hodetelefoner foran hver sin PC

Én internasjonal bevegelse har de siste årene vokst til enorme proporsjoner. Vi snakker selvfølgelig om gaming. Men hvorfor har gaming blitt så populært? Og hvilke typer spill spiller de, egentlig?

Spillutviklere kjenner ingen landegrenser. De skaper spillunivers med inspirasjoner fra Asia, Nord-Amerika og Europa, og fører sammen generasjoner av hjemmespillere på tvers av kulturer og språk. E-sport har blitt en av de raskest voksende sportsgrenene i vår tid, og hvert år øker den med over 30% i oppslutning (British Esports). 1 av 7 mennesker har kjennskap til sporten på en eller annen måte - i hele verden. 

Det fins nesten like mange typer spill som det finnes mennesker - og det blir jo en del. Derfor har vi samlet de 10 mest relevante spill-sjangrene i dag, sammen med de mest populære spillene innen hver sjanger.

Før du leser videre er det greit å tenke over dette: Spill faller ofte inn under flere sjangre, og sjangrene omtales med engelske forkortelser (også i Norge). 

Les mer: Altibox for gaming -  leverer på lynraske fiberlinjer med lav ping, og har automatisk beskyttelse mot DDOS-angrep.

Spillsjangre

1) Sandbox / Open World

Ordet “sandbox” brukes for å beskrive spill hvor du går inn i en ny verden og kan bevege deg fritt (mer eller mindre). Dette er ofte favorittsjangeren for dem som ønsker å distansere seg litt fra hverdagens kjas og mas. I sandbox-spill kontrollerer du ofte én eller flere karakterer, som lever og utfører oppgaver i en tredimensjonal verden. Som spiller kan du også velge å spille fritt, uten å nødvendigvis fullføre konkrete oppgaver eller mål. 

Simuleringsspill (en egen sjanger) som The Sims kan også beskrives som sandbox-spill. Jo mer avanserte sandbox-spillene er, desto mer overlapper de med andre spillsjangre. 

Eksempler på sandbox-spill:

Minecraft 

Grand Theft Auto (GTA) 

The Sims 

2) Real-time Strategy (RTS)

Dette er en av de mest populære spill-sjangrene i dag. I RTS konkurrerer spillere mot hverandre samtidig (de venter ikke på hver sin tur) - og i sanntid. Derav navnet “real-time”. Spilluniversene byr ofte på gigantiske verdener, og kan skilte med fantastisk intrikate kartfremvisninger som gir spilleren følelsen av å befinne seg i et eget univers. 

I klassiske RTS-spill bygger man opp hele samfunn og kommanderer flere karakterer samtidig, med et ovenifra-og-ned-perspektiv (ikke helt ulik Sandbox-kategorien). Det kan nesten sammenlignes med at du sitter i skyene og peker på ting du ønsker å utføre. Rekkefølgen av valgene du tar vil kunne gi store utslag på utfallet på spillet.

Eksempler på RTS-spill:

Warcraft

Age of Empires

Command & Conquer

Les mer: Frederik (35) har gamet hele livet. I dag er sjonglerer han jobb, gaming og rollen som småbarnsfar

3) Shooter, First- and Third People Shooter (FPS og TPS)

Skyte-sjangeren er en annen kjent og kjær kategori blant gamere. Den har i dag delt seg i to distinkte grener; First People Shooter (FPS) og Third People Shooter (TPS). 

Nøkkelen her er perspektivet. FPS simulerer et typisk menneskelig synspunkt, hvor du ser det samme som karakteren din ser (eksempelsvis som i Half Life og Call of Duty). TPS trekker perspektivet noe bakover, og du ser karakteren din bakfra mens du spiller. 

De fleste skytespillene er delt inn i enten FPS eller TPS, men grenene nevnes også som sentrale elementer i andre spill enn bare skytespill alene. Grand Theft Auto V (GTA V) er et godt eksempel på overlapping mellom Sandbox og TPS (og du kan også skifte til FPS hvis du vil). Det samme gjelder Red Dead Redemption.

Eksempler på FPS/TPS skytespill:

CS GO (FPS)

Halo (FPS)

Gears of War (TPS)

Esport arena med flere hundre publikum

4) Multiplayer online battle arena (MOBA)

Denne subsjangeren øker i populæritet, og har plenty av koblinger med de andre sjangerne, som for eksempel real-time strategispill (RTS). I MOBA-spill spiller du med et ovenifra-og-ned-perspektiv, med fokus på kartfremvisning og ressurskontroll, og du konkurrerer med andre spillere i sanntid (real time). 

Den store forskjellen mellom MOBA og RTS er at du normalt sett kun kontrollerer èn karakteri MOBA, og ikke nødvendigvis et helt lag. MOBA-spill prioriterer “team play”, hvor du kan oppsøke andre spillere i sanntid og avtale å spille på lag med dem. Ellers er også hovedpoenget i MOBA å konkurrere mot andre spillere.

Subsjangeren er hovedsaklig dominert av spillene Dota 2 og League of Legends. Begge disse har fått et betydelig publikum innen Esport.

Eksempler på MOBA-spill:

Dota 2

League of Legends

Smite

5) Rollespill (RPG, ARPG mfl)

Premisset for rollespill-sjangeren er enkelt: Du skaper - eller tar kontroll på - en karakter som du kan ta til nye nivåer (levels) gjennom erfaringspoeng. Sjangeren er en av hovedpilarene innen gaming, og har selvfølgelig også delt seg i flere underkategorier (som igjen knyttes til andre sjangrer). Vi skal ikke nevne alle her. Hovedpoenget er at rollespill omfavner alle typer spill, fra kort- og bordspill (Dungeons & Dragons) til actionbaserte nettspill for PC og andre konsoller (World of Warcraft). 

Eksempler på kjente rollespill:

Skyrim

The Witcher 3

Fallout 4

Les mer: Sol Angelica Endresen (15) bruker videospill for å holde kontakten med venner under pandemien

6) Simulering og sport

Spillene i denne sjangeren har endret seg mye. Vi er kanskje flere som husker de spede golf- og skispillene fra ca. år 2000? Utviklingen innen grafikk, VR (virtual reality) og annen teknologi har gitt sjangeren en real oppsving i dag. Sportspill som NBA 2K og Madden NFL er eksempler på gigantiske samarbeid mellom spillindustrien og store sportsorganisasjoner. Forza er også er slikt spill, med racing og raske biler. 

Simulasjonssjangeren inneholder flere spill som også har røtter innen sandbox-sjangeren. Ofte er disse spillene basert på å bygge opp verdener, samfunn og familier, som Minecraft og Microsoft Flight SimulatorEksempler på Simulering og sport-spill:

Forza Motorsport

Madden NFL

Microsoft Flight Simulator

E-sportutøvere som trykker på tastaturer.

7) Puzzlers og partyspill

Puzzlers og partyspill er ganske like. I puzzlers-spill (hjernetrim) kan du forvente spill med bestemte tema, og/eller tradisjonelle “bordspill”, som ofte har satte regler. Eksempler her kan være så enkelt som MinesweeperTomb Raider-serien er også et godt eksempel, hvor “puzzlers” (dvs. hjernetrim og strategi) er møysommelig bygd inn i en eventyrisk historieforteller-setting. Partyspill tar dette premisset litt lenger og inkluderer ofte “multiplayer”-funksjoner (dvs. at flere kan spille sammen). The Mario Party-serien er spesielt populære partyspill. 

Eksempler på Puzzlers og partyspill: 

Jackbox Party Pack (partyspill)

Tomb Raider (puzzler / adventure)

The Mario Party (partyspill)

8) Action-adventure

Som en av de tidligste hybridene innen spillsjangre, har action-adventure-sjangeren sitt hovedfokus på narrativer og kampscener, ofte gjennom historiefortelling og kompliserte mekanikker for hvordan man spiller. Som et resultat av dette, er det også mange spill som kan passe i kategorien, inkludert klassikeren Legend of Zelda

De fleste gamere trekker linjen mellom action og adventure på hvordan spillet balanserer historiefortellingen med funksjoner innen simulert kamp. Serien Assassin’s Creed har blitt en av hovedspillene siden premieren i 2007. Årlige oppdateringer og kjente, historiske landskap (som London under den industrielle revolusjonen), har nok mye av æren for det.

Det er også verdt å merke seg at adventure-spill har blitt en egen sjanger i seg selv. Mange av dem faller innunder undersjangeren “pek-og-klikk”, som typisk inneholder det å løse mysterier.

Eksempler på Action-adventure-spill:

Star Wars Jedi: Fallen Order

Sekiro: Shadows Die Twice

Assassin’s Creed (Valhalla, Odyssey, Origins)

9) Survival og horror

Overlevelse og skrekk hører ofte sammen, også innen spill og gaming. Hovedmekanismen i survival-spill sentrerer seg rundt ressursstyring, hvor spilleren ofte kan skape og/eller redde objekter som en kan bruke for å holde seg i live. Minecraft er spesielt populært. Horror-spill er en bredere kategori, og inneholder nok flere av survival-spillene, da det også er overlapping her. Nesten alt som inneholder zombier, post-apokalyptiske fortellinger eller mengder med skvetting (bedre kjent som “jump scares”) anses som horror. Slike spill er ofte psykologiske også, og bruker spenningselementer for å trekke oss lenger inn historien.

Eksempler på Survival og horror-spill:

Resident Evil

Amnesia: The Dark Descent

The Long Dark

10) Platformer

Dette er en sjanger som ikke har endret seg mye gjennom årene. Nostalgisk og med mye skaperglede, inneholder plattform-sjangeren en mengde ulike spill som fortsatt er stolte av å å ha sine røtter i de tidlige 2D-sidescroll-spillene. Platformspill drives typisk av løping, klatring, og hopping, mens hovedkarakteren utforsker og jobber seg gjennom utfordrende nivå (levels). 

Donkey Kong trekkes ofte frem som det første, ekte platformer-spillet. De sendte stafettpinnen videre til Super Mario Bros, og senere til Sonic the Hedgehog. I dag er plattformspill fortsatt utrolig populært. Ori and the Blind Forest kombinerer plattformopplevelsen med hjernetrim og eventyriske omgivelser. Likeså er Cuphead kjent for sine nydelige animasjoner og vanskelige utfordringer. 

Eksempler på Platform-spill: 

Cuphead

Crash Bandicoot

Ori & The Blind Forest

Lurer du på hva “gaming” er?

Jo, det betyr rett og slett at du underholder deg selv med digitale spill, enten alene eller sammen med andre. Man kan “game” (eller spille, som det heter på norsk) på de fleste tekniske duppeditter i dag. De fleste gamerne bruker helst konsoller for TV-spill, Mac eller PC. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.