Solcelleentusiasten på Jøa

Da Rune rev det gamle fjøset og bygde ny garasje, var han fast bestemt på å bruke den store takflaten til noe fornuftig. Valget falt på et tak av solceller. ​

Bilde av Da Rune

- Jeg tenkte egentlig på solfangere, men endte på et integrert solcelletak, forteller Rune. - På den måten slapp jeg å legge et ordinært tak og legge solcellepanel oppå.

Det integrerte solcelletaket er rett og slett takplater som passer direkte inn i takkonstruksjonen. Takplatene ser ut som et ordinært tak. Den store forskjellen ligger i at de produserer strøm og er med på å holde strømutgiftene nede. Og økonomien i integrerte solcellepanel er enkel. Siden solcellepanelene er fullverdige takplater, trengte ikke Rune å investere i både tak og solceller.

Anlegget var oppe og stå 17. desember, og det begynte umiddelbart å produsere strøm.

- Til og med på vintersolverv, årets korteste dag, produserte det strøm, forteller Rune. Og jeg ble overrasket over å se at det produserte strøm også da det lå 5 cm med snø på taket!

Og hvordan kan Rune se alt dette? Jo, ved hjelp av appen som følger med anlegget. I appen kan du se hvor mye strøm anlegget har produsert i dag, denne måneden og totalt.

- Jeg er skikkelig hekta, jeg, smiler Rune. - Det er så gøy å være inne og se hvor mye som er produsert - og hvor lite sol som faktisk skal til før produksjonen er i gang!

Ennå er sola så lav at noen av trærne rundt garasjen skygger for sola, men etter hvert som dagene blir lengre, vil produksjonen på taket til Rune ta seg opp. 

Interessert i energisparing

Rune jobber både som landbruksvikar og som vara-ordfører i Fosnes kommune, og er interessert i mye - og kanskje særlig i energisparing. Han har allerede elsykkel som har han syklet over 5600 kilometer med, og i den nybygde garasjen er det lagt opp til elbil-lader - når den tid kommer. 

- Jeg syns det høres spennende ut å være selvforsynt med strøm, forklarer han, og legger til at han tror strømprisene vil øke i årene som kommer. Da vil det lønne seg enda mer å ha solceller.

Runes entusiasme er påtakelig - og han får mange spørsmål om anlegget. 

- Snart har jeg klart å overtale broren min på Østlandet å investere også. Han må jo henge med i utviklingen han også, ler Rune.    Vurderer du å investere i solceller? Hvis du uansett skal bytte tak, eller du skal bygge nytt, kan det lønne seg å velge et integrert solcelleanlegg i stedet for et ordinært tak.

Be om tilbud her

Hus med solceller på taket

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.