14 tips til en bærekraftig hverdag

Vi har samlet 14 smarte og morsomme tips til hvordan du kan få en bærekraftig og miljøvennlig hverdag.

Bilde av en wokpanne full av grønnsaker og kjøtt

Reduser forbruket – Downsizing

Flere og flere er opptatt av å redusere forbruket sitt. Trenger du egentlig alle tingene du eier? Færre eiendeler setter mindre avtrykk på miljøet, så det hjelper å bli mer bevisst. Man trenger ikke gå helt amok og kvitte seg med alt man har, men kanskje du kan bidra med noen enkle ting? Her er noen enkle tips som kan gjøre det morsomt å redusere forbruket sitt.

  1. Arranger klesbyttekvelder i stedet for å handle nytt

    Inviter venner, familie eller kollegaer på en sosial og trivelig klesbyttekveld. Kanskje det kan bli en fast tradisjon i vennegjengen i starten på hver sesong? Etter en sånn kveld finner du kanskje ut at det ikke er nødvendig å handle masse nye klær? Om vennegjengen har helt ulike klesstørrelser kan dere bytte andre ting, som vesker, solbriller, skjerf og luer.

  2. Handle brukt

    Brukthandelen har økt betraktelig de siste årene. Det finnes flust av klær, utstyr og møbler å kjøpe – f.eks. i Facebookgrupper, på Finn.no eller i Tise-appen. Mye av det folk selger ser knapt brukt ut. I tillegg til å gjøre gode kupp sparer du miljøet gjennom å handle brukt.

  3. Innfør kapselgarderobe

    Har du hørt uttrykket før? Hvis ikke anbefaler vi et Google- eller Pinterestsøk. Det er egentlig en smart teknikk for å få oversikt over klærne dine, samtidig som det blir enda enklere og morsommere å bruke en mindre garderobe til å sette sammen utallige antrekk. Du kan f.eks. dele inn klesgarderoben din i fire kapsler etter sesong, og hver kapsel skal bestå av 33-37 plagg (eller et antall som passer deg). I hver periode skal du da kun bruke de plaggene som er i kapselen, de andre tre kapslene legger du vekk. Det er smart å ha noen gode og fine basisplagg, som kan brukes i flere ulike antrekk. På denne måten kan du redusere klesgarderoben din, og samtidig ha mange fine antrekk å veksle mellom.

  4. Kjøpestopp

    Bestem deg for en periode du kan gjennomføre kjøpestopp. Kanskje sammen med flere, så det blir motiverende? Om du samtidig klarer å holde oversikt over hvor mange kroner du sparer på det blir det ekstra gøy. Pengene kan du jo legge unna til en morsom opplevelse eller en ferie?

Reduser avfall og kildesorter

I Norge at målet at 80 % av avfallet skal gjenvinnes. Er du god på kildesortering og å redusere avfallet ditt? Vi har samlet noen smarte tips.

  1. Bruk appen «Too good to go»

    Her kan du få kjøpe bakeri- og restaurantmat for en billig penge i stedet for at restaurantene kaster det i søpla. Mange aktører benytter seg av tjenesten, og legger daglig ut frokost-, lunsj-, middags- og bakevarepakker du kan reservere og hente.

  2. Redusere matsvinn

    Du kan også bidra gjennom å redusere matsvinnet på hjemmebane. Planlegg mathandlingen så kjøleskapet ikke fylles opp av mat som til slutt kastes. Lag restemiddager eller bruk middagsrestene som matpakke dagen etter. Noen syns kanskje fermentering er spennende også? Det innebærer ulike måter å konservere mat på, og hovedmåtene er melkesyregjæring, alkoholgjæring og eddiksyregjæring.

  3. Kildesorter

    Det enkle er ofte det beste! Sørg for å sorter søppelet ditt i tråd med anbefalingene til renovasjonsselskapet. Vil du dra den enda lengre kan du til og med lage en isolert kompostbinge som du kan kaste matavfallet ditt i.

Kjør mindre bil

Det er ingen hemmelighet at transport er en stor kilde til CO2-utslipp. For noen av oss kan det være fullt gjennomførbart å kjøre mindre bil.

  1. Bruk sykkelen eller beina.

    I tillegg til å kutte CO2-utslippet får du samtidig brukt kroppen, og kanskje når du de 10.000 anbefalte skrittene per dag før du har tenkt på lunsj? Har du langt å sykle, eller mange motbakker på veien, kan det være mer motiverende om du skaffer en elsykkel?

  2. Samkjør

    Samkjøring er et godt, gammeldags triks. Enten kan du samkjøre med kollegaer, og få en sosial stund sammen på vei til og fra jobb. Eller så kan du ordne med samkjøring av ungene til fritidsaktiviteter. Med å samarbeide med andre foreldre får du litt ekstra fritid i bonus de dagene du slipper unna kjøringen selv.

  3. Bruk kollektivtransport

    Kollektiv transport er en annen form for samkjøring, som også kan løse utfordringen med mangel på parkeringsplass. Kanskje kan familien klare seg med en bil i stedet for to, dersom dere benytter dere mer av kollektivtransport? Dette tipset er kanskje mest egnet dersom du bor i sentrale strøk.

  4. Bytt til elbil

    Med en elbil og en strømavtale med opprinnelsesgaranti kan du reise fra A til Å basert på fornybar energi. En elbil er mer klimavennlig siden den har lavere utslipp enn bensin- og dieselbiler.

Bruk mindre fossil strøm

50 % av energiforbruket i Norge kommer fra fossile kilder. Det kan du være med å redusere ved å enten bruke mindre strøm, eller sørge for at du kjøper strøm fra fornybare kilder.

  1. Reduser strømforbruket ditt

    Vi har samlet en rekke tips i denne saken. Er du strømkunde hos NTE anbefaler vi å bruke kundeappen vår, så du får oversikt over eget strømforbuk.

  2. Kjøp opprinnelsesgaranti Mange strømleverandører tilbyr opprinnelsesgaranti for strømmen du kjøper. Da garanterer man at det skal produseres like mye fornybar energi som den mengden strøm du bruker. Les mer om det her.

  3. Invester i solcelleanlegg

    For mange kan det være lønnsomt å investere i et solcelleanlegg på taket. Både økonomisk og klimamessig. Teknologien er ganske enkel: Solcellene lager strøm av sollyset, som du enten kan bruke selv, eller selges inn i strømnettet. Les mer om solenergi her.

Uansett om du gjør mange av de overnevnte tiltakene i dag eller ikke, så heier vi på deg som gjør en innsats i hverdagen for at den skal bli mer bærekraftig. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.