Myte 3: Solceller er for dyrt

Kjøper du solceller i dag, tar det relativt lang tid før du har betalt ned investeringen. Men siden solcellepanelene har en forventet levetid på 25-30 år, kan investeringen bli lønnsom på lengre sikt.

Familie med solceller på taket

Strømprisene i Norge er relativt lave, og derfor kan det virke uforholdsmessig dyrt å investere i et solcelleanlegg. Har du et kortsiktig perspektiv på det, er nok ikke solceller det som gir deg størst avkastning. ​- Men kanskje er det ikke verdien i kroner og ører som er viktigst når du investerer i solceller, sier Erik Hatling, forretningsutvikler i NTE. 

- Flere av kundene våre er over gjennomsnittet interesserte i teknologi, og de gir uttrykk for at signaleffekten overfor barna er vel så viktig som investeringen. 

De siste 10 årene har prisen på solceller sunket med 60 prosent, og i en rapport fra WWF og Accenture forventes det at tilbakebetalingstiden for solcelle-panel på husstak vil gå betraktelig ned i årene som kommer; kanskje til så lite som 7 år innen 2030. Det forutsetter at dagens støttenivå for solceller fortsetter.

Dersom du har planer om å bytte eller oppgradere taket ditt, eller du skal bygge nytt hus, så kan regnestykket se enda bedre ut. Da skal du likevel gjøre en investering i taket, og solcelleløsninger kan være et alternativ til andre byggematerialer. Kostnaden for bygningsintegrerte solcelleanlegg er ofte på nivå med andre byggematerialer, som for eksempel glass, naturstein, kobber osv. Og i markedet for litt mer eksklusive byggematerialer er solceller blitt konkurransedyktig på pris, målt i kroner per kvm.

Støtteordninger

Det fins flere ulike støtteordninger som både reduserer kostnaden ved å investere i et solcelleanlegg, og som kan gjøre solceller lønnsomt i et livsløpsperspektiv.

Plusskunde

​Hvis solcelleanlegget ditt produserer mer strøm enn det du bruker selv, kan du bli en såkalt plusskunde. Det betyr at du får betalt for å selge den strømmen du ikke bruker, tilbake til strømnettet. 

I perioder med mye sol kan du nemlig produsere mer strøm enn det du bruker selv, og da kan du selge det tilbake til nettselskapet. Nettselskapet bruker da gjerne strømmen din i perioder hvor det er ekstra stort påtrykk på nettet; typisk på morgenen og når folk kommer hjem fra jobb og mange bruker mye strøm samtidig. Under disse effekttoppene kan du tjene ekstra mye på å bruke egenprodusert solstrøm, siden du verken betaler høy strømpris eller høy nettleie under slike effekttopper.

Investeringsstøtte

​Enova tilbyr investeringsstøttesom dekker en andel av kostnaden ved å installere solcelleanlegg. Enkelte kommuner tilbyr også investeringsstøtte. Det fins også andre, og mer indirekte, økonomiske fordeler av å installere solcelleanlegg. Verdivurderingen av boligen din påvirkes avenergi- og miljøstandarden. For å oppnå de beste miljøstandardene for boliger og bygninger, kreves det solcelleanlegg. Hvis du integrerer solcellene i boligen din når du bygger nytt eller rehabiliterer, for eksempel med takstein eller fasadeplater, kan du i tillegg spare kostnaden fra materialene som solcellene erstatter.

Lave vedlikeholdskostnader

Solcelleanlegg har nesten ikke drifts- og vedlikeholdskostnader. Et solcelleanlegg kan operere nærmest feilfritt i 25 år uten at det påløper store kostnader underveis, med unntak av noen driftskostnader. Effekten av solcellene taper seg lite i årenes løp.

Dyrere strøm i fremtiden

Samtidig som solcelleanleggene antakelig vil bli billigere i årene som kommer, er det sannsynlig at strømprisene i Norge vil stige. Da kan solcelleanleggene vise seg å være en god investering.

Vi tar livet av flere myter om solenergi!

​Vil du lære mer om solenergi? Her tar vi livet av flere myter om solenergi:

Gå til Klare for et nytt liv

Klare for et nytt liv

44 år etter at de kjøpte eneboligen på Lade, flytter Ingeborg og Harald Dragland 750 meter bort til Powerhouse Lade for å bo i et sameie som produserer mer energi enn det ...

Gå til Gjør det enklere for bedriftene å bruke mindre strøm

Gjør det enklere for bedriftene å bruke mindre strøm

NTE tar ytterligere grep for å bistå norske bedrifter med å redusere både energibruken og energikostnadene når de nå kjøper seg inn i mandalsbedriften Energy Manager.  

Gå til Produserer strøm til hele gården

Produserer strøm til hele gården

– Vi kyllingbønder bruker mye strøm, og vi har et jevnt forbruk både døgnet rundt og året rundt. Med et solcelleanlegg på taket står jeg bedre rustet i dyrere tider, sier ...

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.