Myte 2: Vi har ren strøm i Norge fra før, så derfor trenger vi ikke solenergi

Så mye som 98 prosent av all energi produsert i Norge, kommer fra fornybare kilder. Likevel kan du ikke være sikker på om ikke den strømmen du bruker kommer fra kullkraft eller atomkraft.

Hus med solceller med familie ute i hagen

Norge er den del av det europeiske strømmarkedet. Det betyr at vi både importerer og eksporterer strøm til og fra andre europeiske land. 

I og med at vi bruker mer strøm enn det vi produserer selv, må vi i perioder importere strøm fra land hvor store deler av strømproduksjonen foregår ved hjelp av for eksempel atomkraft, kullkraft og gasskraft.   - Det er med andre ord ingen selvfølge at strømmen du kjøper er fornybar, selv om det høres logisk ut når vi bor i Norge, sier Erik Hatling, forretningsutvikler i NTE. 

Samtidig kan den rene strømmen vi eksporterer, være med og erstatte den skitne strømmen andre europeiske land produserer gjennom for eksempel fossil- og atomkraft. NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, mener det vil bli økende kjøp og salg av strøm i årene fremover. Norge vil bli enda tettere knyttet til det europeiske strømmarkedet i årene som kommer gjennom nye strømkabler mot kontinentet.

Monterer du solceller på huset ditt, er du med og øker andelen fornybar strøm - og det med en strømkilde som verken krever nye naturinngrep eller gir luft- eller støyforurensning! 

Med et solcellepanel på en enebolig vil du i løpet av et år produsere energi som tilsvarer det klimagassutslippet du får av å kjøre 2500 km med en bensinbil (kilde: Fremtiden i våre hender). 

Kanskje velger du også å gå over til elbil? Elektriske motorer er mer effektive enn bensin- og dieselmotorer, og derfor sparer elbiler mye energi. Kan du i tillegg produsere strømmen som lader elbilen din, bidrar du enda mer til miljøet!

Vi tar livet av flere myter om solenergi!

Vil du lære mer om solenergi? Her tar vi livet av flere myter om solenergi:

Gå til Klare for et nytt liv

Klare for et nytt liv

44 år etter at de kjøpte eneboligen på Lade, flytter Ingeborg og Harald Dragland 750 meter bort til Powerhouse Lade for å bo i et sameie som produserer mer energi enn det ...

Gå til Gjør det enklere for bedriftene å bruke mindre strøm

Gjør det enklere for bedriftene å bruke mindre strøm

NTE tar ytterligere grep for å bistå norske bedrifter med å redusere både energibruken og energikostnadene når de nå kjøper seg inn i mandalsbedriften Energy Manager.  

Gå til Produserer strøm til hele gården

Produserer strøm til hele gården

– Vi kyllingbønder bruker mye strøm, og vi har et jevnt forbruk både døgnet rundt og året rundt. Med et solcelleanlegg på taket står jeg bedre rustet i dyrere tider, sier ...

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.